Η ευρωπαϊκή επιτροπή υποδέχτηκε τις πρέσβειρες περιβάλλοντος του Ecocity

Έξι μαθήτριες από τον Ευρωπό στα έδρανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με άποψη για το Περιβάλλον

Το διήμερο 27 και 28 Ιουνίου 2007, οι έξι μαθήτριες του Γυμνασίου Ευρωπού Κιλκίς φιλοξενήθηκαν στις Βρυξέλλες και επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Κουνοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου η κα ?ντυ Κοντούδη, έκανε μία σύντομη παρουσίαση της δημιουργίας και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των οργάνων που την αποτελούν. Οι έξι μαθήτριες έθεσαν πολλά και εύστοχα ερωτήματα και έλαβαν πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Σταύρου Δήμα, όπου ο κος Δημήτρης Γιωτάκος, μέλος του γραφείου του Επιτρόπου, ενημερώθηκε εκτενέστερα για το περιεχόμενο της εργασίας που οδήγησε την ομάδα στις Βρυξέλλες. Οι μαθήτριες επισκέφθηκαν επίσης την αίθουσα συνεδριάσεων των Επιτρόπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επόμενη ημέρα η ομάδα επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον κο Αντώνη Καϊλή, Υπεύθυνο Ελληνικού Τομέα-Τμήματος Επισκέψεων. Οι μαθήτριες παρακολούθησαν για περίσσοτερο από τριάντα λεπτά τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό. Συνάντησαν επίσης την Ευρωβουλευτή και Α' Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ρόδη Κράτσα, Μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και τον Ευρωβουλευτή κο Γιάννη Γκλαβάκη, Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Αλιείας και Αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι οποίοι παρουσίασαν  στις μαθήτριες τη σύνθεση και τη λειτουργία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Οι μαθήτριες Καφετζή Ιωάννα, Κασικτσή Ελευθερία, Μπούρα Αναστασία, Σπυρίδου Ευθυμία, Σπυρίδου Σμαραγδή και Τσακίρη Τριανταφυλλιά κέρδισαν το πρώτο βραβείο στην εκστρατεία «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ-Συνεισφορά στο Περιβάλλον». Η ομάδα μελέτησε τα προβλημάτα που δημιουργεί στην περιοχή τους η αλόγιστη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πρότεινε λύσεις. Τις μαθήτριες συνόδευσαν ο Γυμνασιάρχης, κος Νικόλαος Δοντσίδηςκαι ο συντονιστής-καθηγητής του προγράμματος, κος Θεόδωρος Πιερράτος καθώς και δύο εθελοντές του Ecocity.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο Μουσείο των Κόμικς, στη Mini Europe και το Atomium. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μία ολοήμερη εκδρομή στο Βατερλό, τη Μπριζ και τη Γάνδη.

Η νικήτρια ομάδα φιλοξενήθηκε στις Βρυξέλλες από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κος Ιερόθεος Παπαδόπουλος, συνόδευσε την ομάδα στην πτήση από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.

Η εκστρατεία «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ Συνεισφορά στο Περιβάλλον» διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία Ecocity και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Κύριος Χορηγός του προγράμματος είναι η Τoyota και Χορηγοί Επικοινωνίας η εφημερίδα Καθημερινή, το ΟΙΚΟ, τα περιοδικά Κ, AUTOCAR και SUPER AUTOCAR, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί GALAXY και OASIS. Υποστηρικτές είναι η εταιρεία καυσίμων JETOIL, η Aegean Airlines, η ασφαλιστική εταιρεία ING, και η INFORM LYKOS.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ