2ο Συμπόσιο της ΕΥ για το transfer pricing

Το 2ο Συμπόσιο Transfer Pricing που οργανώθηκε από την ΕΥ Ελλάδας, ακριβώς ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου, είχε ως αντικείμενο τόσο τις εξελίξεις στο transfer pricing στην Ελλάδα όσο και τις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις, εστιάζοντας στις προσφάτως οριστικοποιηθείσες Δράσεις του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (Δράσεις BEPS).

«Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ήδη ενσωματώσει στο φορολογικό της δίκαιο προτάσεις που περιλαμβάνονται στις Δράσεις BEPS (όπως τους κανόνες περί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών – CFC, τη γενική διάταξη κατά της φοροαποφυγής – GAAR, τους κανόνες υποκεφαλαιοδότησης – thin cap, τον Βασικό Φάκελο τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών), εκτιμώ ότι θα είναι από τις χώρες εκείνες που θα ενσωματώσει στη νομοθεσία της και τις υπόλοιπες προτάσεις των Δράσεων BEPS» τόνισε ο Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της ΕΥ Ελλάδας, ανοίγοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων.

Ο Στέφανος Μήτσιος τόνισε ακόμη ότι «Οι αλλαγές στο διεθνές φορολογικό τοπίο αποτελούν κοσμογονία, και μάλιστα κοσμογονία που αναμένεται συντόμως να επηρεάσει τις φορολογικές υποθέσεις και των ελληνικών επιχειρήσεων. Τι κάνουμε για αυτό; Πρέπει να εξετάσουμε εάν οι επερχόμενες αλλαγές επιβάλλουν την αλλαγή στο τρόπο που λειτουργούμε (αλλαγές δηλαδή ουσίας), ενώ είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε σε θέση, ακόμη και αν δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα στον τρόπο λειτουργίας, να επιδείξουμε ότι λειτουργούμε σύννομα (αλλαγές δηλαδή στην διαφάνεια των συναλλαγών μας)».

Η Κωνσταντίνα Γαλλή, Senior Manager στο Φορολογικό τμήμα της ΕΥ Ελλάδας, ανέλυσε αρχικώς τη Δράση 6 που αφορά στην καταπολέμηση της καταχρηστικής εφαρμογής των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε η ανάγκη να επανεξεταστεί το μοντέλο λειτουργίας κάθε ομίλου, καθώς και αν μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων εξακολουθούν οι εταιρείες του ομίλου να δικαιούνται τα οφέλη από την εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Ακολούθως, η Κωνσταντίνα Γαλλή ανέλυσε την Δράση 7 που αφορά στην καταπολέμηση της τεχνητής αποφυγής δημιουργίας μόνιμης εγκατάστασης και επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί εάν με τα νέα δεδομένα δημιουργούνται προϋποθέσεις απόκτησης μόνιμης εγκατάστασης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν έγκαιρα για την πιθανή εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών.

Ο Χρήστος Κουρουνιώτης, Executive Director στο φορολογικό τμήμα της ΕΥ Ελλάδας, αναφέρθηκε στις Δράσεις BEPS που αφορούν άμεσα το transfer pricing και στην ανάγκη να εξετάσουμε κατά πόσο οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών και κατ’ επέκταση την τεκμηρίωσή τους. Περαιτέρω υπογράμμισε ότι δεν σημαίνει πως αυτές οι αλλαγές αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, σίγουρα όμως είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο να τις αγνοήσουμε πριν βεβαιωθούμε ότι δεν μας αφορούν.

Σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στο Transfer Pricing πρέπει να αναγνωρίσουμε, ανέφερε ο Χρήστος Κουρουνιώτης, ότι αφενός έχει βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο ενώ αφετέρου εκδόθηκαν το 2015 οδηγίες από τη Διοίκηση για την εφαρμογή του, δείγμα χρηστής διοίκησης. Οι εν λόγω οδηγίες που παρασχέθηκαν πρόσφατα (Ιούλιος 2015) αποτέλεσαν αντικείμενο ανάλυσης κατά την σχετική παρουσίαση στο Συμπόσιο ενώ έγινε αναφορά και στα θέματα που παραμένουν προς διευκρίνηση.

Με τη σειρά του ο Χρήστος Μπούρκουλας, Manager στο Φορολογικό τμήμα της ΕΥ Ελλάδας, τόνισε ότι δείγμα χρηστής διοίκησης είναι και η διαδικασία προέγκρισης μεθοδολογίας τιμολόγησης των ενδοομιλικών συναλλαγών (ΑΡΑ), η οποία σε σχέση με την αυξανόμενη ένταση των ελέγχων Transfer Pricing, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την απόκτηση ασφάλειας δικαίου αλλά και για τον περιορισμό του κόστους συμμόρφωσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η σημασία της διαδικασίας προέγκρισης τονίστηκε ιδιαίτερα σε αντιδιαστολή με τις εμπειρίες από πρόσφατους φορολογικούς ελέγχους transfer pricing και τα συνήθη σημεία τριβής που δημιουργούνται όσο και με το γεγονός, ότι ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών εμπεριέχεται στη σχετική στοχοθεσία των ελέγχων – εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και αποτελεί μία σημαντική ένδειξη ότι το transfer pricing βρίσκεται ψηλά στην agenda των φορολογικών ελέγχων.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ