Ηλεκτροπληξία απειλούμενων ειδών πουλιών στον διεθνούς σημασίας υγρότοπο Μεσολογγίου

Το Σαββατοκύριακο 7-8 Νοεμβρίου 2015, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησε εκδρομή στο σύμπλεγμα υγροτόπων διεθνούς σημασίας του Μεσολογγίου. Πάνω από 50 μέλη και φίλοι της Ορνιθολογικής είχαν τη χαρά να επισκεφθούν περιοχές υψηλής ορνιθολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς όπως οι λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας, του Αιτωλικού και της Θολής, το δάσος Φράξου στο Λεσίνι και τον αρχαιολογικό χώρο Οινιάδων στην Κατοχή.

Στην περιοχή των λιμνοθαλασσών Προκοπάνιστου και Θολής και συγκεκριμένα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην παραλία Λούρος Νεοχωρίου, αναπτύσσεται το δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δυστυχώς, στην πρόσφατη αυτή επίσκεψη της Ορνιθολογικής εντοπίστηκαν τέσσερα διαφορετικά είδη πουλιών νεκρά κάτω από τα καλώδια (Ορτύκι, Σταχτοτσικνιάς, Αργυροπελεκάνος και Στικταετός). Η σημασία αυτών των ευρημάτων λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι ερευνήθηκε ένα πολύ μικρό τμήμα του δικτύου (λιγότερο από 400μ.), κατά κύριο λόγο γύρω από τις θέσεις όπου σταμάτησε η ομάδα της Ορνιθολογικής για παρατήρηση.

Η Ορνιθολογική καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, ειδικά εντός προστατευόμενων περιοχών διεθνούς σημασίας. Η διεθνής εμπειρία προτάσσει ως βέλτιστη λύση την υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρισμού και όπου αυτό δεν είναι εφικτό τη μόνωσή τους.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ