Οι 100 Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2013

100 Best Workplaces in Europe 2013
Οχτώ (8) Εταιρείες από την Ελλάδα διακρίνονται φέτος στην Ευρωπαϊκή Λίστα!

Το Great Place to Work® Institute βράβευσε εχθές το βράδυ, σε μια εορταστική εκδήλωση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας τις 100 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2013. Στην Ευρωπαϊκή έρευνα Best Workplaces, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα διεθνώς για το εργασιακό περιβάλλον, συμμετείχαν πάνω από 589.000 εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται σε περισσότερες από 2.100 επιχειρήσεις σε 19 χώρες της Ευρώπης.

Η Microsoft κατατάχθηκε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες πολυεθνικές εταιρείες. Η Capital One από την Αγγλία και η Futurice από τη Φινλανδία, κατατάχθηκαν πρώτες στις λίστες με τις καλύτερες μεγάλες και τις καλύτερες μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Οι εταιρείες από την Ελλάδα που βραβεύθηκαν ως European Best Workplaces 2013 είναι οι εξής:

Στην κατηγορία Πολυεθνικές Εταιρείες (βραβεύθηκαν 25 συνολικά εταιρείες):
Κατάταξη     Εταιρεία        Αριθμός Ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες διακρίθηκε
1                   Microsoft                       18
7                   Diageo                             5
16                 Mars                              14
20                 Novartis                           4
25                 Ελαΐς-Unilever                 3

Στην κατηγορία Μεγάλου Μεγέθους Εταιρείες – Εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους (βραβεύθηκαν 25 συνολικά εταιρείες):
Κατάταξη             Εταιρεία        
5                   Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
18              Διαμαντής Μασούτης ΑΕ

Στην κατηγορία Μικρού και Μεσαίου Μεγέθους Εταιρείες – Εταιρείες με 50 έως 500 εργαζόμενους (βραβεύθηκαν 50 συνολικά εταιρείες):

Κατάταξη          Εταιρεία
48              Μέλισσα-Κίκιζας ΑΒΕΕΤ

Οφέλη μιας επιχείρησης με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ανάπτυξη και επέκταση χαρακτηρίζουν ορισμένους τομείς, αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ οδηγούν άλλους. Κάποιες οικονομίες αναπτύσσονται, ενώ πολλές εξακολουθούν να αγωνίζονται εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την έναρξη της κρίσης.

Ανεξάρτητα από το εάν μια εταιρεία αναπτύσσεται, έχει σταθερή πορεία ή αντιμετωπίζει προκλήσεις, το ότι συμπεριλαμβάνεται στις 100 εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η δημιουργία και η διατήρηση ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος της έχει κάνει καλό. Βασικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει μια εταιρεία που διακρίνεται μπορεί να είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση του προσωπικού της (ενδεχόμενα και προσλήψεις), η μείωση του κόστους εργασίας της, η αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας της και η αυξημένη τιμή της μετοχής της.

Όλες οι εταιρείες που διακρίνονται ανάμεσα στις 100 καλύτερες της Ευρώπης έχουν αναγνωριστεί ως Best Workplaces και στις χώρες τους. Αυτό που τις ενώνει ανεξαρτήτως κλάδου, οικονομίας και κουλτούρας, είναι μια ηγεσία με όραμα και με δέσμευση για τη δημιουργία ενός εργασιακού κλίματος, όπου οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τη διοίκηση, είναι υπερήφανοι για αυτό που κάνουν και απολαμβάνουν τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν αφοσιωμένους εργαζόμενους οι οποίοι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την επιχείρηση τόσο σε περιόδους ανάπτυξης όσο και οικονομικής αβεβαιότητας.

«Όλες οι εταιρείες που αναγνωρίζονται από το Great Place to Work® ως Best Workplaces έχουν χτίσει μια κουλτούρα εμπιστοσύνης και δημιουργούν πρότυπα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Robert Levering, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Great Place to Work® διεθνώς. «Το επίτευγμα αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη της ηγεσίας της επιχείρησης και τη δέσμευσή της για την οικοδόμηση ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος ανεξάρτητα από τη χώρα, τη βιομηχανία ή το μέγεθος. Είτε οι οικονομίες των χωρών τους αναπτύσσονται είτε βρίσκονται υπό πίεση, οι εταιρείες αυτές αναγνωρίζουν τη σημασία της εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την υπερηφάνεια και τη συντροφικότητα και το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην απόδοση της επιχείρησης».

Το Great Place to Work® μελετά επιχειρήσεις για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι εταιρείες που έχουν εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις στην αγορά και προσελκύουν και διατηρούν πιο εύκολα τα ταλέντα. Η δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί ένα ισχυρό ανταγωνιστικό εργαλείο.

Ο κ. Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work® στην Ελλάδα, δήλωσε:
«Χαίρομαι που σε μια τόσο δύσκολη για τον τόπο οικονομική περίοδο έχουμε 8 εταιρείες από την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 100 καλύτερων Ευρωπαϊκών. Αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλη την αγορά, που δείχνει ότι η προσήλωση στη δημιουργία ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος είναι ίσως ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης και αντίστασης στη στασιμότητα».

(i) Σχετικά με το Great Place to Work®:
Το Great Place to Work® Institute είναι μια διεθνής εταιρεία έρευνας, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης που βοηθά οργανισμούς να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, μέσα από την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Προσφέρει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς σε 45 χώρες και στις έξι ηπείρους.

(ii)  Σχετικά με τη λίστα Best Workplaces Europe:
Στη Λίστα Best Workplaces Europe περιλαμβάνεται η κατάταξη των 100 καλύτερων επιχειρήσεων για να εργαστεί κάποιος στην Ευρώπη. Οι εταιρείες που πετυχαίνουν με την αξιολόγησή τους την ένταξή τους στη λίστα αυτή κατηγοριοποιούνται ανάλογα σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:

o    Κατηγορία Πολυεθνικών (25 επιχειρήσεις)
o    Μεγάλες επιχειρήσεις – με 500+ εργαζόμενους (25 επιχειρήσεις)
o    Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – με 50 έως 499 (50 επιχειρήσεις)

Μια εταιρεία για να είναι υποψήφια να μπει στη λίστα των πολυεθνικών πρέπει να:
•    Απασχολεί τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους παγκοσμίως
•  Απασχολεί το 40% του προσωπικού της εκτός της χώρας όπου βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία
•    Εμφανίζεται σε τρεις τουλάχιστον εθνικές Best Workplaces λίστες στην Ευρώπη

Το σκορ μιας πολυεθνικής υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των σκορ στις χώρες που διακρίθηκε, ζυγισμένο ανάλογα με τo σύνολο των εργαζομένων της σε κάθε μία από αυτές τις χώρες.

Επιπλέον, μια πολυεθνική μπορεί να λάβει μπόνους σκορ έως και 25% βάσει των εξής:
•    Τον αριθμό των χωρών στις οποίες διακρίθηκε ως Best Workplace
•  Την αναλογία του προσωπικού που απασχολεί η πολυεθνική στην Ευρώπη σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα.

   

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ