Στην ομάδα των ήδη πιστοποιημένων Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2004 Σταθμών Παραγωγής της ΔΕΗ προστέθηκαν πρόσφατα τέσσερις ακόμη Σταθμοί Παραγωγής.
Πρόκειται για τους θερμικούς Σταθμούς Παραγωγής Κομοτηνής, Αγίου Γεωργίου και Κερατέας – Λαυρίου, καθώς και το Υδροηλεκτρικό Συγκρότημα Νέστου.
Ήδη κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2004 έχουν πιστοποιηθεί οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ) Χανίων, Αγίου Δημητρίου, Μελίτης, Αμυνταίου και Καρδιάς.
Οι πιστοποιήσεις όλων των ανωτέρω εννιά (9) Σταθμών Παραγωγής πραγματοποιήθηκαν από τους έγκριτους φορείς πιστοποίησηςTÜV HELLAS TÜV HELLAS και TÜV AUSTRIA ΕΛΛΑΣ, θυγατρικές εταιρείες των TÜV NORD Γερμανίας και της TÜV CERT Αυστρίας αντίστοιχα.
Η εγκατεστημένη ισχύς όλων των ανωτέρω πιστοποιημένων κατά ISO 14001:2004 Σταθμών αντιστοιχεί στο 55% περίπου της συνολικής εγκαταστημένης ισχύος της ΔΕΗ, ενώ η παραχθείσα από αυτούς ηλεκτρική ενέργεια ανήλθε κατά το έτος 2009 στο 60,3%, της συνολικής παραγωγής της.
Εξάλλου, έχουν ήδη αναπτυχθεί και εφαρμόζονται Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α’, Μεγαλόπολης Β’, Ρόδου και Αλιβερίου και στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΥΗΣ) Λάδωνα. Για τους ανωτέρω πέντε (5) Σταθμούς Παραγωγής αναμένεται σύντομα η έκδοση των πιστοποιητικών κατά ISO 14001:2004.
Τέλος, η ΔΕΗ Α.Ε. ξεκίνησε πρόσφατα την ανάπτυξη και εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης – με στόχο την πιστοποίησή τους κατά ISO 14001:2004 – στους ακόλουθους Σταθμούς Παραγωγής: ΑΗΣ Αθερινόλακκου, Συγκρότημα Αλιάκμονα (ΥΗΣ Πολυφύτου, Σφηκιάς, Ασωμάτων), Άγρα, Εδεσσαίου, Συγκρότημα Αράχθου (ΥΗΣ Πουρναρίου I & II), Πηγών Αώου, Συγκρότημα Αχελώου (ΥΗΣ Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου I & II).
Ο κ. Ιωάννης Κοπανάκης, γενικός διευθυντής Παραγωγής, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στους πρόσφατα πιστοποιημένους Σταθμούς Παραγωγής και υπογράμμισε τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Επιχείρηση για τη συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς όλων των Σταθμών Παραγωγής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις και εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να βελτιωθούν σημαντικά οι επιδόσεις των Σταθμών. Ο κ. Κοπανάκης παρότρυνε τα στελέχη και όλους τους εργαζόμενους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
Σημαντικά πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στους Σταθμούς Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Κοινωνία, το Περιβάλλον και την Επιχείρηση:
- Βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών, με θετικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομική αποτελεσματικότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Καθορισμός με απόλυτη σαφήνεια των αρμοδιοτήτων και υπευθυνοτήτων των στελεχών και του προσωπικού σε σχέση τις δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντική διάσταση.
- Απαίτηση από τους πάσης φύσεως εξωτερικούς συνεργάτες (εργολάβους, προμηθευτές, κ.λπ.) να διαθέτουν τις προβλεπόμενες άδειες και πιστοποιήσεις για το υπό εκτέλεση έργο ή προμήθεια και να τηρείται η σχετική Περιβαλλοντική Νομοθεσία, κ.λπ.
- Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στις δραστηριότητες των Σταθμών (εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, ρυπαντικά φορτία υγρών αποβλήτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων, αποκατάσταση εδαφών, βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, κ.ά.).
- Βελτίωση της εικόνας της Επιχείρησης και των σχέσεων της με τις Αρχές και με τις Τοπικές Κοινωνίες, αφού η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας στην ενημέρωση συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.