Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού: Ημερολογιακό Σημείωμα Νοεμβρίου

Οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους για το Νοέμβριο περιέλαβαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία και στην Ιταλία, οι οποίες ανέδειξαν τη σύνδεση ανάμεσα στην ενημέρωση για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στο έτος φαίνεται μέσα από τη δημόσια ανάδειξη της συνοχής με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους καθώς αυτό εισέρχεται στην τελική του φάση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έτος, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: 2010againstpoverty.eu.

Εκδηλώσεις:

Συνέδριο Brighter Futures του Eurochild 3-5 Νοεμβρίου, Örebro, Σουηδία
Το Eurochild, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο οργανισμών που προωθούν τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών στην Ευρώπη, φιλοξένησαν το 7ο Ετήσιο Συνέδριό τους από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου στο Örebro, στη Σουηδία. Μέσα από το συνέδριο διερευνήθηκε το πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σ΄αυτό τον τομέα, μπορούν να δουλέψουν μαζί προκειμένου να θέσουν ένα τέλος στην παιδική φτώχεια. Στο πάνελ συμμετείχαν ομιλητές απo όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, η Lena Holm, πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Έτους από τη Σουηδία.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cottbus, 2-6 Νοεμβρίου, Cottbus, Γερμανία
Το Ευρωπαϊκό Έτος έχει συνάψει συμφωνία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cottbus προκειμένου να προωθήσει το έργο σκηνοθετών που με το έργο τους αγγίζουν θέματα σχετικά με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cottbus είναι το πιο παλιό φεστιβάλ σε διεθνές επίπεδο που είναι αφιερωμένο σε έργα από ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ένα ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο, το οποίο προσυπογράφει ο Επίτροπος László Andor απονεμήθηκε στην ταινία ‘Hanoi Warsaw’, σε σκηνοθεσία Katarzyna Klimkiewicz από την Πολωνία, η οποία με ξεκάθαρο τρόπο συνέβαλε στην ενημέρωση και τη μετάδοση των μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους.

51ο Festival dei Popoli, Ιταλικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, 13-20 Νοεμβρίου, Φλωρεντία, Ιταλία
Το Festival dei Popoli είναι το βασικό φεστιβάλ κινηματογράφου αφιερωμένο στις ταινίες-ντοκιμαντέρ. Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Έτος πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο με τίτλο «Η επίδραση του κινηματογράφου στην αντίληψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Το σεμινάριο αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, συγκέντρωσε επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας (παραγωγούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς) και τους έφερε σε επαφή με ακαδημαϊκούς και διαμορφωτές της πολιτικής προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Ανθρώπινο Δαχτυλίδι Ενάντια στη Φτώχεια «Human Ring Against Poverty», Συμμαχία ΜΚΟ, 19 Νοεμβρίου, Βρυξέλλες
Το Ανθρώπινο Δαχτυλίδι Ενάντια στη Φτώχεια ήταν ένα κάλεσμα για δράση προς τους πολίτες προκειμένου να δείξουν τη συμφωνία τους με τους στόχους της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Έτους με τη συμμετοχή τους στο «Ανθρώπινο Δαχτυλίδι» γύρω από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

Έκθεση «European Year 2010 Art Partner Project», 19 Νοεμβρίου, Βρυξέλλες (Galerie Horta)
Στο επίκεντρο της καμπάνιας για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 βρίσκεται το Art Partner Project. Υποβολές συμμετοχών συγκεντρώθηκαν από φοιτητές καλών τεχνών απ’ όλη την Ευρώπη με θέμα ‘(In)Visible’ (Α)Ορατος. Μια καλλιτεχνική επιτροπή συγκέντρωσε φωτογραφίες οι οποίες αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορετικότητα του θέματος και των αντικειμένων για μια προσωρινή έκθεση. Η παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε με μουσικά και χορευτικά δρώμενα που δημιουργήθηκαν ειδικά για το Ευρωπαϊκό Έτος.

Βγαίνοντας από τη Φτώχεια
29 videos γυρισμένα σε 29 χώρες + 1 video για τη φτώχεια στην Ευρώπη
29 video τα οποία παρουσιάζουν επιτυχημένες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (27 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ισλανδία και Νορβηγία). Κάθε ένα από τα ρεπορτάζ αυτά, παρουσιάζει το πλαίσιο της κάθε χώρας συγκεκριμένα, στοιχεία για τη χώρα, καθώς και ένα συγκεκριμένο case study, όπως επίσης την ανθρώπινη ιστορία ενός ανθρώπου που κατάφερε να βγει από την κατάσταση φτώχειας, χάρη σε αυτό το έργο.

Υπάρχει επίσης ένα ρεπορτάζ σχετικό με την όλη κατάσταση και τις πιθανές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνεντεύξεις σημαντικών προσώπων.

Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από συνεργάτες της Ε.Ε. για την εκστρατεία. Οι απόψεις που εκφράζονται κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αυτές της Ε.Ε.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ