Αποτελέσματα Βραβείων Οικόπολις 2007

Την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή  απονεμήθηκαν τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007». Επιστήμονες, Επιστημονικοί Φορείς, Δήμοι, Οργανισμοί του Δημοσίου, Επιχειρήσεις, Κρατικοί Φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρέλαβαν τα βραβεία τους από εκπροσώπους του πολιτικού χώρου,  φορέων και επιστημονικών ιδρυμάτων, ως επιβράβευση της πρωτοβουλίας και του έργου με περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του 2006. Η εκδήλωση, που παρουσιάστηκε από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ κα Αγλαΐα Κυρίτση, πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα. Η τελετή ξεκίνησε με ένα απρόσμενο και επιβλητικό θεατρικό δρώμενο που δημιουργήθηκε ειδικά γι΄αυτή τη βραδιά και έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια για τη φύση από τον κο Χρόνη Αηδονίδη με τη συνοδεία του συγκροτήματός του.

Χαιρετισμό απηύθυναν η κα Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και Επίτιμη Πρόεδρος «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007», ο κος Θανάσης Κατσιγιάννης, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Πρόεδρος της  Επιτροπής Αξιολόγησης, ο κος Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κος Σπύρος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κος Ευάγγελος Μπαλτάς, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ και η κα Χριστιάνα Πειρασμάκη, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007» και Iδρυτικό Mέλος του Ecocity.

Η κα Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και Επίτιμη Πρόεδρος «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007», τόνισε πως « Tον κόσμο μας βαρύνει η αγωνία του μέλλοντος» ενώ ο κος Θανάσης Κατσιγιάννης, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Πρόεδρος της  Επιτροπής Αξιολόγησης, συνεχάρη το ecocity για την προβολή πρωτοβουλιών και ατόμων που σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος και ευχήθηκε να μην επαληθευθούν δυσμενείς προβλέψεις με τη συμβολή όλων. Ο κος Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι : «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και προηγείται σε ρυθμίσεις και νομοθετήματα όλων των άλλων.» και τόνισε ότι: «Εμείς είμαστε μέρος του προβλήματος και οι λύσεις». Η κα Πειρασμάκη, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007» και Iδρυτικό Mέλος του Ecocity , ανέφερε με τη σειρά της: «Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ γεννήθηκαν και αναπτύσσονται για να συμβάλλουν στο αισιόδοξο μήνυμα που εδραιώνεται όλο και περισσότερο στους πολίτες και τους αρμοδίους, για να αναγεννήσουν και να ενισχύσουν την σκέψη και την δράση που αποκαθιστά την μέχρι πρότινος απραξία για τη φύση και το περιβάλλον».

Το θεατρικό δρώμενο «DEAD LETTERS» έγραψε ο Συμεών Σταμπουλού και στόχο είχε τον προβληματισμό του ακροατηρίου για την ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στο δρώμενο συμμετείχαν οι ηθοποιοί Μαρία Μποτονάκη και Νίκος Αναστασόπουλος και ο χορευτής Αλεσάντρο Περές και το συνόδευε πρωτότυπη σύνθεση του Αντώνη Π. (τέως μέλους του συγκροτήματος Stereo Nova) που ερμηνεύτηκε ζωντανά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τον ίδιο και την Ανδριάνα Τούτ. Τη σκηνοθεσία και τη ροή της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καντιώτης. Μετά την τελετή ακολούθησε ρεσιτάλ από τον τενόρο Αλέξανδρο Ζαφειρακόπουλο.

Τα κείμενα επιμελήθηκαν η κα Αγλαΐα Κυρίτση και ο κος Κίμων Τρουπής από την ERT WORLD, ο οποίος επιμελήθηκε και τα οπτικοακουστικά με τον κο Βαγγέλη Ορφανίδη.

Το φετινό αγαλματίδιο των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Μαρία Χριστοφοράτου με την επιμέλεια του κου Χρηστου Μιχαήλ Παπανδρόπουλου, Διευθυντή Εκδόσεων και Εκθέσεων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών ΑΠΟΨΗ.

Υποστηρικτές των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 είναι η ασφαλιστική εταιρεία INTERAMERICAN και το CHIVAS REGAL 12 και 18 ετών. Χορηγοί Eπικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το ένθετο Τέχνη & Ζωή καθώς και τα περιοδικά ADBUSINESS και GO NATURAL.

Βραβευθέντες

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 – ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 • Βραβείο Οικόπολις 2007: ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  Αν. Καθηγητής Θάνος Βλαστός, Ομάδα Βιώσιμης Κινητικότηκας, Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 • Βραβείο Οικόπολις 2007: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ή ΕΡΕΥΝΑ
  «Απομάκρυνση ρύπων από υπόγεια νερά με χρήση ενεργών διαπερατών φραγμάτων», Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Χημικός Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
  “Υπέρ-Ελαφρύ Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο Πόλης Υψηλής Παθητικής Ασφάλειας για Επιβαίνοντες και Πεζούς» Ομάδα Πολυμερών και Συνθέτων Υλικών του Εργαστηρίου Αντοχής Υλικών, Τομέας Μηχανικής, Σχολή Εφηρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επ. Καθηγητής Βασίλειος Κεφαλάς

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Στέγαση του σταθμού «ΕΙΡΗΝΗ» με βιοκλιματική φυλλωσιά
  Η.Σ.Α.Π. Α.Ε.
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
  Η συμβολή του μετρό στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, Δράσεις για την αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς προώθηση ΑΠΕ
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
  Εγκατάσταση εναποθήκευσης θερμότητας στην Τηλεθέρμανση
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, Πρόγραμμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 – ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  Τηλεόραση ΣΚΑΪ
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
  Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
  www.oikologos.gr
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  Περιοδικό ECOTEC
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΜΕΣΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  Περιοδικό ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 • Έπαινος για Περιβαλλοντική Επένδυση Επιχειρήσεων
  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Ε.
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  VODAFONE, Εταιρική Υπευθυνότητα – Περιβαλλοντική Διαχείριση
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
  MOTOR OIL, Εκσυγχρονισμός παραγωγικής διαδικασίας και μονάδων για την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής απόδοσης των Διυλιστηρίων
 • Bραβείο Οικόπολις 2007 ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
  ALPHA BANK, Πρόγραμμα ολοκληρωμένης
  ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Δήμο Αθηναίων
 • Bραβείο Οικόπολις 2007 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
  ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς, Ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας περιβαλλοντικής πολιτικής και περιβαλλοντικών έργων
 • Βραβείο Οικόπολις 2007 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., Επένδυση στη σύγχρονη ναυπηγική τέχνη για καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2007 – ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 • Καθηγητής Νικόλαος Μάργαρης

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ