Τι μπορεί να κάνει το green marketing πιο αποδοτικό;

Μέσα στις οικονομικές δυσκολίες της εποχής μας το ερώτημα που τίθεται είναικατά πόσο το green marketing μπορεί να γίνει άμεσο και αποδοτικό;

Σε αυτό το ερώτημα θα μας απαντήσει ο Διευθυντής Δημιουργικού της Greenmind Advertising, Νίκος Κανάκης, της πρώτης πράσινης διαφημιστικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Θα σας απαντήσω με ένα απλό παράδειγμα. Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μεγάλο ποταμό, όπου στην μία του όχθη υπάρχουν όλα τα πράσινα προϊόντα και οι υπηρεσίες ενώ  στην άλλη οι καταναλωτές που περιμένουν να τα υποδεχτούν. Ο ποταμός κρύβει κινδύνους, όπως δυνατά ρεύματα, επικίνδυνα ψάρια, ενώ στις «μεγάλες κρίσεις του» υπερχειλίζει. Για να περάσει κάποιος απέναντι χρειάζεται το κατάλληλο σκάφος και την σωστή πλοήγηση. Στην περίπτωσή μας το σκάφος είναι η επικοινωνία του προϊόντος ενώ η πλοήγηση το στρατηγικό marketing. Ο σωστός συνδυασμός των δύο φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πως πρέπει να είναι φτιαγμένο αυτό το σκάφος ώστε να αντέξει τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο ποταμός αυτή την περίοδο;
Θα έλεγα ότι αυτή την περίοδο ζούμε έναν επαναπροσδιορισμό του μοντέλου της ζωής μας, σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτά που έλειπαν τότε πρέπει να τα αναπληρώσουμε σήμερα και με τον σωστό τρόπο. Γι αυτό το σκάφος μας πρέπει να είναι φτιαγμένο με μεράκι και δημιουργικότητα.  Να είναι εμποτισμένο με γνώση, υπευθυνότητα, διαφάνεια και αρκετό επαγγελματισμό. Να είναι γρήγορο και ευέλικτο. Να μην είναι πομπώδες και υπερφίαλο αλλά λιτό και λειτουργικό Να εμπνέει αισιοδοξία και να μπορεί να πλεύσει σε κανάλια επικοινωνίας πιο οικονομικά και διαδραστικά όπως αυτά του Ίντερνετ.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον ανταγωνισμό των άλλων σκαφών που  θέλουν να προσεγγίσουν το ίδιο κοινό με συναφή προϊόντα  και υπηρεσίες;
Ανταγωνισμός υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Το ερώτημα είναι πόσο ξέρουμε τον καταναλωτή της απέναντι όχθης, ώστε να γίνουμε δημιουργικοί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Το νέο μοντέλο καταναλωτή είναι πιο υποψιασμένο και ταυτόχρονα πιο ευαισθητοποιημένο στα πράσινα προϊόντα από ποτέ. Ταυτόχρονα, θέλει να ξέρει πόσο «πράσινο» είναι το προϊόν που επιλέγει και τι αξία θα του προσδώσει αυτό στην ζωή του. Θέλει το προϊόν του είναι ενεργό – ζωντανό, και πάντα να έχει κάτι να του πει. Έτσι πιστεύω ότι προϊόντα που χτίζουν μια καλή και ειλικρινή σχέση με τον καταναλωτή, θα κερδίσουν την εύνοια του και θα κυριαρχήσουν στον μεγάλο ανταγωνισμό. Έτσι το σκάφος μας θα πρέπει εκτός από πράσινα προϊόντα να μεταφέρει αξίες,συναισθήματα και πολύ πολύ δημιουργικότητα.

Και το κόστος αυτού του σκάφους; Μήπως είναι δεσμευτικό για τέτοιου είδους ταξίδια;
Μπορώ να σας μιλήσω μόνο για «τα του οίκου μου». Στην Greenmind θεωρούμε ότι η πράσινη επικοινωνία πρέπει να είναι οικονομικά ελκυστική ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από το μεγαλύτερο τμήμα του εμπορικού κόσμου. Η ειδίκευσή μας στα πράσινα project και σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης άλλωστε μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς στις απολαβές μας λόγω της ηθικής υπόστασης του έργου μας. Όλα αυτά βέβαια όχι εις βάρος της ποιότητας μιας που λόγω της εμπειρίας μας σε πολυεθνικές εταιρείες ο πήχης δημιουργικότητας είναι ήδη ψηλά.

Στο σκάφος σας υπάρχουν σωσίβια;
Πάντα. Απλά εμείς ξέρουμε καλό κολύμπι.

Πηγή: Περιοδικό «CSR Review», 2011.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ