Τα ΕΛΠΕ… τρέχουν με diesel

Οι μελέτες πάνω στις οποίες βασίστηκε η απόφαση για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης του €1,4 δισ. για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, έδειχναν την εξής τάση για την ευρύτερη ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική αγορά: θα συνεχίσει να υπάρχει πλεόνασμα προϊόντων βενζίνης και μαζούτ, και έλλειμμα στα λεγόμενα μεσαία κλάσματα δηλαδή κυρίως στο diesel.

Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται κυρίως από εισαγωγές από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, ενώ αντίθετα το πλεόνασμα στα άλλα προϊόντα, κατευθύνεται ακόμη και με αρνητικό περιθώριο (μαζούτ) στις αγορές των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Μάλιστα όπως έδειξε μελέτη της Wood Mackenzie το έλλειμμα στο ισοζύγιο μεσαίων κλασμάτων θα διπλασιαστεί, ενώ ακόμη και στη γειτονική αγορά της Τουρκίας όπου αναβαθμίζονται παλιές μονάδες και χτίζεται ένα ακόμη διυλιστήριο, θα συνεχιστεί η ανάγκη για εισαγωγές (οι νέες μονάδες θα καλύψουν μόνο τη νέα αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια).

Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό στο οποίο θα υπάρχει αγορά και ζήτηση για τα προϊόντα που θα παράγουμε, ανέφερε σε παρουσίαση για το νέο διυλιστήριο ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Βασίλης Τσάιτας.

Η επένδυση που είναι συγκρίσιμη με τα άλλα μεγάλα έργα υποδομών στην Ελλάδα (Αττική οδός 1,8 δισ., αεροδρόμιο 2,2 δισ. γέφυρα Ρίο Αντίρριο 750 εκατ.) ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια και καθιστά την Ελευσίνα το δεύτερο διυλιστήριο στην Ευρώπη που αφήνει σχεδόν μηδενικά υπολείμματα κατά την παραγωγή του και το μοναδικό στην Ευρώπη που παράγει σε ποσοστό 75% μεσαία κλάσματα, αναδεικνύοντας τη μονάδα της Ελευσίνας ως την πλέον κερδοφόρα στη Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα όμως, δεδομένων των συνθηκών, το διυλιστήριο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αύξηση των εξαγωγών του ομίλου, οι οποίες από 2.378 χιλιάδες μετρικούς τόνους διπλασιάστηκαν στους 5.519 χιλιάδες μετρικούς τόνους, με το ντίζελ να αποτελεί το 52% των διεθνών πωλήσεων.

Παρουσιάζοντας το νέο διυλιστήριο ο γενικός διευθυντής μονάδων Δ. Ρούτσης, ανέφερε ότι ως έργο κατατάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων έργων και για την αναβάθμισή του χρειάστηκαν μεταξύ άλλων 20,1 εκατ. ώρες εργασίας, 130 χιλιάδες τόνοι οπλισμένου σκυροδέματος, 1130 χιλιόμετρα καλωδίων, 32 χιλιάδες τόνοι σιδηροκατασκευές και 22 χιλιάδες χιλιόμετρα σωλήνων.

Μετά την αναβάθμηση ο δείκτης συνθετότητας Nelson είναι 11,5 αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου, που διατηρεί σταθερή τη δυναμικότητά τους στα 100 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα:

– 1.320.000 τόνους/έτος Ντίζελ και Jet χαμηλού θείου
– 450.000 τόνους/έτος Νάφθας κατάλληλης για πετροχημικά ή παραγωγή βενζινών
– Θερμική Ενέργεια 250 MW υπό την μορφή καθαρού αερίου χαμηλής θερμογόνου δύναμης για ιδιοκατανάλωση του διυλιστηρίου (αντί Μαζούτ)

Ελλάδα
Ως προς την πορεία της εγχώριας αγοράς ο κ. Τσάιτας επιβεβαίωσε την τάση σταθεροποίησης, η οποία καταγράφεται στη ζήτηση πετρελαιοειδών και η οποία συνεχίζεται στο δεύτερο εξάμηνο. Ταυτόχρονα όπως είπε το πετρέλαιο κίνησης αυξάνει τη συμμετοχή του στη ζήτηση προϊόντων γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η «ντιζελοποίηση» που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη,  έρχεται και στην Ελλάδα και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς εάν κρίνει κανείς από τις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Για την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ο κ. Τσάιτας ανέφερε ότι ακολουθείται από αντίστοιχη πτώση στην τιμή των προϊόντων στο βαθμό που η τελική τιμή διαμορφώνεται από την τιμή του πετρελαίου (αφού σημαντικό κομμάτι της τελικής τιμής  είναι φόροι), ενώ οι εταιρείες επηρεάζονται διττά: αφενός έχουν μικρότερες ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης, ταυτόχρονα όμως μειώνεται η αξία των αποθεμάτων τους. Τα περιθώρια ωστόσο δεν σχετίζονται με την τιμή του αργού. Είμαστε σε επαφή με την αγορά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα διαμορφώνουμε τα πλάνα μας, ανέφερε ο κ. Τσάιτας.

Πηγή: “capital.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ