Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εσπερίδας για την ενέργεια που διοργάνωσε η KPMG

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 12 Δεκεμβρίου η Εσπερίδα της KPMG «Recession Proof Energy Investments». Οι εργασίες της Εσπερίδας επικεντρώθηκαν σε τρία επίκαιρα θέματα της αγοράς ενέργειας: στις συνέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υλοποίηση ενεργειακών έργων, στις αναδυόμενες μορφές ΑΠΕ καθώς και στις τρέχουσες εξελίξεις των Feed-In Tariffs.

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης, με συντονιστή τον κ. Γιάννο Μιχόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Vestas Hellas, διακεκριμένα συζήτησαν και διερεύνησαν συνέργειες μεταξύ επιχειρηματικών, κατασκευαστικών και χρηματοδοτικών παραμέτρων για την υλοποίηση έργων ειδικά στους πλέον ώριμους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Από τις τοποθετήσεις τους προέκυψε ότι με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες αλλά και το σύνολο της αγοράς γενικότερα, πρέπει οι προμηθευτές εξοπλισμού να συνδράμουν ουσιαστικά ώστε να ενεργοποιηθεί ο ρόλος των Export Credit Agencies των χωρών τους. Το δε κράτος όχι μόνο δεν πρέπει να αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τους ξένους από τους εγχώριους επενδυτές, αλλά θα μπορούσε να παρέχει εγγυήσεις μέσα από το ΕΣΠΑ ώστε να διαλυθεί το νέφος ανησυχιών που έχει δημιουργηθεί λόγω των τρεχόντων προβλημάτων ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ και των πιθανών αρνητικών εξελίξεων στα Feed-In Tariffs.

Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν οι κ.κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Protergia, Γεώργιος Σπύρου, Μέλος Δ.Σ. ΕΣΗΑΠΕ και Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Βασίλης Βαρβαγιάννης, Γενικός Διευθυντής Schüco International Hellas και Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος Positive Energy.

Στο δεύτερο πάνελ, με συντονιστή την κ. Virginia Murray, Partner του δικηγορικού γραφείου Watson, Farley & Williams, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες καθώς και τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που δημιουργούνται  από τις αναδυόμενες μορφές ΑΠΕ αυτών της βιομάζας του βιοαερίου και των βιοκαυσίμων.

Σε πιο αισιόδοξο τόνο, παρουσιάστηκαν οι ουσιαστικές δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων αγορών και θέσεων εργασίας από την αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων και αστικών απορριμμάτων – «πρώτες ύλες» που για την ώρα απλά πετιούνται δημιουργώντας περιβαλλοντικά προβλήματα. Αναπτύχθηκαν οι ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και η ανάγκη για προσαρμογή των επενδυτικών σχεδίων σε λελογισμένη κλίμακα ώστε να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα αυτά και ταυτόχρονα να δοθεί ευκαιρία ώστε να εξοικειωθεί ο κόσμος με το σύγχρονο τρόπο διαχείρισης τους.

Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν οι κ.κ. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος ΕΛΛΕΒΙΟΜ, Γιάννης Κουρούκλης Διευθύνων Σύμβουλος Ελίν Βιοκαύσιμα και Αθανάσιος Κατρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ηλέκτωρ.

Το τελευταίο πάνελ, με συντονιστή τον Christian Thomas, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, Συναλλακτικές Υπηρεσίες & Forensic της KPMG συζητήθηκαν oι εξελίξεις στα Feed In Tariffs στην Ευρώπη και στην ελληνική αγορά που αποτελούν ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα την περίοδο αυτή για το χώρο των ΑΠΕ.

Από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι αν και οι ΑΠΕ  θεωρούνται ως ένας κλάδος με καλύτερες προοπτικές σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς τομείς, και παρόλο που τη περίοδο αυτή υπάρχει σοβαρή ανησυχία σχετικά με πιθανές αρνητικές εξελίξεις στα Feed In Tariffs αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό στην αγορά είναι η έλλειψη σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Για να προχωρήσουν οι επενδύσεις είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ασφάλεια του επενδυτικού περιβάλλοντος με εγγύηση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του μηχανισμού στήριξης, να αντιμετωπιστεί η στρέβλωσης που προκαλείται από το λεγόμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ και να αξιοποιηθεί κατάλληλα το ΕΣΠΑ.

Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν οι κ.κ. Γεωργία Γληνού, Συντονίστρια Ομάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΡΑΕ, Αλέξανδρος Ζαχαρίου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΦ, Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΕΤΑΕΝ, Γεώργιος Σπύρου, Μέλος Δ.Σ. ΕΣΗΑΠΕ και Εντεταλμένος Σύμβουλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Στελιος Λουμακης, Πρόεδρος Συνδέσμου Παραγώγων Ενεργείας ΜΣ Φ/Β.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Siemens και Vestas. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΛΕΤΑΕΝ.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ