Ξεκίνησε τις εργασίες του το EFQM Forum 2007

από | 03/10/2007 | Society News

Η Αθήνα στο επίκεντρο της συζήτησης των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την Επιχειρηματική Αριστεία

Με την συμμετοχή 1.000 περίπου Ευρωπαίων επαγγελματιών και ανωτάτων στελεχών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του EFQM Forum 2007.

Θέμα της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το European Foundation for Quality Management (EFQM), είναι «Κτίζοντας οργανισμούς υψηλών επιδόσεων στην Ευρώπη (Building High Performing Organisations in Europe)».

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος του EFQM Jose Wert αναφέρθηκε στον πολυσχιδή χαρακτήρα του EFQM που αγκαλιάζει οργανισμούς και επιχειρήσεις διαφορετικών μεγεθών, κλάδων, χαρακτηριστικών, αντικειμένων εργασίας και κουλτούρας, Συνδετικός κρίκος των επιχειρήσεων αυτών είναι ο κοινός τρόπος σκέψης καθώς επιδιώκουν να καινοτομούν και να αριστεύουν ως σκεπτόμενοι ηγέτες στο σημερινό διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στη συνέχεια και από την πλευρά των Ελλήνων διοργανωτών ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους κ.κ. Νικό Εμπέογλου, Πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, Σπύρο Δεσύλλα, Πρόεδρο της Τιμητικής Επιτροπής και Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του forum.

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ο οποίος σημείωσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την απόδοσή μας και να προοδεύσουμε ως χώρα.

Κεντρικοί ομιλητές της ημέρας ήταν ο Luis Alvarez, Πρόεδρος British Telecom ΕΜΕΑ και Λατινικής Αμερικής και ο καθ. Στρατηγικής & Διεθνούς Management του INSEAD Business School, Chan Kim.

Ο Luis Alvarez, σημείωσε ότι για την επιτυχή αλλαγή ενός οργανισμού απαιτούνται όραμα και στρατηγική με υψηλούς στόχους. «Κανείς δεν ξεκινάει την προσπάθεια για να βγει δεύτερος»! Στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας αλλαγής βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα πρέπει να διαθέτει γνώση και ποιότητα, καθώς και φιλοδοξία και ισχυρή προσήλωση στους στόχους. Η «συνταγή» της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Alvarez, προϋποθέτει, συνεχή μέτρηση αποτελεσμάτων, βιώσιμη διαχείριση και αποτελεσματική επικοινωνία, τόσο στο εσωτερικό του οργανισμού όσο και ως προς την αγορά και το κοινωνικό περιβάλλον.

Έμφαση στην καινοτομία και όχι στον ανταγωνισμό συνέστησε ο Chan Kim συγγραφέας του κορυφαίου βιβλίου management και στρατηγικής, «Blue Ocean Strategy» (Στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών). Ο Kim προτείνει τον όρο «γαλάζιος ωκεανός» για τις αγορές που δημιουργεί/ανακαλύπτει η επιχείρηση εκ του μηδενός. Ο κορυφαίος καθηγητής του INSEAD Business School,  υποστηρίζει ότι απαιτείται μετατόπιση του ενδιαφέροντός μας από την προσφορά στη ζήτηση και από την εστίαση στον ανταγωνισμό στην αξία της καινοτομίας.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ (8) παράλληλων συνεδριάσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές πρακτικές από τον χώρο των επιχειρήσεων και να  συζητήσουν γύρω από θέματα όπως: Μάχη για Ταλέντα, Βιώσιμα Αποτελέσματα Αγορών, Προσωπική και Εταιρική Ηθική, Εξυπηρέτηση ή Δημιουργία Αγορών, Αξιοκρατική Ηγεσία, Αξία στα σημεία που προστίθεται αξία στην επιχείρηση (Value in Value Chains), Διοίκηση μέσω Διαδικασιών, Καινοτομία και Επανα-καινοτομία (Renovating and Reinnovating).

Συμπεράσματα πρώτης ημέρας

  • Η Αγορά των Ταλέντων στο αναπτυσσόμενο κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά καθώς συνυπάρχουν παράλληλα τρεις (3) εργασιακές γενιές με την αναδυόμενη γενιά Υ.
  • Η απλούστευση, το όραμα, η συνεχής διαδικασία μάθησης καθώς και το πάθος αποτελούν παράγοντες κλειδιά για την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων.
  • Προϋπόθεση για την επίτευξη εταιρικής ηθικής είναι η ύπαρξη προσωπικής ηθικής.
  • Οι οργανισμοί υψηλής απόδοσης έχουν ανάγκη από την συνύπαρξη βραχυπρόθεσμων αναγκών και μακροχρόνιων επιδιώξεων.
  • Σε ένα σύστημα αξιοκρατικής ηγεσίας οι ηγέτες οφείλουν να συνδυάζουν όραμα και συστήματα.
  • Πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της συνεργασίας: «με όσο περισσότερους συνεργάζεσαι, τόσο περισσότερα μαθαίνεις».
  • Στο ερώτημα «Καινοτομία και Επανακαινοτομία» η απάντηση εστιάζει στην συνύπαρξη τις παγκόσμιας και τοπικής προσέγγισης (Glocal), της έμπνευσης και της υλοποίησης (Inspirealise).

Το Συνέδριο υποστηρίζουν οι ακόλουθοι: Χρυσός χορηγός του CEO SUMMIT είναι η εταιρεία UNILEVER, Χορηγοί οι: ΕΛΟΤ, ΕΛΤΑ, OTE plus, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, TITAN, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EMPORIKI CREDICOM, JET OIL και SPRINT, Χορηγοί Επικοινωνίας είναι τα έντυπα: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, MANAGER, ΤΑ ΝΕΑ και οι εταιρείες BOUSSIAS COMMUNICATIONS, FORTHNET και ACT CLICK ενώ Υποστηρικτές  είναι οι εταιρείες: ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΑΙΑ, ΝΗΡΕΥΣ, ΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ, CABLEL, CENTRAL MAGNA, COMPACT, CORNERSTONE, Centre for Sustainability and Excellence (CSE),  ENTERPRISES SHIPPING & TRADING, GROUP 4 SECURICOR, HAY GROUP, INFORMER, INTERAMERICAN, KANTOR και PISCINES IDEALES.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην celebrityworks στο τηλέφωνο 210 801 9444 ή στην Ιστοσελίδα της ΕΕΔΕ www.eede.gr.