Η κ. Αννα Πετρίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Επικοινωνίας της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., δίνει συνέντευξη στη EuroCharity

Τι σημαίνει για την εταιρία σας η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και σε ποιους τομείς έχει έντονη δραστηριότητα;
Η έννοια της ΕΚΕ καθορίζει καταλυτικά τη στρατηγική της Αττικής Οδού και της εταιρίας λειτουργίας Αττικές Διαδρομές Α.Ε. Με βάση την παραδοχή ότι η μετακίνηση αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό, η υποδομή που την εξασφαλίζει υπηρετεί την κοινωνία. Εμείς ως αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας πιστεύουμε ότι υποστηρίζουμε με τον καλύτερο τρόπο την κοινωνική διάσταση του οδικού έργου. Παράλληλα, φροντίζουμε να αποδίδουμε οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία και φυσικά το ανθρώπινο δυναμικό μας. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στην περιβαλλοντική φροντίδα, που έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, καθώς η εταιρία μας έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο περιβαλλοντικής διαχείρισης από τη Διεθνή Οδική Ομοσπονδία (IRF), αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες για εναρμόνιση του αυτοκινητόδρομου με το φυσικό περιβάλλον.

Και φυσικά θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο τομέας που άπτεται άμεσα του κοινωνικού μας ενδιαφέροντος και στον οποίο αναπτύσσουμε πλήθος δράσεων είναι αυτός της οδικής ασφάλειας. Οι δράσεις μας απευθύνονται σε ενήλικες αλλά και σε ευαίσθητα κοινά όπως των παιδιών, των εφήβων και των μοτοσικλετιστών και στοχεύουν στη συμβολή μας στην εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας, με τελικό σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.

Πώς κρίνετε τη διείσδυση της ΕΚΕ στις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες;
Σε σχέση με την Ευρώπη έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φυσικό έχουν σπεύσει να υιοθετήσουν τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πολλά χρόνια πριν, ωστόσο η διείσδυση στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων περιορίζεται προς το παρόν σε σποραδικές και αποσπασματικές ενέργειες, για παράδειγμα κάποιες χορηγίες και φιλανθρωπίες, που ωστόσο δεν συνιστούν συνολικό μοντέλο δράσης. Παράλληλα απουσιάζει και η υιοθέτηση συστηματικών μοντέλων/προτύπων για τη σύνταξη και αξιολόγηση απολογισμών που αφορούν την ΕΚΕ.

Ποια είναι η άποψή σας για την ανάπτυξη της ΕΚΕ στην Ελλάδα σήμερα;
Βλέπω θετικά το αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με πειθαρχία και συνέπεια. Μόνο με τη συμμόρφωση σε διεθνή μοντέλα μπορούμε να οργανώσουμε μια συνολική δράση ΕΚΕ η οποία όχι μόνο θα φέρει οφέλη στην κοινωνία αλλά θα βελτιστοποιήσει και την εταιρική φήμη.

Πιστεύετε ότι η ΕΚΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα μέσα από ένα ρυθμιστικό-κανονιστικό πλαίσιο σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο;
Πιστεύω στο κοινό σημείο αναφοράς, που παράλληλα προσφέρει ευελιξία σε κάθε εταιρία να προβάλει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Υπό αυτήν την έννοια ένα κανονιστικό πλαίσιο είναι ευκταίο.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών portal που διαθέτει η EuroCharity (www.eurocharity.gr και www.eurocharity.eu);
Μέσω των portal της EuroCharity πλήθος εταιριών, που λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος και δραστηριοποιούνται στο χώρο της ΕΚΕ, έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουν τη δράση τους αυτή αλλά και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, μεταφέροντας εμπειρίες και λύσεις.

Για ποιους λόγους η εταιρεία σας αποφάσισε να συμμετάσχει στο δίκτυο μελών της EuroCharity;
Θεωρήσαμε ότι αφενός είχαμε κάτι να πούμε, παρουσιάζοντας τις δράσεις μας κυρίως στην οδική ασφάλεια, αλλά και στο περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια, αφετέρου είχαμε πολλά να μάθουμε, παρακολουθώντας τις δράσεις αξιόλογων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δημιουργώντας επαφή μαζί τους.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η χαρακτηριστική δράση σας στο χώρο της ΕΚΕ;
Επειδή για μας η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι προτεραιότητα, θα αναφερθώ στην εκπαιδευτική θεατρική παράσταση για παιδιά του δημοτικού «ο Αττικούλης και η Αχδενπροσεξούλα» που γράφτηκε ειδικά για την Αττική Οδό από την Ειρήνη Φιλ. Κουτσαύτη, σε σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση. Η παράσταση ενσωματώνει τις αρχές του συμμετοχικού θεάτρου και παιχνιδιού, έτσι ώστε τα εκπαιδευτικά μηνύματα για την οδική ασφάλεια να γίνονται βίωμα στα παιδιά. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη δράση αυτή, την οποία παρακολούθησαν τα 4 τελευταία χρόνια πάνω από 35.500 παιδιά, πολλά από τα οποία και λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση. Φέτος η παράσταση ανεβαίνει με την 3η συνέχειά της και ήδη έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λίστα αναμονής από σχολεία που θέλουν να την παρακολουθήσουν.

Δεν θα πρέπει όμως να παραλείψω να αναφέρω και το safemania club της Αττικής Οδού, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το περιοδικό Sporty που απευθύνεται σε εφήβους.

Μέσα από τη διοργάνωση συναρπαστικών νεανικών δράσεων και διαγωνισμών που προσφέρουν δώρα που ενδιαφέρουν τα παιδιά, περνάμε τα μηνύματα και τους κανόνες της οδικής ασφάλειας και κάνουμε τους σημερινούς νέους πρεσβευτές μιας νέας κουλτούρας οδικής ασφάλειας, καθώς γίνονται από σήμερα υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι οδηγοί του αύριο.



<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ