5ο Art For More ’11

Την Παρασκευή 7, το Σάββατο 8 και Κυριακή 9, Οκτωβρίου έλαβε χώρα το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Art For More ’11 υπό τη διοργάνωση της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» δίνοντας και φέτος το παρόν στη διαδικασία ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω της τέχνης, με συζητήσεις, εκθέσεις και happenings.

Το φεστιβάλ κορυφώθηκε με μια εκρηκτική live συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 21:00 με τους Pan Pan & Νefeli Walking Undercover, το Βυσσινόκηπο, τους Cold Feet Project και τους Liber Animus.
 
Στα πλαίσια του φεστιβάλ έλαβε χώρα η έκθεση ΝΟΝ PLACE ART – Έκθεση Από όσους Σχεδιάζουν στο Περιθώριο. Η έκθεση Non-Place Art φιλοξένησε σκίτσα σε λευκές σελίδες (doodles), στο περιθώριο σημειώσεων, σε post-its, moleskines, ημερολόγια και κάθε άλλη επιφάνεια όπου ένα σχέδιο μπορεί να γεννηθεί αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα. 

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε αντικατοπτρίζει την επιστροφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πιο απλοϊκές, πειραματικές και πρωτογενείς μορφές τέχνης, όπως η τέχνη των ψυχικά πασχόντων, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε την ανάπτυξη μιας καθημερινής πηγαίας έκφρασης ως εναλλακτικό θεραπευτικό μέσο ανάκτησης της ψυχικής υγείας.  Παρευρέθηκαν επαγγελματίες καλλιτέχνες, καλλιτέχνες που υποστηρίζονται από φορείς ψυχικής υγείας, δημοσιογράφοι, και φυσικά το φιλότεχνο κοινό της πόλης που επισκέφτηκε το φεστιβάλ.

Συμμετείχαν:
Ελένη Αγγέλου, Βασιλική Αναστασίου, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Σωκράτης Αργείτης (SOX), Κατερίνα Βασιλειάδου, Λευτέρης Γιακουμάκης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Γούσης, Canuto Kallan, Λίλα Καλογερή, Δημήτρης Καλυβιώτης, Άννα Λέκκα, Γιώργος Μαραζιώτης, Άννα Μαυρομάτη, Βασίλης Μπότουλας, Δήμητρα Νικολοπούλου, Σταυρούλα Παπαδάκη, Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος, Παναγιώτης Πανταζής (PANPAN), Tάσος Παπαϊωάννου, Ορέστης Συμβουλίδης, Παναγιώτα Στάικου, Ακριβή Συμεωνίδη, Βάσω Φενέκου, Χρύσανθος Χριστοδούλου, Μαρία Χριστοφοράτου, Στέλλα Χρονοπούλου, Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης & Θεραπευτικών Δράσεων «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», ΙΠΑΠ ΘΕΟΤΟΚΟΣ, Γεωργία Κάλχα (Πρόγραμμα ΔΡΩ 2007 Λευκωσία), Κων/να Μανδηλάρη (Οικοτροφείο ΠΟΡΕΙΑ), Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, Οικοτροφείο «Καλλίπολις» της ΑμΚΕ ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ, Όθων Τετενές.

Την έκθεση πλαισίωσαν μια σειρά από καλλιτεχνικά happenings όπως το «Soundscape΄s project» με τους Κinga Cito, Δημήτρη Ρεκούτη και Μάριο Κωστάκη, (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/10, 23:00), το «Μια εφημερίδα, ένα κόκκινο κουβάρι κι ένα μυστικό….» – Βιωματικό εργαστήρι – παιχνίδι του «ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» (ΣΑΒΒΑΤΟ 08/10, 19:00), οι «Αυτοσχεδιασμοί στις σχέσεις» με τη ψυχολόγο Έφη Κεραμιδά (ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10, 18:00), η Dj Performance με ήχους ηλεκτρονικού βιολιού στο χώρο της έκθεσης, από τον Gkionock (ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10, 19:00) και το Ακροβατικό Χοροθέατρο «Ξύπνα!»… της Άννας Ομηρίδη (ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10, 22:00).

Στις 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ» στην Ψυχική Υγεία, η οποία χωρίστηκε σε τρεις ενότητες:

Α. «Θεραπευτική Αρχιτεκτονική» (17:00-19:00)

Η θεματική ενότητα της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής στο φετινό Art4More απαρτίζονταν από έκθεση με αναρτημένες ανακοινώσεις (poster) και μια δίωρη σειρά διαλέξεων. Τόσο η έκθεση, όσο και οι διαλέξεις ανέδειξαν τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του κλάδου, στον οποίο κατέχει εξέχουσα θέση η ιατρική έρευνα και γνώση, η γνώση από τον ευρύτερο χώρο των ανθρωπογνωστικών επιστημών, η ενεργή συμμετοχή των χρηστών υπηρεσιών υγείας και η εμπεριστατωμένη αρχιτεκτονική πρακτική και έρευνα ως προϊόν αλλά και έναυσμα διαλόγου.

Αναλυτικότερα, η αρχιτέκτονας-νοσοκομειολόγος Δρ Ευαγγελία Χρυσικού ανέπτυξε το γενικότερο πλαίσιο της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής, διανθίζοντας την παρουσίαση με παραδείγματα εφαρμογών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας Γεώργιος Κωνσταντίνου εστίασε στο σύνδρομο των άρρωστων κτηρίων, αναλύοντας τις αιτίες και τις συνέπιες για τον άνθρωπο, και τέλος, ο ερευνητής Dr Cornel Lustig, παρουσίασε τις επιπτώσεις των πηγών φωτισμού στον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως την επίδραση του φθορισμού στο μηχανισμό της μελατονίνης, γνωστής και ως ορμόνης του ύπνου. Η συμμετοχή του ακροατηρίου με ερωτήσεις και παρατηρήσεις ανέδειξε την ανάγκη για εκτενέστερη παρουσίαση του θέματος στο μέλλον.

Β. «Εναλλακτικά Θεραπευτικά Μέσα στην ψυχική υγεία ως συμπληρωματικό μοντέλο μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής» (19:00-20:00)

Στην Ημερίδα έγινε παρουσίαση στο επιστημονικό κοινό της πιλοτικής εφαρμογής  ενός μοντέλου διαχείρισης εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων στα Οικοτροφεία της «ΕΔΡΑ» από τον επιστημονικά υπεύθυνο κ. Αλέξανδρο Οικονόμου, τον Ψυχίατρο των δομών κ. Χρύσανθο Μπουλά και την επιστημονική ομάδα του προγράμματος. Παρουσιάστηκαν τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο ενίσχυσε τις μελέτες που έχουν αποδείξει ότι τα εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα έχουν καταδείξει την συμβολή τους όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και σε θέματα πρόληψης ασθενειών και μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής, τόσο σε επίπεδο παθολογικό όσο και ψυχιατρικό.

Γ. Αρχιτεκτονική Τοπίου – Θεραπευτική Γεωργία (Κήπος) (20:00-21:00)

Έγινε παρουσίαση από τη Δρ Τζούλια Τζώρτζη, Αρχιτέκτων Τοπίου – Δασολόγο της  εξέλιξης της Θεραπευτικής Κηπουρικής που ξεκινά ιστορικά από το Μεσαίωνα και εξελίχθηκε στο  νοσοκομείο της Zaragosa στην Ισπανία (κατασκευασμένο το 1409) το οποίο αποτέλεσε ένα παράδειγμα που ακολούθησαν πολλοί νεώτεροι σχεδιαστές (ο τρόπος συναναστροφής των ασθενών σε αυτό έγινε γνωστός ως «Ηθική Θεραπεία»). 

Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από σχετική έρευνα που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης σχετικά με τις προτιμήσεις των γιατρών και νοσηλευτών για τον εξωτερικό χώρο του. Αναπτύχθηκαν επίσης σύγχρονα παραδείγματα όπου μεταξύ αυτού είναι το παράδειγμα της Αρχιτέκτονας Τοπίου Hanne Bat σε εξωτερικό χώρο νοσοκομείου στη  Δανία, ενώ παράλληλα δόθηκαν παραδείγματα αυτής της εφαρμογής. 

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από τον κ. Μιχάλη Μανιαδάκη (Τεχνικός Ανθοκομίας- Σύμβουλος Οικολογικής Γεωργίας) σχετικά με παραδείγματα από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο δημιουργίας και χρήσης κήπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων και υιοθέτησης ενός αρμονικότερου ρυθμού ζωής. 

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν εφαρμογές που έγιναν από τον ίδιο σε συνεργασία με την ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» (Θεραπευτική Κηπουρική στα Οικοτροφεία του φορέα). Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το θέμα και τονίστηκε η σημαντικότητα της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής Τοπίου ως τέχνη και ως επιστήμη στη διαμόρφωση χώρων για θεραπευτική κηπουρική.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

Πρόεδρος Οργανισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο – «ΕΔΡΑ»:
Μαρία Κερασόγλου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Φεστιβάλ «ART FOR MORE»:
Μαριτίνα Κονταράτου

Δημ. Σχέσεις & Προβολή Φεστιβάλ:
Γκούτσιου Αριστέα, Υπ. Δημ. Σχέσεων & Κοινωνικού Μάρκετινγκ
Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, Τμήμα Δημ. Σχέσεων & Κοινωνικού Μάρκετινγκ

Επιστημονική Επιτροπή:

  • κ. Οικονόμου Αλέξανδρος, Επιστ. Υπεύθυνος Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Msc. Ψυχικής Υγείας – Ιατρική Σχολή Αθηνών, Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρωπολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο),
  • Δρ Ευαγγελία Χρυσικού, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Νοσοκομειολόγος, ΣυνThesis Architects,  Εκπρόσωπος στην Ελλάδα του International Academy for Design and Health,
  • κ. Κονταράτου Μαριτίνα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Master of Arts του Τμήματος Ιστορίας Τέχνης του Πανεπιστημίου Εssex)
  • Δρ Τζούλια Τζώρτζη, Αρχιτέκτων Τοπίου-Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος – Διευθύντρια Οργανισμού Διοίκησης & Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
  • κ. Μανιαδάκης Μιχάλης, Τεχνικός Ανθοκομίας- Σύμβουλος Οικολογικής Γεωργίας
  • κ.Μαθιούδη Ξένια, Υπεύθυνη Οικοτροφείου «Ιπποκράτης ΙΙ», Πρόγραμμα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων στα Οικοτροφεία Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
  • κ. Κίτσος Δημήτρης, Υπεύθυνος Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι», Φυσιοθεραπευτής -Πρόγραμμα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων Οικοτροφείων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
  • κ. Τσαρούχη Βιβή, Ψυχολόγος – Πρόγραμμα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων Οικοτροφείων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
  • κ. Αποστολίδου Ευαγγελία, Εργοθεραπεύτρια  –  Πρόγραμμα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων Οικοτροφείων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
  • κ. Δοϊτσίδη Μαρία, Κοινωνική   Λειτουργός  –  Πρόγραμμα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων στα Οικοτροφεία Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
  • κ. Μπουλάς Χρύσανθος,   Ψυχίατρος   Κ.Σ.Δ.Ε.Ο.  «ΕΔΡΑ»  –  Πρόγραμμα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων Οικοτροφείων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»
  • κ. Μιχαηλίδης Χρήστος, Παθολόγος, Πρόγραμμα Εναλλακτικών Θεραπευτικών Μέσων στα Οικοτροφεία Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ