SOCIALDOO: Το μέλλον της εργασίας είναι ανθρωποκεντρικό και ευοίωνο

 

Όσο και αν οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τα πάντα στον τρόπο που εργαζόμαστε, το πολυτιμότερο στοιχείο παραμένει το ανθρώπινο ταλέντο.

Από την Ελένη Σουράνη, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλο SOCIALDOO

Όσα νέα δεδομένα και αν δημιουργεί η τεχνολογική ανατροπή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όσο ιλιγγιώδεις και αν είναι οι εξελίξεις, όσο και αν η φαντασία του Ιουλίου Βερν δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει το εύρος του disruption που ερχόταν, υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο παραμένει αναντίρρητο: εφαλτήριο και κατάληξη είναι ο άνθρωπος. Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι διαμεσολαβητικός, παρά την καταλυτική της δυναμική. Στον πυρήνα παραμένει –και θα έλεγα, οφείλει να παραμένει– ο άνθρωπος.

Είναι η προϋπόθεση που νοηματοδοτεί την εξέλιξη σε αυτήν τη λαμπαδηδρομία της Ιστορίας.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, και στον χώρο της εργασίας, παρά τους μεγάλους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν η πανδημία και η νέα τεχνολογική συνθήκη που δημιουργήθηκε, το ανθρώπινο ταλέντο αναδείχθηκε ως το πιο πολύτιμο στοιχείο. Εξάλλου, τέτοιου είδους ανατροπές, σαν αυτές που ζούμε, έχουν ξανασυμβεί στην Ιστορία. Και οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις είχαν ως βασικό τους χαρακτηριστικό την πλήρη αναδιαμόρφωση του τομέα της εργασίας, αλλά δεν έβγαλαν τον άνθρωπο από το επίκεντρο της παραγωγής και της δημιουργίας αξίας, όποιον ρόλο και αν κατέλαβαν οι μηχανές.

 

Η δύναμη της ανθρώπινης δημιουργικότητας

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο ταλέντο και η ευφυΐα είναι 2,33 φορές πιο πολύτιμα σε σχέση με όλες τις τεχνολογικές υποδομές και τα assets σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε διεθνείς μελέτες. Αρκεί μια ματιά στην υφιστάμενη αγορά εργασίας για να διαπιστώσει κάποιος ότι η μεγάλη αγωνία δεν είναι αν θα βρεις την κατάλληλη ψηφιακή εφαρμογή, αλλά αν θα βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει την όποια νέα ψηφιακή καινοτομία.

 

Και στον τομέα της επικοινωνίας, στον οποίο δραστηριοποιούμαι, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που κάνουν τις δημόσιες σχέσεις αποτελεσματικές. Η ομογενοποίηση του αυτοματοποιημένου περιεχομένου δημιουργεί πλέον την ανάγκη για πιο χειροποίητες προσεγγίσεις. Ήδη, μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τη χρήση των Large Language Models έχει αρχίσει να επέρχεται ένας κορεσμός από την εύκολη και ταχεία επανάληψη παρόμοιων ιδεών και προσεγγίσεων, καθώς και την ανούσια χρήση των ίδιων εύηχων λέξεων. Πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε την ανάγκη σήμανσης του περιεχομένου που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και θα περάσουμε στην ανάγκη επισήμανσης του περιεχομένου όπου ένα δημιουργικό μυαλό αφιέρωσε χρόνο προκειμένου να το παραγάγει. Και αυτό θα αξίζει και θα κοστίζει σαφώς περισσότερο.

 

Τα οφέλη της οραματικής δημιουργίας

Όλα τα παραπάνω τα υποστηρίζω με τη βεβαιότητα ότι κανένα ChatGPT δεν θα καταφέρει να γνωρίζει συνδυαστικά τις αγωνίες, τις ανασφάλειες, το όραμα και τις φιλοδοξίες ενός πελάτη/partner καλύτερα από έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εταιρικής του επικοινωνίας.

 

Καμία ψηφιακή εφαρμογή δεν θα καταφέρει να βάλει στην άκρη τους εγωισμούς που μπορεί να μπλοκάρουν μια στρατηγική συμφωνία. Ένας άνθρωπος θα είναι πάντα αυτός που θα αισθάνεται τη λύση πριν αυτή γίνει ορατή. Η οραματική δημιουργία δεν θα είναι ποτέ αποτέλεσμα ανακατέματος και ανασύνθεσης υφιστάμενων δεδομένων, αλλά μια εντελώς ρηξικέλευθη προσέγγιση που κανένας δεν είχε φανταστεί μέχρι τώρα.

 

Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο της ανθρώπινης αξίας είναι αυτές που θα έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

 

Ο «Παράγοντας Χ» της SOCIALDOO

Σε αυτό το πλαίσιο, η «μη τυπική αριστεία», είναι η ολιστική προσέγγιση της SOCIALDOO για το ταλέντο και την ηγεσία, που περιλαμβάνει τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φτάσουμε στην επιτυχία, αξιοποιώντας τις εσωτερικές δυνάμεις και τα ταλέντα μας, ακόμα και όταν δεν πληρούν τις τυπικές προδιαγραφές.

 

Η μη τυπική αριστεία ξεπερνά τις λογικές του tick the box, ακριβώς διότι διαπιστώνουμε καθημερινά πόσο περιοριστικά μπορεί να είναι τα κουτιά. Υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν η θετική αντίληψη, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα απέναντι στις προκλήσεις, μετατρέποντας τα λάθη και τις αποτυχίες σε οξυγόνο για την επίτευξη των στόχων μας. Διότι οι άνθρωποι έχουμε πολλά ταλέντα τα οποία συχνά μένουν αναξιοποίητα, όσο προσπαθούμε να τα αξιολογήσουμε μέσα από τυπικές διαδικασίες. Αντίθετα, η μη τυπική αριστεία είναι πιο συμπεριληπτική. Είναι ένας τρόπος σκέψης που αγκαλιάζει το προσωπικό μας X Factor, που είναι εντελώς διαφορετικός για τον καθέναν μας. Δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συμπληρωματική της «αριστείας», πιστεύοντας στην αξία της μείζονος προσπάθειας.

 

Η ιδέα της μη τυπικής αριστείας καταλήγει στο ότι χρειάζεται να διαμορφώνουμε με φροντίδα το κατάλληλο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, ώστε να «ανθίσει» το πολύτιμο ανθρώπινο ταλέντο. Να κοιτάξουμε μέσα μας εντοπίζοντας τις προσωπικές μας υπερδυνάμεις. Να εξερευνήσουμε εκείνους τους εναλλακτικούς δρόμους όταν οι γνωστοί και δεδομένοι παραμένουν κλειστοί.

 

Η προσέγγιση αυτή θεωρούμε ότι είναι σημαντική σε επίπεδο εσωτερικής επικοινωνίας ή team building, καθώς και σε εταιρικό επίπεδο. Διότι το μέλλον της εργασίας θα διαμορφωθεί από τους ανθρώπους που βλέπουν τη λύση στο πρόβλημα και όχι το αντίθετο. Από εκείνους που εστιάζουν στο αποτέλεσμα, δημιουργώντας διαφορετικούς τρόπους επίτευξής του, δίνοντας νέους ορισμούς στην καινοτομία. Συνεπώς, το χτίσιμο της απαραίτητης κουλτούρας είναι πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα θετικών εξελίξεων που έχουμε μπροστά μας, όπως θα έλεγε με τεκμηριωμένα ρεαλιστική αισιοδοξία και ο Ρούντγκερ Μπρέγκμαν.

 

Πηγή άρθρου και εικόνας: από Δελτίο Τύπου / Newsletter

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ