Το green marketing ως εργαλείο ενημέρωσης

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Τσιακαλάκη, Business Development Manager της EuroCharity, στον κ. Δημήτρη Κορδερά του περιοδικού «Marketing Week»

Η έννοια της βιωσιμότητας δεν είναι πλέον άγνωστη, αφού λίγο ως πολύ, οι περισσότεροι γνωρίζουν τόσο τη σημασία της, όσο και την βαρύτητά της στη σημερινή εποχή. Υπάρχουν όμως εναλλακτικοί ορισμοί;


Σαφώς και υπάρχουν, επισημαίνει ο Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Ανάπτυξης της EuroCharity, κατά τη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μαζί του. «Θα μπορούσαμε να την ταυτίσουμε με μια ιδέα που περιλαμβάνει περιβαλλοντικούς και κατ’ επέκταση ηθικούς στόχους, οι οποίοι να μην έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική ανάπτυξη και εξέλιξη. Είναι ένα βήμα πιο κοντά στις σύγχρονες τάσεις του marketing» αναφέρει. Όπως λέει ο ίδιος, η εποχή μας αποτελεί το αρχικό στάδιο για τη νέα επιχειρηματικότητα, που θέτει ως προτεραιότητα και ως κριτήριο τοποθέτησης των κεφαλαίων, την αειφορία. Η υπόθεση του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της υγιούς ανταγωνιστικότητας και παράλληλα να κάνει πιο συνεργατικές τις αγορές.

«Η αειφόρος ανάπτυξη είναι το προνομιακό πεδίο αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων και απόδοσης του ανθρώπινου κεφαλαίου, που αποτελεί συντελεστή συνολικής μόχλευσης των οικονομικών εξελίξεων. Η Ελλάδα ως επιχειρηματικός και οικονομικός χώρος καλείται να ανταποκριθεί στις νέες ευκαιρίες και τις νέες συνθήκες της εντεινόμενης ανταγωνιστικότητας στο παγκόσμιο περιβάλλον» σχολιάζει. Στα νέα αυτά δεδομένα, το περιβάλλον και η ποιότητα λειτουργούν στρατηγικά για την οικονομία και αποτελούν παράγοντες πρόσβασης στις αγορές. Ισχυρά αναπτυσσόμενοι τομείς της οικονομίας όπως οι κλάδοι του τουρισμού και της ενέργειας αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σχέση οικονομίας, ποιότητας και περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα της πράσινης επιχειρηματικότητας έγκειται στο γεγονός ότι «δεν έχει αποκτήσει ακόμα εκείνες τις υποδομές που θα της επιτρέψουν να διαμορφώσει ζωτικούς χώρους αγοράς. Με άλλα λόγια, η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι συνδεδεμένη με ένα νέο καταναλωτικό ύφος και ήθος το οποίο όμως δε χαρακτηρίζει ακόμα το σύνολο του καταναλωτικού κοινού, βαίνει πάντως αυξανόμενο. Ακριβώς αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το green marketing με τα εργαλεία επικοινωνίας που έχει στη διάθεσή του». Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τρεις καταναλωτές θέτει ως βασικό κριτήριο διαμόρφωσης της καταναλωτικής του συμπεριφοράς την προσήλωση των εταιρειών σε αειφόρες μορφές παραγωγής και επενδύσεις. Τα κριτήρια αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο στην εταιρική ταυτότητα και στις παραμέτρους που τη συνθέτουν, παρά στα προϊόντα των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί μία εταιρεία να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα «πράσινο προϊόν», αν η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της.

Τι δείχνουν οι έρευνες
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από σχετική μελέτη της Havas Media, όπου το 79% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η αειφορία αποτελεί κριτήριο διαμόρφωσης της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς. Επίσης το 35% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερο για την απόκτηση «φιλικών» προς το περιβάλλον προϊόντων. Πρόσφατη έρευνα σε 9.000 καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, από το Boston Consulting Group, έδειξε ότι παρά την οικονομική κρίση, η αγορά «πράσινων» προϊόντων παραμένει προτεραιότητα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες, εξέφρασαν την επιθυμία να πληρώσουν έως και 5% περισσότερο για «πράσινα» προϊόντα, ενώ το 73% θεωρεί ότι είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να χαρακτηρίζονται από υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά.

«Σε αυτό το περιβάλλον, η σημαντικότητα του green marketing έγκειται καταρχήν στο να επικοινωνήσει στο καταναλωτικό κοινό, τη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης που υλοποιείται σε μία εταιρεία. Η λειτουργία γενικότερα του marketing γίνεται κατανοητή από το ευρύτερο κοινό, ως η τέχνη να επηρεάσει τους καταναλωτές να αποκτήσουν συνήθειες ή να τις προσαρμόσουν στις τάσεις της αγοράς. Όμως στην περίπτωση του green marketing, οι παράμετροι που εμπλέκονται καθιστούν πιο περίπλοκη την επικοινωνιακή προσέγγιση των εταιρειών, καθώς από τη μια η αειφορία προϋποθέτει μία πιο συνετή καταναλωτική συμπεριφορά και από την άλλη το μάρκετινγκ προσδοκά την αύξηση των πωλήσεων της κάθε επιχείρησης» επισημαίνει ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης του EurοCharity.

Και καταλήγει, συμπερασματικά: «Τα επικοινωνιακά εργαλεία του green marketing συμπληρώνουν και προάγουν τη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης των επιχειρήσεων, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει -και δε μπορούν άλλωστε- να την υποκαθιστούν. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το εναλλακτικό και καινοτόμο μοντέλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας που εφαρμόζει η EuroCharity από την ίδρυσή της το 2006 έχει γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία. Η έννοια της αειφορίας μετουσιώνεται σε οργανικό κομμάτι της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και στην Ελλάδα. Στη διαδικασία αυτή, στη EuroCharity προσπαθούμε με καινοτόμες πρωτοβουλίες και υπηρεσίες επικοινωνίας και δικτύωσης να είμαστε πρωτοπόροι και παρεμβατικοί, εφαρμόζοντας μεταξύ άλλων και στρατηγικές εμπνευσμένες από το green marketing».

Το παρόν δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Marketing Week», τεύχος 1389.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ