LIFE-Stymfalia: Η φύση της επιχειρηματικότητας

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της πολιτικής, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε το συντονισμό του προγράμματος LIFE-Stymfalia, για την αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λίμνη Στυμφαλία ανήκει λόγω της οικολογικής της αξίας στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Πρόκειται επίσης για μία περιοχή με μοναδικό τοπίο, εκεί όπου η πλούσια βιοποικιλότητα συναντά την αρχαία πόλη της Στυμφαλίας και την ιδιαίτερη  πολιτιστική κληρονομιά. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς λειτουργεί το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, με σκοπό να αναδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. 

Τα τελευταία χρόνια, ο υγρότοπος της Στυμφαλίας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Καλύπτεται από πυκνό καλαμιώνα, ενώ δεν υπάρχει και σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ορθή χρήση των φυσικών της πόρων και να μειώνεται η ζωή στη λίμνη. Σκοπός του προγράμματος LIFE-Stymfalia είναι η αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας και η μακροχρόνια προστασία και διαχείρισή της, μέσω της  συστηματικής αναχρηματοδότησης που θα εξασφαλίζεται από την αξιοποίηση της βιομάζας των καλαμιών.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Δήμο Σικυωνίων, την ΟΙΚΟΜ Μελετητική Περιβάλλοντος ΕΠΕ, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν ποικίλες δράσεις και έργα τόσο στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, όσο και στον ευρύτερο Δήμο Σικυωνίων.

Το έργο προσαρμόζεται πλήρως στη Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα έως το 2020 και στους στόχους της για την εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ