Βιώσιμη Παραγωγή & Πράσινη Επιχειρηματικότητα

από | 17/12/2010 | Society News

Με θέμα Βιώσιμη Παραγωγή & Πράσινη Επιχειρηματικότητα πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2010, το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΙΔΙΠ-ΠΥ) της ΕΕΔΕ, με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να επικοινωνήσει τις έννοιες της βιώσιμης παραγωγής και ανάπτυξης με βάση τους εξής τέσσερις άξονες:

  • Οικονομικά της Ενέργειας και του περιβάλλοντος για αύξηση παραγωγικότητας, με τεχνολογικές επενδύσεις που βελτιστοποιούν τη χρήση και ανάλωση φυσικών πόρων και πρώτων υλών, εξοικονομούν ενέργεια και προστατεύουν το περιβάλλον.
  • Έμφαση στη Διαχείριση του Κύκλου Ζωής των προϊόντων και των κατασκευών (Lifecycle Engineering).
  • Διοίκηση Λειτουργίας κρίσιμων υποδομών & εγκαταστάσεων, εταιρειών κοινής ωφέλειας (Utilities) και μεγάλων τεχνικών έργων με έμφαση στη χρήση, λειτουργία και συντήρησή τους.
  • Παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με παράλληλη προστασία του φυσικού οικοσυστήματος και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Γ. Γ. Ενέργειας του Υ.Π.Ε.Κ.Α. κ. Κ. Μαθιουδάκης, ο Πρύτανης του Ε. Μ. Πολυτεχνείου κ. Σ. Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ κ. Κ. Λαμπρινόπουλος και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ινστιτούτου, κ. Π. Αγερίδης, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπύρου Κουβέλη.

Ο κ. Μαθιουδάκης χαρακτήρισε την πράσινη ανάπτυξη ως τη μόνη διέξοδο για την προικισμένη με φυσικούς πόρους χώρα μας,  με τομέα-κλειδί την ενέργεια.  Περιέγραψε τις δράσεις του Υπουργείου στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροπαραγωγή και το φυσικό αέριο. Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Παντελής Κάπρος αναφέρθηκε διεξοδικά στα σενάρια των ενεργειακών αναγκών και δυνατοτήτων της χώρας μέχρι το 2050 και ο κ. Φ. Κουρμούσης προσδιόρισε ως πρόσφορους τομείς πράσινης ανάπτυξης για τη χώρα μας τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τη διαχείριση υδάτων, τις βιολογικές καλλιέργειες, τον οικοτουρισμό και τη διαχείριση αποβλήτων/ανακύκλωση.

Συμπερασματικά οι εισηγητές του Συνεδρίου υπογράμμισαν ότι η αντίφαση μεταξύ της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής και της προστασίας του περιβάλλοντος υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για νέες οικονομικές δραστηριότητες και νέα ευμάρεια. Οι δυο αυτοί παράγοντες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τη βιώσιμη παραγωγή που όπως όλα δείχνουν θα είναι καθοριστικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στον 21ο αιώνα. Ας σημειωθεί ότι στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον, η βιώσιμη παραγωγή προσθέτει έναν τέταρτο πυλώνα που είναι αυτός της τεχνολογίας ειδικά και της παραγωγής γνώσεων ειδικότερα. Στο πλαίσιο, έτσι, του Συνεδρίου έγινε λόγος για τον σχεδιασμό της διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, για την ανάδειξη της σημασίας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για την οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, για τη διείσδυση της πράσινης πληροφορικής στις επιχειρήσεις και για τη λογική του κόστους κύκλου ζωής στις κατοικίες και το βιομηχανικό τομέα. Ο καθηγητής κ. Ηλίας Τατσιόπουλος, Πρόεδρος της Ο.Ε. του Συνεδρίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στον ορισμό της βιώσιμης παραγωγής και τον προσδιορισμό των βασικών αξόνων της. Μίλησαν επίσης στο Συνέδριο διαπρεπείς γνώστες των παραπάνω αναφερομένων θεμάτων, όπως ο Καθηγητής Δ. Τασιός, ο κ. Γ. Ευφραιμίδης, ο κ. Β. Χαλκιάς, η κ. Θ. Παρασκευούδη, ο κ. Κ. Αραβώσης, ο κ. Α. Παρασκευόπουλος, ο κ. Π. Παναγιωτακόπουλος, η κ. Μ Ζαρκαδούλα, ο κ. Χ. Μπαλάσκας, ο κ. Δ. Γιαννόπουλος, ο κ. Γ. Ευφραιμίδης, ο κ. Π. Ανδριανέσης, ο κ. Μ. Τσοσκούνογλου, ο κ. Δ. Παναγιωτακόπουλος, ο κ. Λ. Καραθανάσης, ο κ. Ν. Κοκκαλάκης, η κ. Π. Πολίτη, ο κ. Χ. Ματζαρίδης και η κ. Π. Παγώνη.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι Wilo και Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής. Χορηγοί Επικοινωνίας οι Ναυτεμπορική, Green Tank, ReCSR, Business Today και Manager. Χορηγοί Δικτυακής Επικοινωνίας: naftemporiki.gr, greenNRG solutions. Τηλεοπτικός χορηγός το SBC TV.

Σχετικά με το ΙΔΙΠ-ΠΥ της ΕΕΔΕ
Το Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών (ΙΔΙΠ-ΠΥ) της ΕΕΔΕ δημιουργήθηκε το 1980. Αποβλέπει ιδιαίτερα στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του μάνατζμεντ του ευρύτερου χώρου της παραγωγής αλλά και άλλων χώρων, οι οποίοι ακολουθούν αντίστοιχες μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης με την «παραγωγή».