Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Energy Efficiency Conference: Cost Savings in Business & Industry

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Energy Efficiency Conference που οργανώθηκε από το Plant Management της Boussias Communications την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, υπό την Αιγίδα της Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Αμφιθεάτρου Maroussi Plaza, στην Αθήνα, περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη, επιχειρηματίες, τεχνικοί διευθυντές και διευθυντές παραγωγής (από κλάδους όπως Βιομηχανία, Λιανεμπόριο, Εμπορικά Κέντρα, Μεταφορές,  Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα, Τράπεζες, Ξενοδοχεία, Δημόσια Κτήρια κ.λπ.), παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους καταξιωμένους ομιλητές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο συνέδριο αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη για σχεδιασμό και δρομολόγηση δράσεων για περιορισμό της καταναλισκώμενης ενέργειας από όλες τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σήμερα που η ενέργεια είναι περισσότερο ακριβή από ποτέ. Μέσα από τα επιλεγμένα case studies ηγέτιδων εταιρειών αποδείχθηκε ότι οι δράσεις για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας είναι μονόδρομος για την επιβίωση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (μέσω της άμεσης μείωσης κόστους), καθώς και τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.

Την 1η Ενότητα «Energy Efficiency in Greece: Energy Conservation Efforts and Future Perspective» άνοιξε με τοποθέτησή του ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, Δ/ντής Αποδοτικής Χρήσης & Εξοικονόμησης Ενέργειας, από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, o οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης τεχνολογιών αποδοτικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας. Στη συνέχεια ο Δρ. Γιώργος Αγερίδης, Δ/ντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εξήγησε το ρόλο και τη συμβολή της εξοικονόμησης ενέργειας στην ανάπτυξη. Για τη σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, Υπ. Θεμάτων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Β’ Αντιπρόεδρος Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ ο  Στέφανος Παλλαντζάς, Πρόεδρος Δ.Σ., του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, μίλησε για το Παθητικό Κτίριο, αναπτύσσοντας το πώς προσεγγίζεται ρεαλιστικά το μηδέν στην ενεργειακή κατανάλωση.

Το μέλος Δ.Σ. του Hellenic Maintenance Society, Χαράλαμπος Αποστολίδης, επισήμανε τη συμβολή της συντήρησης στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη και, τέλος, ο Γιάννης Παπαγεωργίου, Senior Risk Consultant, έθεσε προβληματισμούς για τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση επικεντρώνοντας στην εκπαίδευση και την κουλτούρα εξοικονόμησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στη 2η Ενότητα «On the way to a New Generation Energy Efficiency: Innovative Tools, Services & Equipment» ο Νίκος Μαυραγάνης, Service Operation Manager & Local Business Unit MV Service Manager, ABB A.E., μίλησε για τις μελέτες βελτιστοποίησης ενεργειακού προφίλ σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ακολούθησε η ομιλία του Marc Pelletier, Προέδρου & Δ/νοντος Συμβούλου  ΝΑ Ευρώπης της Schneider Electric AEBE  σχετικά  με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εταιρείας στη διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Φώτης Οικονομίδης, Δ/ντής Πωλήσεων της Ήρων Θερμοηλεκτρική Α.Ε., μίλησε για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους καταναλωτές, αναπτύσσοντας τις προοπτικές αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Ο Δρ. Αντώνης Πέππας, από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε ένα υβριδικό ενεργειακό σύστημα ελαχιστοποίησης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που έχει εφαρμοσθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και η ενότητα ολοκληρώθηκε με τον Μιχάλη Σπανό, Δ/νοντα Εταίρο της EuroCharity, ο οποίος μίλησε για τις νεότερες τάσεις στο Energy Efficiency.

Στην 3η Ενότητα «Energy Mastering Practices in Industrial Processes» μίλησαν εκπρόσωποι των εταιρειών: S&B S.A., Air Liquide Hellas Α.Ε., Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Χαλυβουργική Α.Ε., Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ και Tupperware Hellas ΑΕΒΕ. Την Ενότητα έκλεισε η παρουσίαση του Θεόδωρου Γιαμακίδη,  Compressed Air Specialist-European Energy Manager, από το Hellenic Maintenance Society,  σχετικά με τους Δείκτες αύξησης της αποδοτικότητας σε συστήματα πεπιεσμένου αέρα.

Στην 4η Ενότητα «Energy Mastering Practices in Internal Operations, Buildings, Supply Chains and Services» μίλησαν εκπρόσωποι των εταιρειών: ΔΕΗ Α.Ε., Lafarge – Heracles, Aττικό Μετρό Α.Ε., Kleemann Ελλάς Α.Ε., AB Βασιλόπουλος Α.Ε., Ομιλος Eurobank, Ελαϊς – Unilever Ελλάς Α.Ε., ΟΛΘ Α.Ε., Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Vodafone AE, Elounda SA Hotels & Resorts, American College of Greece.

Μέσω των στοχευμένων εταιρικών case studies που παρουσιάστηκαν, επικοινωνήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές και τα συνακόλουθα οφέλη (οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.ά.), αποδεικνύοντας ότι η ατέρμονη γκάμα διαθέσιμων δράσεων, η ύπαρξη πλέον εξειδικευμένων στελεχών και νέων τεχνολογιών αιχμής εγγυώνται την εξοικονόμηση ενέργειας σε εσωτερικές λειτουργίες, στην παραγωγική διαδικασία, στα κτήρια, στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Το Συνέδριο υποστήριξαν οι εταιρείες: Χρυσός Χορηγός ΑΒΒ Α.Ε., Μεγάλος Χορηγός Schneider Electric AEBE και Υποστηρικτές ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ και ETHER.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ