Ecomobility 2007-2008, Οικολογική Μετακίνηση

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΟΥΝ – ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ – Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Στην αφετηρία οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου για την 5η συνεχόμενη χρονιά της Εκστρατείας ECOMOBILITY, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Με μια πρωτοφανή συστράτευση επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων ξεκινά για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το ECOCITY την εκστρατεία «ECOMOBILITY, Οικολογική Μετακίνηση». Μία σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης των εφήβων μας που εμπλουτίζει την περιβαλλοντική αντίληψη των νέων μας και αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούν τα Μέσα Μετακίνησης στις πόλεις.

Στην εκστρατεία θα λάβουν μέρος ομάδες μαθητών από την Γ' τάξη Γυμνασίων, από όλη την Ελλάδα, που θα ερευνήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέρχονται από την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων στην πόλη τους, θα προετοιμάσουν εργασίες και θα παρουσιάζουν τις λύσεις και προτάσεις τους σε ειδικές εκδηλώσεις, που θα διοργανώσουν οι Δήμοι των αντίστοιχων πόλεων.

Όπως και στις προηγούμενες περιόδους έτσι και στη νέα περίοδο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έθεσε υπό την Αιγίδα του την εκστρατεία και ενημέρωσε τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επίσης η εκστρατεία τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Αγκάλιασε το πρόγραμμα των μαθητών και εκτός από την Αιγίδα, θα φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες τη νικήτρια ομάδα των μαθητών με τον Καθηγητή τους, τον επόμενο Ιούνιο για έξι ημέρες.

Σημαντική είναι η συστράτευση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Επιστημονικών Οργανώσεων σε αυτή την εθελοντική πρωτοβουλία. Έτσι στους συνεργαζόμενους φορείς του προγράμματος για τη περίοδο 2007-8 συγκαταλέγονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε.), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τομέας Μηχανικής ΣΕΜΦΕ, Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών, το Τμήμα Πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής και ο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Περιβάλλοντος), το ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής), το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, το Ινστιτούτο Καταναλωτών της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα καλλιεργεί έντονα την περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων μας μέσα από το μήνυμα «Οι Μαθητές Ερευνούν, οι Πόλεις Ενημερώνονται, η Κοινωνία Ευαισθητοποιείται». Έτσι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής στις μεγάλες πόλεις έχει κυρίαρχη θέση στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των εφήβων με σκοπό την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος στην οικογένεια, στο σχολείο και στην τοπική κοινότητα. Την διοργάνωση της εκστρατείας, που φέτος προβλέπεται να επεκταθεί στην Κύπρο και την Ιταλία, διοργανώνει το ECOCITY. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν  το πρόγραμμα και να διαβάσουν περισσότερα στοιχεία στον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί  www.ecomobility.gr.  Από την ηλεκτρονική περιήγηση οι έφηβοι μπορούν να μαθαίνουν όλα τα νέα του προγράμματος, οι καθηγητές να δηλώνουν συμμετοχή για το γυμνάσιό τους και γενικά να έχουν σε καθημερινή βάση όλα τα τελευταία νέα του Εcomobility.

 


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ