Μεγάλα έργα της ΔΕΗ σε Πάτρα και Πελοπόννησο

Με αφορμή τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Αχαΐας, στις 31 Αυγούστου 2010, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τριών σημαντικών έργων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή, η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα:
  • Η ΔΕΗ ήδη από την δεκαετία του 90 και ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεργάστηκε συστηματικά τόσο με τους Δημάρχους Πατρέων, Ρίου και Μεσσάτιδας, όσο και με το Νομάρχη Αχαϊας και το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό αφενός μεν την κατασκευή των απαιτούμενων δικτύων μεταφοράς για την κάλυψη των αναγκών της Πάτρας αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα, αφετέρου δε την ικανοποίηση των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Για το σκοπό αυτό έγιναν πολλές συναντήσεις μεταξύ στελεχών της ΔΕΗ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης. Οι συζητήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν και κατέληξαν σε συμφωνία, σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Νομάρχη και υπό την προεδρία του, στις 6 Ιουλίου 2007, παρουσία των Δημάρχων Πατρέων, Ρίου και Μεσσάτιδας και άλλων τοπικών παραγόντων, καθώς και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, και στελεχών της Επιχείρησης. Με τη συμφωνία που επετεύχθη, η ΔΕΗ ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει αναδιατάξεις των υπαρχόντων δικτύων και υπογειοποιήσεις Γραμμών Μεταφοράς 150 kV συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ και να συνδέσει το ΚΥΤ Πάτρας με τα δίκτυα μεταφοράς αποκλειστικά και μόνο με υπόγεια καλώδια, ικανοποιώντας αντίστοιχα αιτήματα των δήμων. Οι τοπικοί φορείς συμφώνησαν να συναινέσουν στην κατασκευή του ΚΥΤ Πάτρας και να γνωμοδοτήσουν θετικά στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα συντάσσονταν για τα έργα αυτά.
  • Υλοποιώντας την πιο πάνω συμφωνία, η ΔΕΗ συνέταξε τις περιβαλλοντικές μελέτες των έργων, συμπεριλαμβάνοντας και νέες τροποποιήσεις που προέκυψαν στη συνέχεια από αιτήματα των δημοτικών αρχών και τις υπέβαλε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (σήμερα Υ.Π.Ε.Κ.Α.) για έγκριση. Οι μελέτες αυτές στάλθηκαν στην Νομαρχία Αχαΐας για γνωμοδότηση και τελικά απορρίφθηκαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, παρότι, το περιεχόμενό τους είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου 2007, στο γραφείο του Νομάρχη Αχαΐας.
  • Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Πατρέων και το Δημοτικό του Συμβούλιο έχει εγκρίνει τις μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς επίσης και αυτά καθαυτά τα έργα, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ μας. Την απόφασή του αυτή επιβεβαίωσε και μετά την απόρριψη των Μελετών από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και παράλληλα μας κάλεσε «να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τη σύμφωνη γνώμη τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Πατραϊκού λαού και να προχωρήσουμε άμεσα στις επόμενες ενέργειες για την αδειοδότηση και την εκτέλεση αυτού του μείζονος σημασίας για την περιοχή έργου».
  • Μετά τα παραπάνω θεωρούμε εντελώς αδικαιολόγητη την απόρριψη των Περιβαλλοντικών Μελετών από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ είναι φανερό ότι σε περίπτωση μη έγκρισης των Περιβαλλοντικών Μελετών των υπόψη έργων, δεν είναι δυνατή η υλοποίηση των αναδιατάξεων και υπογειοποιήσεων των Γραμμών Μεταφοράς με ευθύνη του Νομαρχιακού Συμβουλίου (αφού δεν ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς όρους τους). Όσον αφορά δε στην κατασκευή του ΚΥΤ Πάτρας και των συνοδών έργων, η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, θα διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης του δικτύου των 400 kV στο Νότο.
  • Θα πρέπει τέλος να τονισθεί ότι η ακύρωση ή η μακροχρόνια αναβολή της κατασκευής των παραπάνω έργων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαρκή και αδιάλειπτη τροφοδότηση της Πάτρας και της Πελοποννήσου γενικότερα με ηλεκτρική ενέργεια με απροσδιόριστες συνέπειες στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία του Νοτίου Συστήματος Μεταφοράς γενικότερα. Για τις προβλεπόμενες αρνητικές αυτές εξελίξεις η ΔΕΗ δεν θα φέρει καμία ευθύνη αφού με επιμέλεια και έγκαιρα εργάστηκε και συνέταξε τις σχετικές μελέτες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς, προγραμμάτισε την κατασκευή των έργων, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε συστηματικά με τους τοπικούς φορείς με στόχο την έγκαιρη υλοποίησή τους.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ