1η Διακρατική Συνάντηση- Το ευρωπαϊκό έργο NEFELE ξεκινά το ταξίδι του από το Δουβλίνο

Το Δουβλίνο, πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, ήταν η πόλη που φιλοξένησε στις 10 & 11 Ιανουαρίου την πρώτη συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου NEFELE που έχει σαν στόχο τη δικτύωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία. 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Creative Europe και υλοποιείται από εταιρικό σχήμα οργανισμών που προέρχονται από πέντε κράτη μέλη.


Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού του έργου έχει ο ελληνικός οργανισμός Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία σύνδεσης Ψυχικής Υγείας και Τέχνης μέσω του εξειδικευμένου φεστιβάλ Art4more art4more.wordpress.com που διοργανώνει επί σειρά 9 ετών στην Ελλάδα.

Στο εταιρικό σχήμα μετέχουν δραστήρια οι οργανισμοί First Fortnight / Ireland, Funtation Intras / Spain , Euronet / Italy και ASOK / Lithuania δημιουργώντας έναν άξονα υποστήριξης που ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά  της Ευρώπης, αγκαλιάζει τον Ευρωπαϊκό νότο και καταλήγει στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κύριοι στόχοι του έργου είναι:

  • η διοργάνωση του 1ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Αθήνα
  • η υποστήριξη αντίστοιχων σχετικών δραστηριοτήτων στα άλλα κράτη που μετέχουν στο εταιρικό σχήμα
  •  η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία
  • η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης της αξιοποίησης της Τέχνης στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε

  • συνάντηση γνωριμίας με τους εκπροσώπους του γραφείου του Προγράμματος Creative Europe της Ιρλανδίας και
  • επίσκεψη στο διάσημο First Fortnight Festival (http://www.firstfortnight.ie/)  που διοργανώνεται σε πολλά σημεία της χώρας σε συνεργασία με ευρύ πλέγμα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και εθελοντών υποστηρικτών.

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017 με τη συγκρότηση του Δικτύου στο ιδρυτικό του Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με την εκπροσώπηση  ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών φορέων, τη συμμετοχή επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και μεγάλου αριθμού οργανισμών ψυχικής υγείας που ενεργοποιούνται έμπρακτα στο πεδίο της σύνδεσης και αξιοποίηση της Τέχνης για την αποκατάσταση της Ψυχικής Υγείας και την αντιμετώπιση του στιγματισμού της ψυχικής ασθένειας.

Στο πλαίσιο  της υλοποίησης του έργου έχει ήδη αποσταλεί πρόσκληση προς του ελληνικούς οργανισμούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πεδίου της ψυχικής υγείας με στόχο την ανάπτυξη ποικίλων μορφών συνεργασίας και τη μέγιστη δυνατή ενεργό εμπλοκή τους.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ