Πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ

O Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Μόσχας UNITY και στα πλαίσια των Πολιτιστικών Ανταλλαγών μεταξύ των δυο κρατών Ελλάδας και Ρωσίας και του Διαλόγου των Πολιτισμών των λαών, διοργάνωσαν το Πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Η χάραξη του προγράμματος έγινε με σκοπό να έρθουν σε επαφή οι νέοι από διάφορες βαλκανικές χώρες, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και να συζητήσουν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της Ειρήνης και της Φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, μορφωτικών και πολιτιστικών, μέσα από πολιτισμικές δράσεις συνεργασίας.

Συμμετέχουν μαθητές και έφηβοι ηλικίας  από 11 έως 18 ετών, από τις χώρες Ελλάδα, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία και Ρωσία αλλά και μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου και του τμήματος νέων του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Μέσω του προγράμματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, οι συμμετέχοντες γίνονται κοινωνοί της κουλτούρας άλλων λαών, γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα διαφορετικών πολιτισμών. Έτσι οικοδομείται πιο εύκολα και ουσιαστικότερα η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών, η προώθηση και η ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα, η Συνεργασία μεταξύ των ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων.

Κεντρικό κομμάτι του προγράμματος αποτελεί  η φιλοξενία των νέων από τις χώρες Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία και Ρωσία, με στόχο τη γνωριμία τους με την Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μουσική και τους χορούς της. Αντίστοιχα και οι νέοι συμμετέχοντες μας μεταφέρουν ένα άρωμα πολιτισμού και κουλτούρας από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με μουσικές, τραγούδια, ποίηση, παρουσίαση της λαϊκής τους παράδοσης, κομμάτια από την ιστορία και τον πολιτισμού τους. Όλοι μαζί, διοργανωτές και φιλοξενούμενοι, ανοίγουν το δρόμο για έναν πολυπολιτισμικό διάλογο που διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού.

Σε κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA)  κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νέων Μόσχας UNITY κ. Sergey Gogolev, υπογράμμισαν πως το πρόγραμμα ΠΟΣΕΙΔΩΝ, γίνεται σημείο αναφοράς και οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν στην πατρίδα τους, τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις, που θα έχουν αποκομίσει από την παραμονή τους στην Ελλάδα. Παράλληλα ενισχύεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών και τέλος προωθείται η ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα. 

«Είμαστε βέβαιοι, ότι οι νέοι όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού.», υπογράμμισε ο κ. Gogolev, οποίος αναμένεται σύντομα να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Το πρόβλημα της γλώσσας, δεν αποτελεί τροχοπέδη, όταν οι λαοί θέλουν και επιθυμούν πραγματικά να συνεργαστούν και να χτίσουν σχέσεις φιλίας, αλληλοβοήθειας και αλληλοκατανόησης. Με άξονα τον Πολιτισμό και την Παράδοση των χωρών, που είναι η παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας, είναι εφικτό να στηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.


PEACE ! FRIENDSHIP !
YOUTH – ΟΝ ΤΗΕ WAY TO THE CULTURE OF PEACE AND HARMONY!
ΕΙΡΗΝΗ! ΦΙΛΙΑ!
ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΑΡΜΟΝΙΑΣ!

Ένα μήνυμα που επιδιώκει να μεταφέρει και να διαδώσει παντού τις αρετές της Φιλίας, της Αλληλοβοήθειας και της Αλληλοκατανόησης, μεταξύ των λαών, με αφετηρία πάντα τον Πολιτισμό και την Παράδοση.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ