Επιχειρήσεις & Περιβάλλον: Διαχέοντας την ανακύκλωση στην εταιρική κουλτούρα

Του Δημήτρη Κορδερά

Η περιβαλλοντική αειφορία και η ανακύκλωση αποτελούν πλέον μια αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, τις επιχειρήσεις, τα κράτη. Παράλληλα, η διαχείριση αποβλήτων συνιστά για τις επιχειρήσεις καθημερινή πρόκληση στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, την ίδια στιγμή όμως και μια σημαντική ευκαιρία.

Μερικά από τα θέματα περιβάλλοντος που απασχολούν επιχειρήσεις, θεσμικούς φορείς και κοινωνία τα τελευταία χρόνια είναι τα απόβλητα (βιομηχανικά, ιατρικά, υδάτινα), η χημική και φυσική επεξεργασία λυμάτων, ο περιορισμός του ανθρακικού αποτυπώματος, η ενεργειακή αξιοποίηση των λυμάτων και των αποβλήτων κατόπιν επεξεργασίας και πολλά άλλα. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, έχουμε γίνει μάρτυρες εκατοντάδων πρωτοβουλιών προς την παραπάνω κατεύθυνση, από όλες τις πλευρές. Η εξέλιξη της κατάστασης ωστόσο, έδειξε ότι πέρα από τα οφέλη του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, η περιβαλλοντική αειφορία και η ανακύκλωση μπορούν να αποτελέσουν και επικερδείς δραστηριότητες. 

Δύο ερωτήματα 
Εστιάζοντας στο επιχειρηματικό πεδίο ωστόσο, προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα. Υπάρχει ασφαλής δρόμος, μέσα από τον οποίο οι επιχειρήσεις που εστιάζουν στην αειφορία και στην ανακύκλωση, να ενισχύουν παράλληλα το engagement με τους καταναλωτές/πελάτες τους; Και από την άλλη πλευρά, στο δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η επένδυση στην αειφορία και στην ανακύκλωση είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη; Και εν τέλει, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα ή όχι;

Αναζητώντας τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με στελέχη επιχειρήσεων και φορέων που έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις σε θέματα αειφορίας και ανακύκλωσης. Στελέχη όπως είναι η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, Brand Manager της Dixons South-East Europe (Κωτσόβολος), η Νατάσσα Βορηά, Διευθύντρια Marketing & Eπικοινωνίας της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., καθώς και η Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος. 

Μarketing Week: Υπάρχει ένας ασφαλής δρόμος, μέσα από τον οποίο οι επιχειρήσεις που εστιάζουν στην αειφορία και στην ανακύκλωση, να ενισχύουν παράλληλα το engagement με τους καταναλωτές/πελάτες τους; Τι δείχνει η εμπειρία σας;
Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου: Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο είναι το κλειδί ώστε οι επιχειρήσεις να ανταπεξέρχονται ακόμη και στις δυσκολότερες περιόδους μιας οικονομίας όπως αυτή στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Η αειφορία και η ανακύκλωση είναι εξαιρετικής σημασίας έννοιες για όποιον θέλει να προσφέρει ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση στους πελάτες του με τρόπο υπεύθυνο. Όλες οι σχετικές ενέργειες μπορούν και οφείλουν να λειτουργήσουν με τρόπο που ενισχύει τους δεσμούς με τον πελάτη. Εσωτερικά, κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων και εγκαταστάσεών μας και μελετάμε την εκπομπή των ρύπων μας από τα φορτηγά μας με στόχο να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα κάνουμε και τους πελάτες μας συμμέτοχους σε μια κοινή προσπάθεια για την επίτευξη αειφόρων στόχων. Τρανό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας, εκτός από τις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητάς μας κάθε χρόνο, είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών που πρώτοι ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2008. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή και την υποστήριξη των καταναλωτών δεν θα είχαμε μέχρι τώρα καταφέρει να ανακυκλώσουμε περισσότερες από 600.000 συσκευές. 

Νατάσσα Βορηά: Ο δρόμος προς το engagement είναι μακρύς και δύσκολος, ιδιαίτερα όταν περνάει από τα μονοπάτια της αειφορίας. Πριν από οτιδήποτε άλλο, χρειάζεται να αναρωτηθούμε: Ποιοι θα μας ακούσουν όταν μιλάμε για τις πρακτικές αειφορίας μας; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, στα πρώτα βήματά της η Ανακύκλωση Συσκευών διενέργησε ποσοτική έρευνα, με βάση την οποία το κοινό τμηματοποιήθηκε σύμφωνα με το αξιακό του περιβαλλοντικό πλαίσιο. Ως πρωταρχικό κοινό-στόχος επιλέχθηκε αυτό με τη μεγαλύτερη δεκτικότητα σε νέα μηνύματα και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία. Ωστόσο o μέσος Έλληνας δεν είναι εξοικειωμένος με την έννοια της αειφορίας, ακόμη κι αν έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες. Θα νοιαζόταν για τις ενέργειες αειφορίας της επιχείρησής μας; Ναι, αν αυτές έχουν ουσιαστικό κοινωνικό όφελος και απαντούν στους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς του, με απλό και κατανοητό τρόπο.

Στην Ανακύκλωση Συσκευών η γνώση των περιβαλλοντικών αξιών, αντιλήψεων και συμπεριφοράς του κοινού μας, μας βοηθάει σημαντικά στο περιεχόμενο της επικοινωνίας μας. Για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, τα οφέλη από αυτή πρέπει να συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητά τους και να αφορούν τους ίδιους, στο σήμερα. Τη γνώση αυτή την αξιοποιούμε στην επικοινωνία μας, για παράδειγμα εξηγώντας ότι με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, λιγότερες επιβλαβείς για την υγεία μας ουσίες καταλήγουν στο πιάτο τους. Ακολουθώντας το δρόμο της κατανόησης των αξιών και των αναγκών των καταναλωτών και περνώντας από τη συναισθηματική τους ανταμοιβή, φτάνουμε στον τελικό μας προορισμό: τη συναισθηματική τους δέσμευση. Δεν πρόκειται για κάτι διαφορετικό από το στρατηγικό marketing. 

Αλεξία Μαχαίρα: Οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ανέκαθεν αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των ενεργειών μας. Πρωτοπόροι στα θέματα ανακύκλωσης, από πολύ νωρίς, και συγκεκριμένα από το 1992 – με την καμπάνια ανακύκλωσης αλουμινένιων συσκευασιών αναψυκτικών lucky can -, δώσαμε έμφαση στην άμεση δυνατότητα ανακύκλωσης υλικών και συσκευασιών από τους πελάτες μας, ενώ είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που εφαρμόζει το Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών με την ανάπτυξη των Κέντρων Ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα σε 37 καταστήματα του δικτύου μας υπάρχει δυνατότητα ανακύκλωσης 7 υλικών (πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά κτλ), ενώ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και σε άλλα 29 καταστήματα λειτουργούν μικρότερα συστήματα ανακύκλωσης 2 υλικών.

Πηγή:”marketingweek.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ