Τελετή Ονομασίας Προσκόπων Έθνους

Παρουσίαση Πανελλήνιας Μεγάλης Δράσης Ανιχνευτών «Ελπίδα 2009»

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.),  στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού, πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας «Jacqueline de Romilly» την τελετή Ονομασίας Προσκόπων Έθνους. Τα διακριτικά (μαντήλι και πτυχίο) απένειμε σε περισσότερους από 200 νέους Προσκόπους Έθνους η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Θοδωρής Κεφαλάς.  

Στην 10η τελετή Ονομασίας Προσκόπων Έθνους παρευρέθηκαν εκτός από την Υπουργό Παιδείας, ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Κοντογιάννης, ο Μητροπολιτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κα Αδαμαντία Σπαθάτου, πολλοί γονείς και βαθμοφόροι της Προσκοπικής Κίνησης.

Η Ονομασία Προσκόπων Έθνους αποτελεί έναν θεσμό ορόσημο του Κλάδου Ανιχνευτών (έφηβοι 15-18 ετών), ο οποίος σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της προσπάθειας κάθε νέου/νέας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την μετάβασή του από την ηλικία της ξέγνοιαστης διασκέδασης, σε εκείνη των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον, όπου και θα αναλάβουν ευθύνες ζωής. Κάθε νέος/νέα  που ονομάστηκε Πρόσκοπος Έθνους έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει αναπτύξει ικανότητες και συμπεριφορές που θα του/της επιτρέψουν να ξεχωρίσει ως πολύτιμη μονάδα στην κοινωνία του αύριο.

Ο θεσμός του Προσκόπου Έθνους καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1917. Σε ένα Βασίλειο, όπως αυτό της Ελλάδας πριν από το 1974 και με μια διακοπή στη δεκαετία του 1920 για την Α΄ Ελληνική Δημοκρατία, το να ονομάζεσαι «Πρόσκοπος του Βασιλέως» σήμαινε πολλά και είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Η παράδοση αυτή διεκόπηκε με το πραξικόπημα  του 1967 και ξανάρχισε το 1983, και οι «Πρόσκοποι του Βασιλέως» μετονομάστηκαν σε «Προσκόπους Έθνους». Από το 1983 έχουν τελεστεί 9 απονομές «Προσκόπων Έθνους».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής Ονομασίας Προσκόπων Έθνους, πραγματοποιήθηκε στην ίδια αίθουσα (ώρα 19:30), η παρουσίαση της 3ης Πανελλήνιας Δράσης του Κλάδου Ανιχνευτών «Ελπίδα 2009», η οποία αποτέλεσε και την πρώτη δράση εορτασμού της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού!

Στην παρουσίαση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσα από μία ευφάνταστα σκηνοθετημένη διαδραστική «παράσταση», τα όσα συναρπαστικά έζησαν το περασμένο καλοκαίρι για 10 μέρες τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο όρος Όσσα (Κίσσαβος) και στον Κάτω Όλυμπο (Καλλιπεύκη). Επίσης, πραγματοποιήθηκε σε πανελλήνια πρώτη η παρουσίαση του Λευκώματος της δράσης «ΕΛΠΙΔΑ 2009». Μια μοναδική τετράχρωμη έκδοση που μέσα σε 190 σελίδες αποτυπώνει τις πολυσχιδείς δραστηριότες στις οποίες επιδόθηκαν με ζωντάνια και κέφι οι 600 ανιχνευτές και βαθμοφόροι που έλαβαν μέρος στη δράση.

Και στις δύο τελετές παρευρέθηκαν περισσότεροι από 600 Ανιχνευτές από όλη την Ελλάδα, οι βαθμοφόροι τους, γονείς, φίλοι, χορηγοί, εκπρόσωποι φορέων αλλά και της Πολιτείας και φυσικά τα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ