Η Ελληνική Εταιρεία για τις πυργαγιές στην Ελλάδα

Σ' αυτήν την τραγωδία που πλήττει την χώρα, με την μισή Ελλάδα να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, ως περιβαλλοντική οργάνωση με χιλιάδες μέλη και φίλους σ' όλη την επικράτεια, είμαστε αποδέκτες της απόγνωσης και της οργής που νοιώθουν πάμπολλοι Έλληνες, οι οποίοι τώρα δραματικά συνειδητοποιούν εκείνα που τόσα χρόνια λέγαμε.
Με απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών μας καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες να λάβουν άμεσα θέση στις καίριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που ταλανίζουν τον τόπο και που, αν δεν αντιμετωπισθούν, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περιβαλλοντικές καταστροφές.


Πέρασε η στιγμή για λόγια θλίψης-ήλθε η ώρα για ανάληψη δράσης.


Ζητούμε:


1. Την δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, ανεξάρτητου από τα Δημόσια Έργα, με ρόλο συντονιστή της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον, με ευρείες αρμοδιότητες και με θέση στην Κυβερνητική Επιτροπή. Η σύζευξη με τα Δημόσια Έργα, που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πλέον προσβολή και στο περιβάλλον και στη νοημοσύνη των πολιτών.


2. ?μεση απόσυρση της πρότασης τροποποίησης του δασοπροστατευτικού ?ρθρου 24 του Συντάγματος, άρθρου που αρχικά υιοθετήθηκε το 1975 από τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωνσταντίνο Τσάτσο και μόνο η παρατεταμένη συζήτηση για τροποποίηση του ?ρθρου 24 έχει αναπόφευκτα αποστείλει τραγικά λανθασμένα μηνύματα σε κάθε άκρη της ελληνικής γης για την αποφασιστικότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία θα προστατεύσει όλον τον δασικό πλούτο της χώρας (το ίδιο έκανε η εξαγγελία για την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων μέσα σε δάση, που ευτυχώς ?προς το παρόν τουλάχιστον- ματαιώθηκε).


3. Την παραδειγματική τιμωρία οποιωνδήποτε αποδεδειγμένων εμπρηστών. Την πλήρη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την σημαντική αύξηση επένδυσης σε αποτελεσματικά μέτρα πυρόσβεσης, την εκπαίδευση και συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ενθάρρυνση της συνεισφοράς των ΜΚΟ και εθελοντών στην προστασία των δασών.


4. Την ταχύτατη κατάρτιση του Δασολογίου. Αποτελεί Συνταγματική Επιταγή που για πολλά χρόνια τώρα δεν εκπληρώθηκε από αμέλεια της διοίκησης και από έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης. Ζητούμε άμεση δέσμευση ότι το Δασολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες, βασικά εργαλεία προστασίας του δασικού μας πλούτου, θα έχουν συμπληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.


5. Την κατάργηση οποιασδήποτε ευχέρειας της Διοίκησης να νομιμοποιεί, να αγνοεί και να αμελεί αυθαίρετα εντός ή εκτός σχεδίου ή εντός δασών. Να τηρηθεί και στην πράξη η αναμενόμενη κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων.


6. Την αύξηση ελεύθερων χώρων και του ποσοστού πρασίνου στις πόλεις που έχασαν γειτονικούς πνεύμονες πρασίνου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του αέρα – η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θεωρούνται εν προκειμένω από τις πιο επιβαρημένες Ευρωπαϊκές πόλεις.


?λλωστε η μείωση δασοκάλυψης έχει αρνητικές συνέπειες και για την ποιότητα του αέρα, οπότε πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αντίστοιχα από άλλες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου ζητούμε:


7. Την επέκταση και ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς ? μετρό, τραμ, σιδηρόδρομοι ? που δεν αυξάνουν τις εκπομπές, ως μερικό αντιστάθμισμα στην μείωση της δασοκάλυψης. Ζητούμε παράλληλα οικονομικά μέτρα ενθάρρυνσης της απόσυρσης των παλαιοτέρων αυτοκινήτων και την αποτελεσματικότερη φορολόγηση της κυκλοφορίας συμβατικών Ι.Χ. στα κέντρα των μεγαλουπόλεων.


8. Την τροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού ώστε να ενταχθούν σʼ αυτόν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού που πρέπει να εφαρμοσθούν και στην ανοικοδόμηση των τραγικά κατεστραμμένων χωριών. Ζητούμε επίσης να ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 2002/91 που αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να εφαρμοσθεί πλήρως κατά την επόμενη τετραετία. Σημειωτέον ότι τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 40% των εκπομπών, η μείωση των οποίων αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.


9. Την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ελάχιστη φορολόγηση καυσίμων με κριτήρια περιβαλλοντικού κόστους ώστε να επιβαρύνεται η χρήση των ορυκτών καυσίμων που αυξάνουν τις εκπομπές, όπως του λιγνίτη και του λιθάνθρακα.


10. Να μην επιτρέπεται, και πολύ περισσότερο να μην επιδοτείται, η κατασκευή συγκροτημάτων δευτέρων κατοικιών εάν προηγουμένως δεν έχουν μελετηθεί, αντιμετωπισθεί επιτυχώς και συζητηθεί δημόσια η αναπόφευκτη αύξηση κατανάλωσης νερού και ενέργειας που επιφέρουν. Οι επιστήμονες αναμένουν σοβαρή μείωση βροχοπτώσεων και αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά τις επόμενες δεκαετίες, κάτι που όμως το πρόσφατο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό του τουρισμού δεν λαμβάνει υπόψη. Ζητούμε την απόσυρσή του για να επανεκτιμηθούν οι συνέπειες μιας πολιτικής που θα αύξανε την πίεση στους υδατικούς πόρους και στις εκπομπές, υποβαθμίζοντας συνάμα και για πάντα τις ακτές της χώρας.


Δεν είναι λοιπόν ώρα μόνο για λόγια θλίψης – είναι κατ' εξοχήν ώρα για γενναίες αποφάσεις και για δράση, σύμφωνα με το αρχαίο ρητό: «ΠΑΘΟΣ, ΜΑΘΟΣ».


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κα Δάφνη Μαυρογιώργου, Υπεύθυνη των Συμβουλίων Θεσμικού Πλαισίου & Φυσικού Περιβάλλοντος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:
Τηλ.: 210 322 5245 (εσωτ. 2)
Fax: 210 322 5240
E-mail: sfypellinikietairia.gr


 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ