Παγκόσμιο Συνέδριο για τις ορχιδέες υπό την αιγίδα της ΕΕΠΦ

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη Σάμο το Παγκόσμιο Συνέδριο για την έρευνα και προστασία των αυτοφυών ορχιδεών (TORC’15), με τη συμμετοχή ορχιδεολόγων και ερευνητών από 30 χώρες. Το Συνέδριο οργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα SAILS-FOR-SCIENCE FOUNDATION, με έδρα τη Γερμανία, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Ο Καθηγητής Marc-André Selosse, Πρόεδρος της Βοτανικής Έταιρίας της Γαλλίας αναφέρθηκε, κατά ττη διάρκεια των εργασιών, τόσο στην άψογη οργάνωση του συνεδρίου, όσο και στην  «ανάγκη να προβληθεί η υποεκτιμημένη σημασία της πλούσιας φύσης της Σάμου». Ο Δρ. Michael F. Fay, Διευθυντής της Ομάδας Ορχεοειδών της Επιτροπής Επιβίωσης Ειδών της IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης), ο κορυφαίος ειδικός παγκοσμίως στην προστασία απειλούμενων ειδών και, παράλληλα, εκδότης του Βοτανικού Περιοδικού του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου στο Kew της Μεγάλης Βρετανίας, τόνισε τη σημασία της προστασίας των ορχιδεών για την τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στα νησιά του Αιγαίου. Ο Καθηγητής Bijaya Pant ταξίδεψε περισσότερες από 30 ώρες με αεροπλάνο για να φτάσει στη Σάμο από την Κατμαντού του Νεπάλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επισκέπτες είχαν οι εξορμήσεις στο πεδίο, με σύμμαχο τον καλό καιρό. Παρόμοιες επισκέψεις από τους πολλούς ενδιαφερόμενους για τη φύση και τις ορχιδέες μπορούν να αυξήσουν την τουριστική κίνηση στο νησί πριν την έναρξη της κύριας περιόδου. Η τοπική κοινωνία ζήτησε να επαναληφθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Το συνέδριο διευκόλυνε την ανταλλαγή των πλέον πρόσφατων απόψεων της Βοτανικής μεταξύ επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία, και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Όπως είπε η κα. Θεοδώρα Πετανίδου, Καθηγήτηρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «αποκτήθηκαν νέες γνώσεις και τέθηκαν οι βάσεις για ενδιαφέρουσες συνεργασίες», όπως, για παράδειγμα, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, και μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Ρωσίας, Πολωνίας και Γερμανίας. Ο Καθηγητής Ekrim Sezik, του Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες στην προστασία των ορχιδεών της Τουρκίας λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής για την παραγωγή σαλεπιού. Καθώς οι άγριες ορχιδέες  χάνονται, μόλις αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής την οικογένειας φυτών, και τον καθοριστικό τους ρόλο σε πολλά οικοσυστήματα.

Η Ελλάδα έχει πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλότητα ορχιδεών, με περισσότερα από 220 είδη. Από αυτές, οι ορχιδέες του γένους Ophrys είναι ιδαίτερα σημαντικές, καθώς οι συνθήκες κατακερματισμού της χώρας με τα πολλά νησιά και βουνά έχουν δημιουργήσει  άφθονα ενδημικά είδη, κάποια από τα οποία ανακαλύπτονται ακόμα και τώρα. Στη Σάμο, ντόπιοι επιχειρηματίες, όπως ο Γιακουμής Αμυρσόνης, πρώτος καλλιεργτής ορχιδεών στην Ελλάδα, και τα Θερμοκήπια Ορχιδέας Γαρουφαλή έχουν δημιουργήσει σημαντικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Τα ΕΛ.ΤΑ. αφιέρωσαν στο Συνέδριο ένα ειδικό συλλεκτικό Γράμμα Πρώτης Ημέρας, βηθώντας στην προβολή του συνεδρίου και την ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτά τα χαρισματικά φυτά και τους οικοτόπους τους.

Το Συνέδριο υποστήριξαν ευγενικά: ο Δήμος Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το 1ο Τεχνικό Λύκειο Καρλοβασίου, η Société botanique de France; το Ίδρυμα Schwarz Foundation, Γερμανία, η New Phythologist Trust, Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρία Good Cop Bad Cop GmbH, Γερμανία, η Avis Σάμου, η Factor Sigma Informatics Ltd., η InkHouse Samos, το Ούζο Φραντζέσκου, οι Ορχιδέες Αμυρσώνη, τα Θερμοκήπια Ορχιδέας Γαρουφαλή και το Ξενοδοχείο Σάμος. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές για την προσφορά τους.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ