Brunch With Global Sustain Εθελοντισμός εργαζομένων: Μέτρηση και Επίδραση στο μικροσκόπιο

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από εταιρείες αλλά και από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές εθελοντισμού.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Βάσω Κωτσάκη, Head of Human Resources Department, TÜV Austria Hellas, Παύλος Αθηναίος, Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, Ομάδα Σύμπραξις, Βέρα Μεσσήνη, Πρόεδρος, Ανθρώπινοι Άνθρωποι, Μάθιους Ντον Μέλος Δ.Σ. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Μαριάννα Καλλιπολίτη, Υπεύθυνη Συνεργασιών και Εθελοντών, Emfasis Foundation και Χαρά Αμπατζή, Υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων AIESEC.

Τα best practices
Οι συμμετέχοντες μίλησαν για τα best practices των οργανισμών που αντιπροσωπεύουν. Ειδικότερα, το Emfasis Foundation ανέφερε ότι μέσω των street workers έχει βοηθήσει περισσότερους από 2.500 ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας, ενώ η ΜΚΟ Ανθρώπινοι Άνθρωποι δήλωσε ότι έχει δώσει στέγη σε 31 οικογένειες και θα δώσει σε άλλες 11 στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης παρά τις δυσκολίες ανεύρεσης εθελοντών που αντιμετωπίζει λόγω της προτεραιότητας που δίνεται σε κοινωνικά θέματα, έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα. Η AIESEC δε, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης τελειόφοιτων και απόφοιτων, έχει προωθήσει 30 άτομα σε ΜΚΟ προκειμένου να εργαστούν εθελοντικά και 24 άτομα σε σχολεία. Τέλος, για την υψηλή δέσμευση των εργαζομένων σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας μίλησε η Βάσω Κωτσάκη από την TÜV Austria Hellas, με το ποσοστό εμπλοκής σε δράσεις να αγγίζει το 100%.

Πρόβλημα η λανθασμένη διαχείριση από τις ΜΚΟ
Στη συνάντηση αναδείχθηκε η σημασία της ορθής διαχείρισης και του συντονισμού των εθελοντών με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση των ικανοτήτων τους. Όπως διαπιστώθηκε από τους συμμετέχοντες, αν και υπάρχει θέληση από την πλευρά των εργαζομένων να εμπλακούν σε εθελοντικές δράσεις, αφενός δεν υπάρχει σωστή διαχείριση από την πλευρά αρκετών ΜΚΟ και αφετέρου οι δράσεις οι οποίες υποδεικνύονται από τις εταιρείες δεν άπτονται του ενδιαφέροντός τους, με αποτέλεσμα η εθελοντική πράξη να έχει ημερομηνία λήξης. Στο πλαίσιο αυτό η Global Sustain πρόκρινε τη σημασία της επιλογής των εθελοντικών δράσεων σχετικών με θέματα ουσιαστικότητας της εταιρείας, αλλά και του ενδιαφέροντος των εμπλεκομένων. Όπως αναφέρθηκε, η χαρτογράφηση των θεμάτων ουσιαστικότητας, μέσω της σύνταξης ειδικού ερωτηματολογίου και συνεντεύξεων, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική όσον αφορά στη δέσμευση των εργαζομένων, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη διάρκεια στην εθελοντική δράση. «Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των εθελοντικών δράσεων, δίνοντας στον οργανισμό ξεκάθαρη εικόνα για την αξία της ενασχόλησης και επηρεάζοντας σημαντικά την απόφασή του για μελλοντικές δράσεις», ανέφερε η Global Sustain.

Πηγή: “DailyFax”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ