PROLEPSIS: Η σημασία των μελισσών στη διατήρηση της ζωής και η επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που καλείται η ανθρωπότητα να διαχειριστεί είναι η έντιμη, υπεύθυνη και λογική διαχείριση της άγριας φύσης. Η άλογη εκμετάλλευση των άγριων ζώων, που έχει σαν κύρια συνέπεια τη δημιουργία ανθρωποζωονόσων, μαζί με την κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, μία από τις οποίες είναι και η πανδημία του COVID-19, που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα.

Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στεκόμαστε ιδιαίτερα στην αξία και στη συνεισφορά της μέλισσας στη διατήρηση και βελτίωση της φυτικής διατροφής του πλανήτη. Οι μέλισσες, οι οποίες στη χώρα μας και κυρίως στην Εύβοια, επλήγησαν σημαντικά λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Γενικότερα όμως, οι μεταβολές των κλιματικών συνθηκών και οι επιπτώσεις στη φυσιολογία των φυτών φαίνεται να πλήττουν τόσο την ευζωία τους όσο και τη μελισσοπαραγωγή. Η επικονίαση δηλαδή η διαδικασία γονιμοποίησης των φυτών μέσω της μεταφοράς γύρης, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Οι μέλισσες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, ως μεταφορείς της γύρης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρουν ότι τρεις στις τέσσερις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από τις μέλισσες. Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την παραγωγή πολλών ποικιλιών φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και ελαίων που καταναλώνουμε καθημερινά. Επομένως, η διατήρηση της παραγωγής και της ποικιλίας των διαθέσιμων τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από αυτές.

Σε προσωπικό επίπεδο, η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Prolepsis αναφέρθηκε στην πρόσφατη εμπειρία της από την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) όπου υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Η κυρία Λινού αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον κύριο Γιώργο Μπαλωτή Διευθυντή του ΙΓΕ, στην κυρία Μαρία Βελέντζα, Προϊσταμένη Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού του ΙΓΕ, και στον λαμπρό μελισσοκόμο Θεόδωρο Πασχίδη: «Πραγματικά πέρασα μία υπέροχη ώρα, εκπαιδεύτηκα και θαύμασα το έργο της κοινωνίας της Μέλισσας, αλλά κυρίως το έργο των ανθρώπων του ΙΓΕ, που χρησιμοποιώντας ελάχιστα μέσα, προσφέρει δωρεάν τεράστια εμπειρική εκπαίδευση στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους μας. Τέτοιες προσπάθειες μας τιμούν σαν Έλληνες και βοηθούν εμάς και τα παιδιά μας να αποκτήσουμε τη συνείδηση ότι είμαστε ένας κόσμος που μπορεί να διασωθεί μόνο αν όλοι προστατεύσουμε τον πλανήτη μας».

Πηγή άρθρου και εικόνας: Δελτίο Τύπου/Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ