Ευρωπαϊκή καινοτομία το «πράσινο» super market της ΑΒ Βασιλόπουλος

Η κ. Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΑΒ Βασιλόπουλος στο GreenBusiness.gr

Τεχνολογίες φυσικού αερισμού και φωτισμού, ανεμογεννήτρια και γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι ορισμένες μόνο από τις νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που λειτουργούν στο καινοτόμο «πράσινο» super market της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Πρόκειται για επενδύσεις 2,4 εκατ. ευρώ που καθιστούν το νέο κατάστημα ακριβότερο κατά 30% από τα συμβατικά αλλά ταυτόχρονα όπως αναφέρει στο Green Business η Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΑΒ Βασιλόπουλος, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 35-40%.

Green Business: Το «πράσινο» super market της ΑΒ Βασιλόπουλος λειτουργεί ήδη ένα μήνα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που να καταδεικνύουν την εξοικονόμηση ενέργειας συγκριτικά με άλλα συμβατικά καταστήματα του δικτύου;

Αλ. Μαχαίρα: Tα πρώτα στοιχεία αναμένονται μέσα στις επόμενες βδομάδες ωστόσο χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να επεξεργαστούν και αξιολογηθούν. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να φτάσει το 35-40%.

Green Business: Η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννήτριας καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του καταστήματος;

Αλ. Μαχαίρα: Ναι, όλες οι νέες τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες, ανεμογεννήτρια, ηλιακοί συλλέκτες) χρησιμοποιούνται για ίδιο-κατανάλωση καλύπτοντας μέρος των αναγκών του καταστήματος.

Green Business: Πέρα από τις τεχνικές για φυσικό αερισμό και φωτισμό θέλετε να μας αναφέρετε άλλες τεχνολογίες που αξιοποιήθηκαν στο κατάστημα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου;

Αλ. Μαχαίρα: Πέρα από τις τεχνολογίες για φυσικό αερισμό και φωτισμό που επιτυγχάνεται μέσα από τις περσίδες ελεγχόμενης σκίασης, τους φωτό-σωλήνες και το φυσικό δροσισμό στην οροφή, στο συγκεκριμένο κατάστημα έχει εγκατασταθεί ανεμογεννήτρια η οποία μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική. Στον υπαίθριο χώρο και στο χώρο στάθμευσης έχουν τοποθετηθεί  προβολείς με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης τεχνολογίας LED.

Μια ακόμα καινοτομία του νέου καταστήματος για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η χρήση της γεωθερμίας. Πιο συγκεκριμένα τον χειμώνα η γεωθερμική αντλία θερμότητας αξιοποιεί την υψηλότερη θερμοκρασία του εδάφους για την θέρμανση του κτιρίου μέσω συστήματος υπεδάφιων σωληνώσεων, ενώ το καλοκαίρι η διαδικασία αυτή αντιστρέφεται οπότε απάγεται η θερμότητα από το κτίριο και διοχετεύεται στο έδαφος.

Διαθέτει ειδικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα ψυγεία του, όπως πόρτες στις συντηρήσεις και στις καταψύξεις, ηλεκτρικά ελεγχόμενους ανεμιστήρες και συμπιεστές,  φωτισμό LED, σύστημα αξιοποίησης της θερμότητας των συμπιεστών με εναλλάκτες νερού-ψυκτικού για την παραγωγή ζεστού νερού. Επίσης χρησιμοποιεί το φιλικό προς το περιβάλλον CO2 το οποίο είναι λιγότερο ενεργοβόρο σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα με freon.

Ακόμη έχουν χρησιμοποιηθεί αλουμινοκατασκευές και διπλά τζάμια καθώς και ενισχυμένη επένδυση τα οποία περιορίζουν την απώλεια θερμότητας ενώ ο ειδικός προθάλαμος εισόδου-εξόδου παίζει το ρόλο σταθεροποιητή θερμοκρασίας και έτσι επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση απώλειας θερμότητας από αυτό.

Επίσης, έχουν τοποθετηθεί συνολικά 39 φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες στην πρόσοψη και στην πλαϊνή όψη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ τα 3kw ενώ στο δώμα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά panels με συνολική εγκατεστημένη ισχύ τα 15Kw. Η ηλιακή ακτινοβολία μετατρέπεται σε ηλεκτρική και χρησιμοποιείται επίσης στο κατάστημα. Στο δώμα έχουν τοποθετηθεί επίσης ηλιακοί συλλέκτες για την παραγωγή ζεστού νερού που χρησιμοποιείται εντός του καταστήματος.

Επιπλέον το ΑΒ Green Store εφαρμόζει σύστημα εξοικονόμησης νερού καθώς το βρόχινο νερό συλλέγεται από την οροφή, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται στην άρδευση, το σύστημα πυρόσβεσης και τους χώρους υγιεινής.

Τέλος το Building Management System (BMS) εξασφαλίζει την αποδοτικότερη και οικονομικότερη χρήση ενέργειας καθώς ελέγχει και διαχειρίζεται την λειτουργία του φωτισμού με dimming, του κλιματισμού  με ρύθμιση της θερμοκρασίας και του αερισμού του χώρου.

Green Business: Τι ύψους είναι η επένδυση που έγινε στο «πράσινο» super market;

Αλ. Μαχαίρα: Η επένδυση είναι της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ (30% ακριβότερο σε σχέση με ένα συμβατικό κατάστημα ΑΒ. Επίσης ο εξοπλισμός κοστίζει 1 εκατ. ευρώ και η απόσβεση των συγκεκριμένων νέων τεχνολογιών είναι τα 6-8 χρόνια.

Green Business: Σκέφτεστε να επεκτείνετε αυτό το μοντέλο και σε άλλα σημεία του δικτύου;

Αλ. Μαχαίρα: Nαι. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτό το μοντέλο και σε άλλα σημεία του δικτύου, όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό. Απαραίτητη προϋπόθεση τα καταστήματα να είναι ιδιόκτητα και σε χώρο που έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί το σύνολο ή έστω μέρος των συγκεκριμένων νέων τεχνολογιών.

Green Business: Ποια είναι η συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού – πιθανά σχόλια για τη χρήση  των πράσινων πρακτικών που προβάλλονται στο νέο κατάστημα;

Αλ. Μαχαίρα: Τους αρέσει ιδιαίτερα. Σημαντικό είναι πως το υποστηρίζουν και οι περίοικοι αφού το συγκεκριμένο κατάστημα έχει ενταχθεί αρμονικά στο οικιστικό περιβάλλον. Ενώ αρκετοί είναι και οι ενδιαφερόμενοι από διαφορετικά μέρη της Αττικής που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το πρώτο «πράσινο» κατάστημα της Ελλάδος.

Πηγή: GreenBusiness.gr.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ