Ενημερωτικές συναντήσεις για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Με την ευκαιρία της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιανουάριο, η διοίκηση της τράπεζας οργανώνει σειρά παρουσιάσεων, σε μετόχους της και επιχειρηματίες, στους οποίους αναλύονται οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη, καθώς επίσης οι πολιτικές που υλοποιεί η τράπεζα στο νέο περιβάλλον, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων της, τα συμφέροντα των πελατών της και της εθνικής οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες παρουσιάσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, ενώ το προσεχές διάστημα αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές ακόμη πόλεις της περιφέρειας. Στις συναντήσεις αυτές, μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, επενδυτών, συνεργατών και μετόχων της τράπεζας από τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ανταποκρίθηκαν και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ειδικούς ομιλητές, σε κλίμα συνεργασίας.

Εκ μέρους της τράπεζας ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρ. Αντωνιάδης, παρουσίασε αρχικά τις τελευταίες εξελίξεις στην αναδιοργάνωση του Ομίλου και τους κανόνες τραπεζικού δανεισμού στο νέο περιβάλλον, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την μείωση των επισφαλειών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής CEO του Ομίλου κ. Στ. Λεκκάκος, παρουσίασε το μακρο-οικονομικό περιβάλλον στην χώρα μας και την πολιτική των ελληνικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, για να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, τα οποία το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν την πίεση στις διεθνείς αγορές και οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση της ύφεσης.

Τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σταδιακής επανάκαμψης της εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια και αυτό φαίνεται τόσο από την αντιστροφή της διαρροής καταθέσεων προς το εξωτερικό, όσο και από την σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Ο κ. Λεκκάκος περιέγραψε την αναπτυξιακή πολιτική του Ομίλου Πειραιώς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, κυρίως σε καινοτόμους τομείς όπως για παράδειγμα οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας κ.λπ.

Ο κ. Λεκκάκος αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της τράπεζας, η οποία είναι πλήρως καλυμμένη από διεθνείς επενδυτικούς οίκους και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου. Όπως τόνισε, η αύξηση θα ενδυναμώσει την τράπεζα ώστε να αντιμετωπίσει από ισχυρότερη θέση τη σημερινή μακροοικονομική συγκυρία, θα αυξήσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας στο πλαίσιο και της αυστηροποίησης του εποπτικού πλαισίου (Βασιλεία ΙΙΙ), ενώ η ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια θα προσφέρει στην Τράπεζα την ευελιξία αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, επιτρέποντας σταδιακά την επαναδιανομή μερίσματος.

Στην συνέχεια ο καθηγητής κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, οικονομικός Σύμβουλος της τράπεζας, περιέγραψε τις διεργασίες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωζώνη. Τόνισε τον αναντικατάστατο ρόλο του Ευρώ, για την σταθερότητα και την αντοχή των ευρωπαϊκών οικονομιών και απέρριψε κατηγορηματικά τα κακόβουλα σενάρια εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος, τα οποία μόνο κακό προκαλούν.

Περιέγραψε, όμως, με ανησυχία τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, στα εμπορικά ελλείμματα και πλεονάσματα των χωρών του Νότου και του Βορρά αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας παραγωγικής στροφής της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Παρά τις έντονες διαμάχες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, θεώρησε ότι η ΕΚΤ και ο Μηχανισμός Διάσωσης επιτελούν ένα σημαντικό έργο στην στήριξη των πληττόμενων χωρών και διατύπωσε την άποψη ότι σταδιακά θα οικοδομείται όλο και ισχυρότερος συντονισμός μεταξύ των οικονομικών πολιτικών.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ