Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Στο βάθος…ΚΗΠΟΣ» για παιδιά 5-12 ετών

 Η «ΕΔΡΑ» μέσω της Παιδικής Πολιτιστικής Λέσχης «ΕΚΦΡΑΣΗ» στο Δήμο Ιλίου υλοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Στο βάθος…ΚΗΠΟΣ!» για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Η γνωριμία με τα λαχανικά και την καλλιέργειά τους, τα αρωματικά φυτά και οι χρήσεις τους, τα καρποφόρα δέντρα, η βιολογική καλλιέργεια, η φυσική καλλιέργεια είναι μερικά από τα θέματα των δραστηριοτήτων. Κεντρικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος, η σύνδεση της τροφής με τη γη, η θεραπευτική επαφή με τη φύση και η καλλιέργεια της πεποίθησης ότι όλοι μπορούν να γίνουν μικροί κηπουροί και στην πόλη. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από τα μονοπάτια της δημιουργικής έκφρασης και του βιωματικού παιχνιδιού.

Στο πρόγραμμα τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα περιβάλλοντος και φυτικής παραγωγής, μέσω, βιωματικών εφαρμογών, παιχνιδιών και δράσεων στον υπέροχο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης.

Όσο για τις δράσεις των παιδιών… κάποια από τα θέματα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:
  • Τα λαχανικά μας. Πώς τα καλλιεργούμε, πώς τα περιποιούμαστε, ποια λαχανικά πρέπει να τρώμε ανά εποχή, κ.α.
  • Τα αρωματικά της Ελλάδας. Ποια είναι πως τα αναγνωρίζουμε, ποια είναι η χρήση τους (π.χ. μαγειρική, φαρμακευτική κ.α.), πως τα καλλιεργούμε, κ.α.
  • Τα καρποφόρα μας. Πως τα καλλιεργούμε, πως τα περιποιούμαστε, τι μας προσφέρουν κ.α.
  • Βιολογική καλλιέργεια. Πώς κάνουμε βιολογική καλλιέργεια, πόσο ποιο υγιεινή είναι η τροφή, κ.α.
  • Ο κύκλος του νερού και η σημασία του στο περιβάλλον και τα φυτά.
Αν θέλετε να φανταστείτε μια μέρα στο πρόγραμμά μας, απλά κλείστε τα μάτια…

… ακούστε τον ήχο από τα τσαπάκια των παιδιών…

… νιώστε τα λασπωμένα χεράκια τους με το παιχνίδι με το χώμα…

… μυρίστε το άρωμα της λεβάντας στην ατμόσφαιρα και στα χεράκια που μόλις έτριψαν τα φυλλαράκια της…

… δείτε τα κοκκινισμένα μαγουλάκια τους από το παιχνίδι μέσα στον κήπο…
Τώρα το βλέπετε καθαρά… Στο βάθος… Υπάρχει ένας ΚΗΠΟΣ!!!!

Παράλληλα με την εκμάθηση κηπουρικής, η γνώση της οποίας δεν αποτελεί πλέον κτήμα του μέσου κάτοικου της πόλης, τα παιδιά αναπτύσσουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ομαδικές ικανότητες και προσωπικές δεξιότητες. Μέσα από την κηπουρική εξερευνούν τη φύση, ανακαλύπτουν πόσοι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί υπάρχουν και ποιος είναι ρόλος τους, κατανοούν τη σημασία του νερού, του ήλιου, του χώματος και των κύκλων ενέργειας στη φύση, βιώνουν το κύκλο της ζωής και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις δυναμικές σχέσεις μεταξύ των φυσικών στοιχείων.

Μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα υπεύθυνη της φροντίδας του κήπου, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μοιράζονται. Με την κηπουρική καλλιεργούνται στο παιδί η αίσθηση ευθύνης, η παρατηρητικότητα, η υπομονή, η οργανωτικότητα, η κριτική σκέψη και η φαντασία. Και φυσικά η ενασχόληση με το λαχανόκηπο επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των παιδιών.

ΠΟΥ: Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», σε έκταση που έχει παραχωρηθεί στην Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ».
Σημείο συνάντησης: Κτίριο Natura.
Πότε: Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Κυριακή στις 11:00.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων, κα. Μαριτίνα Κονταράτου, τηλ.2105901243, 6942056334, email: arts.edra@gmail.com. Url: www.edra-coop.gr.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ