Αρκούδα σε Σταθμό της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Στις 8:00 το πρωί του Σαββάτου, 15 Ιανουαρίου κάτοικοι του Δ.Δ. Ακρινής Κοζάνης, εντόπισαν αρκούδα πολύ κοντά στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Το ζώο προσπάθησε να φύγει προς το Βέρμιο αλλά η έντονη παρουσία κατοίκων  το τρόμαξε και το ανάγκασε να κινηθεί σε λάθος κατεύθυνση και πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τα Δ.Δ Ακρινής και Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους το ζώο που έδειχνε χαμένο και φοβισμένο από την ανθρώπινη παρουσία κινήθηκε κοντά στο φράχτη του ΑΗΣ ώσπου εντοπίστηκε να τρώει και να κινείται μέσα σε μια χωματερή με πολλά απορρίμματα φαγητών. Από την στιγμή που το ζώο εντοπίστηκε στον ΑΗΣ και έπειτα, στο σημείο συγκεντρώθηκε πάρα πολύς κόσμος που έβλεπε και φωτογράφιζε το ζώο.

Δυστυχώς, το ζώο ήταν πολύ πια ακόμη πιο  τρομαγμένο και κουρασμένο γιατί προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το συγκεντρωμένο πλήθος οι οποίοι το «καταδίωκαν» προσπαθώντας να το φωτογραφίσουν με τα αυτοκίνητά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ζώο να τρέχει κυνηγημένο  και  να φτάσει περίπου 50 μέτρα από το φράχτη της Εγνατίας Οδού.

Στις 12:00 του ίδιου πρωινού, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, με υπερπροσπάθεια και σε συνεργασία με την αστυνομία που έκλεινε τους δρόμους και απωθούσε το πλήθος, οδήγησε το ζώο μακριά από την Εγνατία και ξανά προς την κατεύθυνση του Βέρμιου.

Η Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρέμεινε στην περιοχή ως το βράδυ προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση της ταλαιπωρημένης αρκούδας προς ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή.

Τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ειδοποίησαν κάτοικοι και το Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης, το οποίο διέθεσε άνδρες και περιπολικά προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συντόνισε όλη την επιχείρηση, η οποία και με την πολύτιμη βοήθεια των αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής, στέφθηκε με επιτυχία αφού το ζώο.

Οι περιπολίες της επόμενης ημέρας μας κάνουν αισιόδοξους για την τύχη της αρκούδας του ΑΗΣ. Η αρκούδα εθεάθη στο χωριό Ρυάκι (στους πρόποδες του Βερμίου) ξημερώματα Κυριακής. Από τους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου κανείς δεν ξαναείδε την αρκούδα.

Τώρα, στο ερώτημα γιατί μια αρκούδα κατέβηκε τόσο χαμηλά, οι απαντήσεις αφορούν:

  • στο ζεστό για την εποχή καιρό που εμποδίζει τον χειμέριο ύπνο,
  • στην έλλειψη φυσικών τροφικών πηγών και την αναζήτηση τροφής (προφανώς την αρκούδα προσέλκυσε η ύπαρξη τροφής στην παρακείμενη χωματερή).

 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ