Έκδοση και παρουσίαση εθνικών διατροφικών οδηγών

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, σε συνεργασία με πολλούς Έλληνες και ξένους ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές, μεταξύ άλλων από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλαβε προ διετίας και ολοκλήρωσε επιτυχώς το Πρόγραμμα «Ευ Δια… Τροφήν», που αφορά στην ανάπτυξη του περιεχομένου, την παραγωγή και την ευρεία διάδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Καρπό της εντατικής εργασίας τους αποτελούν οι οκτώ τόμοι των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, που έχουν παραδοθεί πλέον στο ευρύ κοινό και στην επιστημονική κοινότητα. Το έργο πραγματοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας.

Οι οκτώ τόμοι της σειράς των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, ανά δύο, αφορούν:

  • Τον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων Ελλήνων, αποτελώντας πολύτιμο βοήθημα, ώστε μέσω της διατροφής να διατηρούν και να προάγουν την υγεία τους.
  • Τις γυναίκες, στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους, όπως η κύηση, η γαλουχία και η εμμηνόπαυση.
  • Τα παιδιά και τους εφήβους, ώστε η σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη να είναι η μέγιστη δυνατή και η υγεία τους να διασφαλιστεί για ολόκληρη τη ζωή τους.
  • Τους ηλικιωμένους, ώστε να συνεχίσουν να προάγουν την υγεία τους και να διασφαλίζουν τη μέγιστη ποιότητα ζωής και την πλέον εφικτή μακροζωία.

Η παρουσίαση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον του κοινού, κατά τις επίσημες ημερίδες που διοργανώθηκαν ως εξής:

  • 16 Οκτωβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Ενήλικες.
  • 17 Οκτωβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους.
  • 20 Οκτωβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες.
  • 30 Οκτωβρίου 2014 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών: Παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Την έναρξη των ημερίδων κήρυξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Prolepsis, κα Αθηνά Λινού, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πώς «Βασικός στόχος των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών που είναι γραμμένοι σε εύληπτη γλώσσα, είναι η αξιοποίηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής και η προαγωγή της καλής υγείας. Η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία για την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερίδων, μια σειρά διακεκριμένων επιστημόνων που εργάστηκε για την υλοποίηση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών παρουσίασε τις βασικές συστάσεις για κάθε κατηγορία τροφίμων, ενώ το πλήρες περιεχόμενο όλων των οδηγών είναι διαθέσιμο για όλους στον δικτυακό τόπο: www.diatrofikoiodigoi.gr και είναι άμεσα εκτυπώσιμο.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ