Μια «Σχεδία» για τους άστεγους

Όσοι χρησιμοποιούν το μετρό στην Αθήνα, ίσως έχουν παρατηρήσει κάποιους άντρες και γυναίκες που φορούν κόκκινο γιλέκο και προτείνουν στους πολίτες να αγοράσουν ένα νέο περιοδικό. Πρόκειται για τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία».

Άστεγοι, άνεργοι και άνθρωποί που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας κρατούν στα χέρια τους τα περιοδικά, ζήτουν 3 ευρώ απο όποιον ενδιαφέρεται και κόβουν απόδειξη σε όποιον τελικά το αγοράζει. Από τα 3 ευρώ, το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Η «Σχεδία» είναι το νεότερο μέλος του Διεθνούς Δικτύου περιοδικών δρόμου που κυκλοφορούν σε 121 χώρες. Τα περιοδικά δρόμου δεν πωλούνται στα συνήθη σημεία διάθεσης του Τύπου, αλλά πωλούνται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης, από τους διαπιστευμένους πωλητές.

«Το πρώτο μας τεύχος πούλησε 3500 με 4000 χιλιάδες αντίτυπα. Είμαστε αισιόδοξοι πως και το δεύτερο τεύχος θα πάει καλά. Ο κόσμος τώρα μας γνωρίζει και τα πρώτα σχόλια είναι θετικά. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καλό περιοδικό που θα αλλάξει τη ζωή ανθρώπων που μέχρι χθες δεν είχαν απο που να πιαστούν» υποστηρίζει ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού.

Τα τηλέφωνα στα γραφεία του περιοδικού χτυπάνε συνέχως. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα θέλουν να γίνουν πωλητές, όμως οι υπεύθυνοι του περιοδικού δεν μπορούν να στέλνουν 10 ή 20 τεύχη στην Κρήτη και στη Λάρισα. «Η Σχεδία» θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει βήμα βήμα. Οι πωλητές πρέπει να εκπαιδευτούν, αλλά και εμείς να μπορούμε να τους βοήθησουμε, να τους στηρίξουμε εφόσον χρειαστεί».

Στην Αθήνα, οι πωλητές του περιοδικού ήδη βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει. Ο κόσμος τους προσεγγίζει, δεν τους λυπάται και τους ανταμείβει για την εργασία τους.

«Άνθρωποι που μέχρι χθες επαιτούσαν, σήμερα είναι μπροστά μας όρθιοι και καθαροί. Δεν ζητούν ελεημοσύνη, εργάζονται και κερδίζουν κάποια χρήματα που είναι πολύ σημαντικά για αυτούς. Ο καλύτερος μας πώλητης κερδίσε περίπου 350 ευρώ τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο, αυτός ο άνθρωπος δεν είχε εισόδημα».

Η έκδοση του περιοδικού δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. «Προσπαθούμε εδώ και καιρό να βγάλουμε το περιοδικό. Χτυπήσαμε πόρτες, αλλά όλοι μας ρωτούσανε ποιον υπουργό ξέρουμε και όχι ποιοι είμαστε. Απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος και αφού μας ξετίναξαν για έξι μήνες, αφού μελέτησαν την κάθε λεπτομέρεια της πρότασης μας, αποφάσισαν να μας στηρίξουν» υποστηρίζει ο Χρήστος Αλεφάντης.

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» εκδίδεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ», η οποία ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στους αστέγους και σε άλλους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», διοργανώνει και την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια». Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας έχει συσταθεί η «ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων» που συμμετέχει, κάθε χρόνο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (www.homelessworldcup.org).

Πηγή: gr.euronews.com.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ