Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του το 21ο Συνέδριο «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του το 21ο Συνέδριο «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «Ανακτώντας την Αξιοπιστία μας».

Επί δύο μέρες σημαντικές και διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας και του εξωτερικού ανέλυσαν και συζήτησαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων εκείνων, που όχι μόνο βελτιώνουν τη δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά παράλληλα θέτουν τις βάσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη χώρα και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο επανέλαβε τη δέσμευσή του για την επιτυχή έκβαση της τεράστιας προσπάθειας που πραγματοποιείται και τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των ελλήνων θα αντεπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις, εργαζόμενη με σχέδιο και συνέπεια.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, στη προσφώνησή του, αναγνωρίζοντας το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης από τη μία και διαπιστώνοντας τα αδιέξοδα της αγοράς από την άλλη, επεσήμανε την αναγκαιότητα της επιτάχυνση τvν διαρθρωτικών αλλαγών: «¶μεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, Ουσιαστικό κι όχι επιφανειακό ή υπό όρους άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο κι επαγγέλματα, Ενιαίο μισθολόγιο σε όλον τον δημόσιο τομέα, Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης κι ενθάρρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων, Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, Κατάργηση και όχι συγχώνευση άχρηστων φορέων κι οργανισμών του Δημοσίου χωρίς μεταφορά του εργασιακού κόστους σε άλλους τομείς του, επανεξέταση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, Επιτάχυνση της εφαρμογής του Καλλικράτη, Δημιουργία ενός νομοθετήματος fast truck 2 για το φάσμα των επενδύσεων εκείνων πού δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή των κριτηρίων του ισχύοντος περί ειδικών επενδύσεων νόμου και Ενίσχυση του ΠΔΕ ώστε να γίνει η χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο με παράλληλες συνέπειες την δημιουργία θέσεων εργασίας και την στήριξη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων πού στηρίζουν τις δημόσιες επενδύσεις κι εξαρτώνται από αυτές.

Νωρίτερα, ο Υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ Μιχάλης Χρυσοχοίδης, είχε αναφερθεί στην επικείμενη δημοσιοποίηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, με στρατηγικό στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Προώθηση του ΕΣΠΑ, νέος επενδυτικός νόμος και ενίσχυση των ΣΔΙΤ είναι μερικά από τα μέτρα του σχεδίου αυτού.

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείται στον τομέα των μεταφορών, υποδομών και δικτύων με προτεραιότητες την εξυγίανση του συστήματος παραγωγής των έργων, το στρατηγικό σχεδιασμό των έργων με προσανατολισμό στη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξυγίανση των φορέων που παρέχουν μεταφορικό έργο σε συνάρτηση με το άνοιγμα των αγορών στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Το σύνθημα «Ταυτότητα – Ποιότητα – Αειφορία» έθεσε ως στρατηγικό προσανατολισμό στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της αλυσίδας της πρωτογενούς παραγωγής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &ν Τροφίμων, κ Κώστα Σκανδαλίδης. Στόχος της πολιτικής του υπουργείου, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση και ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ελληνικών προϊόντων και η μέθοδοι παραγωγής που σέβονται το περιβάλλον και ενισχύουν την παραγωγικότητα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συμμετείχαν από το χώρο της πολιτικής, οι: κκ. Γιάννης Ραγκούσης, Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Δημήτριος Ρέππας, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Λούκα Κατσέλη, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Σκανδαλίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παύλος Γερουλάνος, Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής, Νέα Δημοκρατία, και Νότης Μηταράκης, Τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ.

Από το χώρο της αγοράς, οι κ.κ.: Aλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς, Θεόδωρος Κρίντας, Διευθύνων Σύμβουλος, Attica Wealth Management, Iskandar Safa, Διευθύνων Σύμβουλος, Abu Dhabi Mar Group, Τάσος Γιαννίτσης, Πρόεδρος, Ελληνικά Πετρέλαια, Βασίλης Μηλιώνης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αegean Power, Γιάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής, ΙΟΒΕ, Βασίλης Αντωνιάδης, Εταίρος & Διευθύνων Σύμβουλος, The Boston Consulting Group, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Θεόδωρος Βάρδας Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, Νικόλαος Πέππας, Country Manager for Greece & Cyprus, SAS Institute S.A., Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Αντώνης Στεργιώτης, Διαχειριστής, Club Hotel Casino Loutraki.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ