Ο κ. Σ.Φωτόπουλος, Δ/ντής Παιδιατρικού Νοσοκομείου «ΓΑΙΑ»-Ερρίκος Ντυνάν, με μακρόχρονη πείρα στην αντιμετώπιση νεογνών, τόνισε ότι τα πρόωρα, τα λιποβαρή και πολλά άλλα νεογέννητα θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας. Μετά την έξοδό τους από αυτές η Οργανωμένη Ολιστική Προσέγγιση αποτελεί συμπλήρωμα σημαντικό για την εξέλιξη και την ποιότητα ζωής αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους.
Η κ. Ε. Μπούζα, Νεογνολόγος, Διευθύντρια Β’ ΜΕΝΝ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» ανέπτυξε το νέο στόχο της νεογνολογίας που είναι η επιβίωση με την διατήρηση όλου του δυναμικού του εγκεφάλου του νεογνού μέσω της πρώιμης παρέμβασης. Τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης βασίζονται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου την «κρίσιμη» περίοδο στην ανάπτυξη του, η οποία είναι κυρίως τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής.
Η κ. Ε. Σκουτέλη, Παιδονευρολόγος, Σύμβουλος Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και υπεύθυνη του Νέου Ειδικού Προγράμματος Βρεφών υψηλού κινδύνου της ΕΛΕΠΑΠ, ανέφερε ότι η προωρότητα είναι μια ξεχωριστή νοσολογική οντότητα που χρειάζεται διεπιστημονική αξιολόγηση και συντονισμένη θεραπευτική παρέμβαση από εξειδικευμένο προσωπικό που, μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί καταξιωμένα αναπτυξιολογικά tests. (Griffith’s, Bayley’s)
Η κ. Ο. Καπέλλου Νεογνολόγος Σύμβουλος Homerton University Hospital Imperial College ανέπτυξε τις κυριότερες βλάβες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στα τελειόμηνα και πραγματοποίησε παράλληλα επίδειξη του Griffith’s Test κατά την κλινική εξέταση -παρουσίαση προώρων βρεφών με και χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Ο κ. Γ. Βάρτζελης, Παιδονευρολόγος παρουσίασε τα παροξυσμικά επεισόδια που παρατηρούνται συχνότερα στην ευαίσθητη αυτή ηλικία.
Η κ. Μ. Ραγκούση, Οφθαλμίατρος και ο κ. Κωνσταντίνος Παπακώστας Χειρουγός ΩΡΛ, Αν/τής Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, τόνισαν την αναγκαιότητα της οφθαλμολογικής και ακουολογικής εξέτασης που πρέπει να πραγματοποιούνται έγκαιρα.
Τέλος, η κ. Ε. Μπάρλου, Παιδοψυχίατρος επικεντρώθηκε στην ψυχολογική προσέγγιση των γονέων με βρέφη υψηλού κινδύνου.
Στο Ειδικό Πρόγραμμα Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ εφαρμόζονται προγράμματα εξατομικευμένα για κάθε βρέφος, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της εφαρμογής της Πρώϊμης Εκπαιδευτικής & Θεραπευτικής Παρέμβασης για αποτελεσματικότερη αποκατάσταση (Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Θεραπευτική Κολύμβηση, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Μουσικοθεραπεία, Κοινωνική και Ψυχολογική Στήριξη των Γονέων). Η συνεχής επιμόρφωση και εξειδίκευση του επιστημονικού προσωπικού είναι προτεραιότητα και κύριο μέλημα της ΕΛΕΠΑΠ, η οποία προσφέρει υψηλές υπηρεσίες αποκατάστασης στα παιδιά της, ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας συνεχώς τα προγράμματά της.
Το Πρόγραμμα Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κέντρου της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΠΑΠ.