Εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 κ. Χριστιάνας Πειρασμάκη κατά την Τελετή Απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007
Κέντρο ΓΑΙΑ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Κηφισιά, Αθήνα


Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, κ. Γ.Γ.,
Κύριε Πρόεδρε της Μόνιμης Επιτροπής  Περιβάλλοντος της Βουλής,
Κ.Γ.Δ της Ε.Ε.,
Κυρία Νίκη Γουλανδρή,
Κύριοι καθηγητές,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης,
Βραβευόμενοι των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007,
Κυρίες και κύριοι,


Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Οι ειδικοί ενημέρωναν, οι ευαισθητοποιημένοι ανησυχούσαν, που και που μια κραυγή που δεν ακουγόταν… το ενδιαφέρον όσων έπρεπε αλλά και όλων των άλλων ήταν στραμμένο αλλού…


Τώρα η ανησυχία δεν βοηθά και η κραυγή φέρνει σε μερικούς μόνο άχρηστες ενοχές… και όλοι οι άλλοι περιμένουμε… τι; Ένα τέλος οδυνηρό, αποπνικτικό, τον αργό βασανιστικό θάνατο των δημιουργημάτων και του δημιουργού που εμείς οι ίδιοι επιτρέψαμε και επιτείναμε.


Ο πλανήτης ζεσταίνεται επικίνδυνα, το 2050 οι θάλασσες θα' χουν στερέψει από την υπερ-αλιεία, άγρια ζώα πωλούνται ως κατοικίδια και φυλακίζονται σε διαμερίσματα πόλεων από 'φιλόζωους', κάποιες κυβερνήσεις αποφεύγουν την ευθύνη περιορισμού των ρύπων και της υπερκατανάλωσης ενέργειας.


Ωστόσο η διεθνής επιτροπή για την φαλαινοθηρία επεκτείνεται, η Κίνα σκέπτεται πράσινα προγράμματα και η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ευρώπη στην τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης μπαταριών και δεύτερη διεθνώς σε Γαλάζιες Σημαίες.


Αυτή είναι η αντιστροφή μιας θλιβερής πορείας. Το αισιόδοξο μήνυμα που εδραιώνεται όλο και περισσότερο στους πολίτες και τους αρμοδίους.


Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ γεννήθηκαν και αναπτύσσονται για να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση, για να αναγεννήσουν και να ενισχύσουν την σκέψη και την δράση που αποκαθιστά την μέχρι πρότινος απραξία.


Στην πορεία τους, είδαμε την αβλεψία, την ανευθυνότητα και την κατάλυση των αρχών και της συνοχής της δημιουργίας της φύσης να δίνουν την θέση τους στη μέριμνα, την ανάληψη ευθυνών και την αποκατάσταση της ζημιάς. Τα μικρά, ελπιδοφόρα μηνύματα που μέχρι πρότινος ήταν ικανοποιητικά, σήμερα δεν είναι πλέον αρκετά. Η στόχευση σε γρήγορους ρυθμούς και αλάνθαστες δράσεις είναι ο μονόδρομος που καταδεικνύουν άμεσα τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007.


Αξίες όπως η ευγενής άμιλλα, η αναγνώριση του παραπάνω από το καθήκον έργου, ο σεβασμός στην προσπάθεια για το άριστον έφεραν όλους εμάς εδώ απόψε.


Εμείς στο Ecocity, πιστεύουμε πως τα ηθικά κίνητρα είναι η ισχυρότερη κινητήριος δύναμης για όσους συνειδητοποιούν το χρέος, συμβάλλουν, προάγουν και έμπρακτα επιδεικνύουν περιβαλλοντική ευαισθησία.


Επιχειρήσεις,
Οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Κρατικοί φορείς,
Επιστημονικά ιδρύματα και επιστήμονες και
Μέσα ενημέρωσης συστρατεύουν τις δυνάμεις τους για το βέλτιστο δυνατό.


Στην Τρίτη τους διοργάνωση τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ ξεπέρασαν κάθε δισταγμό για την αρτιότητα και την χρησιμότητα τους.


Τρανή απόδειξη είναι η στρατιά των επώνυμων και ανώνυμων εθελοντών μας, όλων των διαγωνιζομένων, και η στήριξη των χορηγών μας.


Λιτά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως ταιριάζει στην αποστολή του θεσμού και αρμόζει στον φορέα διοργάνωσης βρισκόμαστε απόψε εδώ για να τοποθετήσουμε όλοι μαζί ένα ακόμα πετραδάκι στην κινητοποίηση για τη φύση και το περιβάλλον. Με αντίληψη σύγχρονη και ρεαλιστική, με ανθρωπιά, σκέψη και περισυλλογή για οφέλη χωρίς καταστροφές.


Στόχος μου δεν είναι να μακρηγορήσω, άλλωστε την παρουσίαση των έργων που θα βραβευθούν θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κατά την απονομή είναι πλήρης και σύντομα θα είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Ecocity.


Πριν κλείσω, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά το Ίδρυμα Φυσικής Ιστορίας  Κέντρο ΓΑΙΑ και την Πρόεδρό του την κυρία Νίκη Γουλανδρή που μας προσφέρουν ηθική στήριξη και ζεστή φιλοξενία.


Την εικαστικό Μαρία Χριστοφοράτου που φιλοτέχνησε τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 με ορείχαλκο και μάρμαρο με την επιμέλεια της ΑΠΟΨΗΣ και του δ/ τη της κ Χρήστου Παπανδρόπουλου.


Την Παρουσιάστρια δημοσιογράφο Αγλαΐα Κυρίτση, την ίδια και τον Κίμωνα Τρουπή για τα κείμενα της παρουσίασης.


Οπτικοακουστικά: Κίμων Τρουπής – Βαγγέλης Ορφανίδης


Για τη Σκηνοθεσία – Ροή: Δημήτρης Καντιώτης.


Κείμενα του δρώμενου που μας ξάφνιασε στο ξεκίνημα: Συμεώνα Σταμπουλού.


Μουσική: Αντώνης Π. – Ανδριάνα Τουτ.


Ερμηνεία των ηθοποιών: Νίκος Αναστασόπουλος – Μαρία Μποτονάκη.


Για το εκφραστικό χορό: Αλεσάντρο Περές.


Μουσικό Φινάλε: ο Χρόνης Αηδονίδης με το συγκρότημά του Ρεσιτάλ Ανοιχτού Χώρου στον κήπο του Μουσείου, Αλέξανδρος Ζαφειρακόπουλος, Τενόρο.


Δημιουργικό εντύπων – σήμανση: Andy & Cas Διαφημιστική Ε.Π.Ε.


Την εταιρεία Partners για την παραχώρηση της υλικοτεχνικής της υποδομής και όχι μόνον.


Τα νέα παιδιά συνεργάτες πολύτιμους που δούλεψαν πολλές νύχτες: Βαγγέλης Ορφανίδης, Κωνσταντίνα Δαούση, Αριστοτέλης Παπαγιανακης.


Όλα τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και της επιστημονικής επιτροπής του Ecocity.


Ευχαριστώ ολόκαρδα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ecocity κ. Θάνο Ζαφειρόπουλο για την εμμονή του στην άριστη υλοποίηση.


Τους χορηγούς επικοινωνίας που ανέχτηκαν τις απαιτήσεις μας και ανταποκρίθηκαν με προθυμία. Την εφημερίδα Ναυτεμπορική, την εκδοτική Direction και ιδιαίτερα το adBusiness και τον διαδικτυακό τόπο και ειδικό περιοδικό go natural. Την εταιρεία Interamerican και το Chivas Regal 12 & 18 ετών που από νωρίς μας έδωσαν την δυνατότητα να σχεδιάσουμε περισσότερες δράσεις από τις προηγούμενες χρονιές.


Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας απόψε και καταξιώνετε τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.


Καλή μας συνέχεια!


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ