Προγραμματική Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. υπεγράφη στην Κοζάνη την Παρασκευή, 8 Ιουνίου.
Η σχετική συνεργασία είναι η πρώτη που υλοποιείται στην Ελλάδα μεταξύ ενός Πανεπιστημίου και επιχείρησης -ενώ στο εξωτερικό ανάλογες συνεργασίες πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες- έχει ως σκοπό την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τις πολύ μεγάλες εμπειρίες της ΔΕΗ στον τομέα της ενέργειας.
Στο κείμενο της σχετικής Συμφωνίας Συνεργασίας, που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρος Ζερβός, προβλέπονται τα ακόλουθα:
Η ΔΕΗ – σε αναγνώριση της μακράς συνεργασίας της με τις Τοπικές Κοινωνίες – θα υποστηρίξει οικονομικά τρεις επώνυμες έδρες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τα εξής γνωστικά αντικείμενα:
- «Διαχείριση καινοτομίας – Επιχειρηματικότητα – Διασυνοριακές συνεργασίες».
- «Κατεργασίες μορφοποίησης υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας».
- «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων».
Βασικοί στόχοι της διμερούς συνεργασίας, που πέραν των τριών επωνύμων εδρών θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, είναι:
- Ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε πρότυπο περιφερειακό κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος.
- Εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση των φοιτητών, έτσι ώστε οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να αποτελούν πολύ ικανά και διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη για να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του ενεργειακού τομέα.
- Ενεργός συμβολή στην ενίσχυση του επιπέδου ευημερίας, της απασχόλησης, την ανάπτυξη και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από διάφορες δράσεις για την προώθηση και ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους οικονομικούς τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις επιχειρήσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής.
- Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την περαιτέρω εξειδίκευση και κατάρτιση σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες του προσωπικού της ΔΕΗ.
- Αξιοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές της τεράστιας τεχνογνωσίας και των μοναδικών εμπειριών που έχει συσσωρεύσει η ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.