«85 χρόνια Μίκης» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα λαμπερή και εξόχως συγκινητική έγινε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου η γιορτή για τα 85 χρόνια του Μίκη και η προβολή του Πλανηταριακού Μουσικοράματος «Το Τραγούδι της Γης» βασισμένου και εμπνευσμένου από την ομότιτλη συμφωνία ΙΙ του μεγάλου μας συνθέτη που κέντησε το μουσικό ιδεόγραμμα των Ελλήνων με τις μουσικές του.

Πνευματικός, καλλιτεχνικός, δημοσιογραφικός, επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος έδωσε το παρόν, τιμώντας τον μεγάλο καλεσμένο του Ιδρύματος Ευγενίδου για τα 85 χρόνια παρουσίας του στις ζωές μας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης χαιρέτησε την εκδήλωση τιμώντας με το δικό του τρόπο τον Ευαγγελιστή της Ρωμιοσύνης σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τίμησαν τον Μίκη ο δημοσιογράφος/συγγραφέας κ. Γ. Μαλούχος μιλώντας για τον «Συμπαντικό Μίκη» και το έργο της ζωής του και ο μουσικοκριτικός λόγιας μουσικής κος Γ. Μονεμβασίτης ανέλυσε το άγνωστο σε πολλούς «κλασσικό έργο» του κ. Θεοδωράκη.

Ένα υπέροχο κουαρτέτο ψυχαγώγησε όλους τους προσκεκλημένους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ταξιδεύοντάς τους με γνωστές αγαπημένες μουσικές του Μίκη και οι ευχές όλων περίσσευαν…

Στον ίδιο χώρο – στο θόλο του παλαιού – μουσειακού πλέον – Πλανηταρίου είχε στηθεί και η εικαστική έκθεση «85 χρόνια Μίκης» με έργα μεγάλων ζωγράφων που ανιδιοτελώς προσφέρθηκαν από όλους τους καλλιτέχνες για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μέρας/γιορτής.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον κο Μ. Θεοδωράκη τονίζοντας «ότι προσωπικότητες αυτής της κλίμακας ξεφεύγουν από τη διαχείριση του μερικού, δημιουργούν παρακαταθήκη πολιτισμού και απλώνονται σ΄ολόκληρο τον κόσμο».

Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγενίδου κα Θαλασσινή Παπαδάμ χάρισε στον Μίκη μία τεράστια κάρτα, υπογεγραμμένη από όλους τους παρευρισκόμενους και ο Διευθυντής του Πλανηταρίου κος Διονύσης Σιμόπουλος ένα σπάνιο CD ίσως μοναδικό της μουσικής επένδυσης της πλανηταριακής παράστασης «Κοσμοσύνθεση» του 1983 του Γιώργου Θεοδωράκη, από το αρχείο του Ιδρύματος.

Θυμίζουμε ότι το κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει το ειδικό πλανηταριακό μουσικόραμα «Το τραγούδι της γης» στο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και μαζί την 10λεπτη ταινία «Μίκη Χρόνια Πολλά», μόνον την Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 από τις 17:30 έως 21:30 και ανά μισή ώρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητα όμως είναι τα δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται την ίδια ημέρα από τις 16:30.

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ