H S&B εκδίδει τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2012

Το 2012 υπήρξε για την S&B έτος βελτιωμένων επιχειρησιακών και οικονομικών επιδόσεων, εν μέσω σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκριτικά με το 2011, οι πωλήσεις της S&B αυξήθηκαν κατά 0,9% και τα λειτουργικά κέρδη κατά 13,4% σε συγκρίσιμη βάση. Δεδομένης της σημαντικής επιβράδυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, που οφείλεται στην επίπτωση που είχαν στη ζήτηση η υποτονική παραγωγή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και η ασθενής δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό κλάδο των κατασκευών, η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας αποτυπώνει τη θεσμική θωράκιση της S&B και την ικανή της διοίκηση.

Παράλληλα με την αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, ενισχύσαμε περαιτέρω την οικονομική θέση του Ομίλου εξασφαλίζοντας την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεών μας στο σύνολό τους, παρά τις συνθήκες πιστωτικής πίεσης.

Το 2012 πραγματοποιήθηκε επίσης η εξαγορά της NYCO στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια στρατηγική κίνηση που διευρύνει περαιτέρω το όραμα του Ομίλου. Το εγχείρημα αυτό επιτρέπει στην S&B να επεκτείνει την εφαρμογή του μοντέλου «από την αγορά στο ορυχείο» σε νέες εγκαταστάσεις, νέα προϊόντα και σε ελκυστικές, υψηλής αξίας εφαρμογές.

Το 2012 υπήρξε επίσης έτος σταδιακής υλοποίησης του οράματος και της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς τομείς: διάχυση του οράματος και της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσής μας διεθνώς, επικέντρωση σε συγκεκριμένους στόχους για τη διαχείριση μιας σειράς υφιστάμενων ζητημάτων και ενίσχυση των εσωτερικών διαδικασιών αναφοράς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά μας σε αυτόν τον τομέα και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο.

Δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας για «Μηδέν Ατυχήματα» το 2012 και επανεστιάσαμε την προσοχή μας στη διερεύνηση των ατυχημάτων, με γνωστοποίηση παράλληλα των διορθωτικών μέτρων σε επίπεδο Διευθύνοντα Συμβούλου, καθώς διαπιστώθηκε ότι σχετικά υψηλό ποσοστό συμβάντων είχε σχέση με την εργονομία στο εργασιακό περιβάλλον. Το 2013 πρόκειται να αναληφθεί σε επίπεδο ομίλου πρωτοβουλία για την εργονομία, η οποία θα συνδυαστεί με την εντατικοποίηση των επιτόπιων επισκέψεων ασφάλειας από διοικητικά στελέχη και την ενίσχυση των βαρόμετρων ασφάλειας.

Η υλοποίηση του προγράμματος της S&B για τη βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμμετοχή και τη δέσμευση των ανθρώπων μας ανά την υφήλιο.

Κατά τη διάρκεια του 2012 η S&B διεξήγαγε την ευρύτερη έως σήμερα Έρευνα Εργαζομένων, με τη συμμετοχή εργαζομένων από τις δραστηριότητές μας σε Βραζιλία, Βουλγαρία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ινδία και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας, η S&B εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στο ανώτερο 1/3 του διεθνούς δείγματος εταιρειών. Η Έρευνα επαναβεβαίωσε την υψηλή δέσμευση των εργαζομένων όσον αφορά τη γενικότερη ικανοποίηση με την απασχόλησή τους, το γεγονός ότι θα σύστηναν την εταιρεία σε άλλους, την παροχή κινήτρων στις εργασιακές ομάδες καθώς και την αντίληψη που έχουν για την ισχυρή παρουσία της εταιρείας στις αγορές.

Από όλες τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε το 2012 στο πλαίσιο του άξονα της Κοινωνικής Συνεισφοράς, είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι για την Ετήσια Πρωτοβουλία Εθελοντισμού του Ομίλου S&Β με μόττο το «live brighter», η οποία υλοποιήθηκε παράλληλα και ανεξάρτητα από τις τοπικές πρωτοβουλίες κοινωνικής συνεισφοράς. Εργαζόμενοι της S&B από 26 διαφορετικές εγκαταστάσεις σε 9 χώρες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία ένωσαν εθελοντικά τις δυνάμεις τους γύρω από τα θέματα «φτώχεια» και «υγεία» συνεισφέροντας από κοινού με τοπικές δράσεις (αιμοδοσίες και προσφορές σε είδος).

Η δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη αποτυπώνεται στην υποστήριξη που παρέχουμε σε διεθνείς πρωτοβουλίες όπως το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών και η αδιάλειπτη έμπρακτη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας σχετικά με τις Πρώτες Ύλες και ο Οδικός Χάρτης για τα Βιομηχανικά Ορυκτά.

Το 2012 ενισχύσαμε τις εσωτερικές διαδικασίες αναφοράς για τη βιώσιμη ανάπτυξη καθιερώνοντας την εκπόνηση από κάθε εγκατάσταση τριμηνιαίας Έκθεσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία ενοποιείται σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής και Ομίλου, για την παρακολούθηση της απόδοσης έναντι των σκοπών και των στόχων που έχουν τεθεί.

Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που σημειώθηκε στο επίπεδο των μηχανισμών ελέγχου της σκόνης, καθώς από τις σχετικές μετρήσεις προκύπτει ότι οι εκπομπές μας είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια που ορίζει ο νόμος στις περισσότερες περιοχές δραστηριότητάς μας.

Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώσαμε έναντι των στόχων ενεργειακής κατανάλωσης ήταν πιο αργή του αναμενομένου, κυρίως λόγω αλλαγών στο μείγμα των προϊόντων που επεξεργαζόμαστε στις εγκαταστάσεις μας της Βόρειας Ευρώπης. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη των στόχων ενεργειακής αποδοτικότητας που έχουμε θέσει για το 2014 και ο αυξανόμενος αριθμός πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται ανά τον Όμιλο για τη βελτίωση της ενεργειακής μας αποδοτικότητας είναι ενθαρρυντικός.

Οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε σε Γερμανία και Βουλγαρία και παρουσιάζονται ενδεικτικά σε αυτόν τον απολογισμό μάς γεννούν την πεποίθηση ότι οι συντονισμένες προσπάθειές μας θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε εγκαίρως τους στόχους μας. Την πεποίθηση αυτή ενισχύει περαιτέρω το Βραβείο Αναγνώρισης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου IMA-Europe που απονεμήθηκε στην S&B το Νοέμβριο του 2012. Αυτή η κορυφαία διάκριση αποτελεί αναγνώριση της επιτυχημένης μας επίδοσης ως προς τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία προξήρανσης του μπεντονίτη στις εγκαταστάσεις της Μήλου αξιοποιώντας τις κλιματικές συνθήκες του νησιού.

Είμαστε επίσης ιδιαιτέρως περήφανοι που ξεπεράσαμε το στόχο μας για τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων από την αξιοποίηση των αποβλήτων. Το 2012 εξασφαλίσαμε την αποκλειστική αδειοδότηση και αναπτύξαμε περαιτέρω την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία μας RIKO. Χάρη στην τεχνολογία αυτή μπορούμε να αξιοποιούμε τη σκόνη από τα συστατικά της άμμου των καλουπιών χυτηρίων σε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα που δημιουργούν αξία. Η σκόνη αυτή παραδοσιακά κατέληγε σε χώρους ταφής.

Στόχος μας για το 2013 είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω την ακρίβεια και τη συνάφεια των δεδομένων μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, πιστεύουμε ότι μόνο αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και συμμετέχοντας σε ένα εποικοδομητικό, πολυμερή διάλογο θα καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για όλους. Στις προκλήσεις αυτές ανταποκρινόμαστε μέσω της διαρκούς επιδίωξης της προόδου σε όλες μας τις δραστηριότητες, της ενδελεχούς παρακολούθησης και των αποτελεσματικών πρακτικών ελέγχου. Συνάμα, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης που παρουσιάζουν τις καλύτερες προοπτικές για τη δημιουργία αξίας.

Στο φετινό απολογισμό γίνεται μια επισκόπηση των προσπαθειών που καταβάλαμε στο πεδίο της βιώσιμης ανάπτυξης για την εκπλήρωση των πιο σημαντικών προκλήσεων και δεσμεύσεων που ανέλαβε η διεθνής κοινότητα της S&B. Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε τις προσπάθειές μας αυτές και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους μας τους ανθρώπους και τους συμμετόχους, στο πλαίσιο της επιδίωξης των κοινών μας στόχων.

Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι επιδόσεις και τα αποτελέσματά μας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί και είμαστε αποφασισμένοι να τους πετύχουμε.

Οδυσσέας Π. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Κρίτων Αναβλαβής, Διευθύνων Σύμβουλος


Παρακαλούμε όπως βρειτε τον Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης 2012 συνημμένο καθώς και στο ειδικό site του Απολογισμού.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ