Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς για Συμβολαιακή Γεωργία στο βαμβάκι

Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά βαμβακοπαραγωγούς των νομών Ροδόπης και Ξάνθης παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με την «Εκκοκκιστήρια – Κλωστήρια Βορείου Ελλάδος Α.Ε.», μέλος του Oμίλου εταιριών του Δημητρίου Πέτσα. Πρόκειται για το τρίτο ανάλογο πρόγραμμα μετά τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας και τους καπνοπαραγωγούς των Σερρών, της Καβάλας, της Δράμας και της Πιερίας.  

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης, οι Γενικοί Διευθυντές της Τράπεζας, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Ιωάννης Σγουροβασιλάκης και ομάδα ανώτερων στελεχών Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασαν σε περισσότερους από 400 παραγωγούς τα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα της καλλιέργειας βαμβακιού και ανακοίνωσαν τη συνεργασία με τον όμιλο Πέτσα, που διαθέτει εκκοκκιστήρια, αλλά και μονάδες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη Θράκη και στη Βουλγαρία. 

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, η χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα του βαμβακιού αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας ο παραγωγός θα έχει διαθέσιμη όλη την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται -το δάνειο που εγκρίνει η Tράπεζα Πειραιώς για τον παραγωγό είναι 90 ευρώ το στρέμμα και η εκταμίευση του θα ξεκινάει σταδιακά από τις αρχές Απριλίου κάθε χρόνου-, αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην εταιρεία, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Συμβολαιακής Γεωργίας υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει στον συναλλακτικό εξορθολογισμό, ενώ απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς τόνισε, ότι όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν πόρους και ρευστότητα για να μπορούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό στη δουλειά τους και να ξέρουν τι ακριβώς τους συμφέρει, ενώ –όπως είπε- «το μετρητό που σας διασφαλίζει η χρηματοδότηση θα είναι η δύναμη σας, ώστε να κάνετε προμήθειες στις καλύτερες δυνατές τιμές». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι παρατηρήσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα ληφθούν υπόψιν και όπου είναι δυνατό θα προσαρμοστούν στο πρόγραμμα, το οποίο άλλωστε ενσωματώνει κάθε φορά τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε αγροτικής δραστηριότητας.

Ο κ. Αντωνιάδης επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου στα προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 20 μεταποιητικές μονάδες και συνεταιρισμοί, καθώς και χιλιάδες παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι η επιτυχία της Συμβολαιακής Γεωργίας συνίσταται στη συνεισφορά της στη βελτίωση των συνθηκών στον πρωτογενή τομέα και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ