Από τις Αντιλήψεις στη Συναντίληψη: Κτίζοντας την εθελοντική συνείδηση

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο όρος «εθελοντής» συνδεόταν με μια πολεμική επιχείρηση. Σήμερα κυριολεκτείται περισσότερο σε έργα ειρηνικά. Σε σχέση με την παρατηρούμενη γενικότερη εξασθένιση των Αξιών, το φαινόμενο μοιάζει αντιφατικό: στον εθελοντισμό, αντιθέτως, παρατηρούμε ένα δυνάμωμα των Αξιών οι οποίες εμπνέουν μεμονωμένα άτομα να υπηρετούν, κατά οργανωμένο τρόπο, συγκεκριμένους κοινωνικούς σκοπούς – σκοπούς μικρής κάθε φορά εκτάσεως. Αλλά αυξάνεται τώρα τόσο πολύ το πλήθος αυτών των εθελοντικών αξόνων, ώστε μερικοί προσβλέπουν ήδη σε ένα συνεχώς πυκνούμενο κοινωνικό δίχτυ, σπουδαίας πολιτικής σημασίας. Τα παραπάνω ανέφερε ο καθ. του ΕΜΠ, κ. Θεοδόσης Τάσιος, μιλώντας για τον Εθελοντισμό, υπό τον τίτλο «Πολιτικό ήθος στην κοινωνική πράξη», στην πρώτη εκδήλωση της σειράς «Από τις Αντιλήψεις στην Συν Αντίληψη» με θέμα: «Κτίζοντας την εθελοντική συνείδηση», που διοργάνωσε χθες (4 Μαΐου) ο Τομέας Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο εθελοντής με την δράση του ικανοποιεί δικές του βασικές υποστασιακές ανάγκες – η ηδονή του ηθικώς πράττειν. Ενώ, από την άλλη πλευρά, υπέδειξε σημαντικά πολιτικά πλεονεκτήματα προσαρμοστικότητας και ευστοχίας αυτής της «αποσπασματικής» μορφής κοινωνικής παρέμβασης, έναντι των δράσεων μεγάλης κλίμακας που υπαγορεύονται από Μεγαθεωρίες εμπνεόμενες από αναποδείκτως γενικευμένες υποθέσεις (όπως λ.χ. η πάλη των τάξεων ή η νομοτέλεια της Αγοράς).

Χαιρετίζοντας από καρδιάς την πρώτη αυτή εκδήλωση του Τομέα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, δήλωσε πως η ΕΕΔΕ πιστεύει ότι ο ρόλος των Εταιρικών Υποθέσεων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι ουσιαστικά πρόκειται για τον άξονα ο οποίος σου δίνει τη δυνατότητα να κτίσεις συμπεριφορές, φιλοσοφία, διαφάνεια, ομαδικότητα και δέσμευση. Υπό αυτή την έννοια, κατέληξε ο κ. Λαμπρινόπουλος, θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα επόμενα χρόνια αυτής της κοινωνίας και οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ, κ. Βασίλης Λώλας, αφού αναφέρθηκε στη νέα διάσταση που έχουν για τις επιχειρήσεις οι μέθοδοι, οι τακτικές και οι εξελίξεις της σημερινής φιλοσοφίας γύρω από τις Εταιρικές Υποθέσεις, τόνισε πως στόχος του νέου αυτού Τομέα της ΕΕΔΕ είναι «να μπορέσουμε να διαδώσουμε ή να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την εμπειρία ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των Εταιρικών Υποθέσεων». «Προσωπική μου άποψη, συνέχισε ο κ. Λώλας, «είναι ότι έχουμε μέσα μας σαν λαός τον εθελοντισμό. Το έχουμε αναδείξει στα δύσκολα ή στα μεγάλα, όπως ο σεισμός του 1999, οι πυρκαγιές του 2007, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι επερχόμενοι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics κ.λπ. Χρειάζεται το κάτι παραπάνω είτε αυτό λέγεται κίνητρο, είτε επικοινωνία, προκειμένου αυτή η μαγιά που υπάρχει να μπορεί να λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο. Προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή σας, με ερωτήσεις ή τοποθετήσεις, διότι απώτερος σκοπός είναι φεύγοντας από εδώ σε κάθε μία από αυτές τις συναντήσεις που θα κάνουμε, να είμαστε λίγο σοφότεροι».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως ο εθελοντισμός είναι μια έκφραση ανθρωπισμού, που αγγίζει όλους μας ανεξάρτητα από την επαγγελματική μας ιδιότητα και την κοινωνική μας τάξη.

Στην επόμενη ενότητα της εκδήλωσης, με συντονιστή τον κ. Γιάννη Φρέρη, Υπεύθυνο Επικοινωνίας & Αειφόρου ανάπτυξης της «Γέφυρα Α.Ε.», συζητήθηκε το θέμα Εθελοντισμός & Επιχείρηση, όπου μέσα από την αναζήτηση του σύγχρονου εθελοντή – εργαζόμενου και της αυτονόητης κοινωνικής διάστασης του επιχειρείν, η Dr Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, μιλώντας για τον εθελοντισμό στη νέα εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα πως «κάθε καινοτομία και κάθε επίτευξη στη νέα τάξη πραγμάτων οφείλεται στον άνθρωπο και μόνο σε αυτόν».

Ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas, αναφερόμενος στον εθελοντισμό ως μία έννοια άμεσα συνυφασμένη με την εργασιακή μας κουλτούρα, κατέληξε πως υπάρχει αλληλεπίδραση παρακίνησης για εθελοντική δράση ανθρώπου – εργαζομένου και επιχείρησης.

Η κ. Μαρία Φαγογένη, διευθύντρια εθελοντισμού Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011, ανατρέχοντας από τη θεωρία στην πράξη του εθελοντισμού κατέληξε πως η εθελοντική ενεργητική συμμετοχή καθοδηγούμενη σωστά αποτελεί καταλύτη επιτυχίας.

Εθελοντισμός σε αντικομφορμιστικές δράσεις, δύσκολες αλλά άκρως ωφέλιμες: Τις απόψεις των εθελοντών για το θέμα ανέπτυξαν οι κ.κ. Ιωάννης Βασιλαράς, Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ), Δημήτρης Ρηγόπουλος, Atenistas, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιατροί της Ειρήνης, Ζαφείρης Τρόμπακας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και Βασίλης Τυπάλδος, Σωματείο Εργαζομένων, Τιτάν ΑΕ. Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση έκλεισε με την πρόταση του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ «Στελέχη για την Κοινωνία», όπου εξαγγέλθηκε πρωτοβουλία για εθελοντική δράση στελεχών – μελών του Τομέα και της ΕΕΔΕ.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ