Εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας Σκέψης

Κατάμεστη από χαμογελαστά πρόσωπα νέων και εφήβων ήταν η αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» της Κεντρικής Διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), χτες βράδυ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εορτασμού της «Ημέρας Σκέψης».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Πρόσκοποι γιόρτασαν τα γενέθλια του ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Robert Baden Powell (22α Φεβρουαρίου – Ημέρα Σκέψης), με μία πανηγυρική εκδήλωση η οποία περιελάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις, προσκοπικά τραγούδια και την καθιερωμένη επίδοση ανωτάτων ηθικών αμοιβών, ήτοι του μεταλλίου Προσκοπικής Αξίας και του Προσκοπικού Παρασήμου του Αργυρού Φοίνικα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν από τον χώρο της δημοσιογραφίας η κα Ε. Μπίστικα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) και ο κος Μ.Ψύλος Πρόεδρος & Γεν. Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι κ.κ. Ι. Μαραγκουδάκης – Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), Α. Καβαλής – Διευθυντής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (ΝΟΕ), Α. Κουνάδης – μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Κ. Γεωργιάδης Έφορος από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη της Γενικής Εφορείας, μέλη Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων, Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. καθώς και μέλη της Ελληνικής Αποστολής στο 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη της Ιαπωνίας 2015 με τους γονείς τους.

Στην  εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Robert Stevenson Smyth Baden-Powel of Gilwell καθώς και από από τη συμμετοχή της Ελληνικής Αποστολής στο 23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree, που έγινε στην Ιαπωνία το καλοκαίρι του 2015. Συγκινητική στιγμή ήταν η παρουσίαση ενός δώρου από παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη  Λέσβο, ένα μεγάλο πανό ζωγραφισμένο από αυτά, με το μήνυμα “Thank you, Scouts” (Σας ευχαριστούμε Πρόσκοποι), αφού οι Πρόσκοποι της Λέσβου πραγματοποιούν μαζί τους δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Συναισθηματικά φορτισμένο ήταν και το βίντεο από ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία, που ευχαριστούσε τους Προσκόπους για τη βοήθειά τους όσο ήταν στη Λέσβο, αλλά και για τη συμβολή τους στην προσπάθειά του να φτάσει από την Ελλάδα στην Ολλανδία.

Η Ημέρα Σκέψης ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής Ηθικών Αμοιβών. Το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση των Προσκόπων και απονέμεται σε εξέχοντα μέλη της Κίνησης αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον Προσκοπισμό σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας αποτελεί ανώτερη τιμητική διάκριση και απονέμεται σε βαθμοφόρους του Σ.Ε.Π., για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει τουλάχιστον για 25 έτη στον Προσκοπισμό. Συγκεκριμένα το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα απονεμήθηκε στην κα Μ. Λεονταρίτη και στους κ.κ. Μ. Παπαθεοδούλου και Α. Ζιούρα, ενώ το Μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας  απονεμήθηκε στους κ.κ. Κ. Δερβεντζή, Ν. Τοπούζη και Χ. Παπαγεωργίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για τη συνδρομή τους στο έργο Σ.Ε.Π. με το Μετάλλιο Υπηρεσιών προς τον Προσκοπισμό  οι  κ.κ. Ι. Μαραγκουδάκης, Α. Κουνάδης, ο Αρχιπλοίαρχος Π. Παρασκευάς και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος. Και με το Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού  η  κυρία Ε. Μπίστικα και ο  κύριος Μ. Ψύλος.

Η βραδυά έκλεισε με την απονομή των χρηματικών Βραβείων στη μνήμη του Μεγάλου Ευεργέτη Σωτηρίου Βερσή, σε πέντε (5) μέλη της Προσκοπικής Κίνησης που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. και συγκεκριμένα στους: Νεφέλη Αγγελοπούλου (52ο Σ.Π. Παγκρατίου), Χριστόφορο Φλουρή (52ο Σ.Π. Παγκρατίου), Δημήτριο Μπίσια (4ο Σ.Π. Νέας Σμύρνης), Γεωργία Εμμανουήλ (5ο Σ.Α/Π. Πατρών) και Νικόλαο Σεκλειζιώτη (6ο Σ.Π. Χαλκίδας), ενώ έναν ιδιαίτερα εορταστικό τόνο έδωσε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σώματος, στην οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό και οι 200 και πλέον συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ