Η επένδυση στα public affairs κλειδί για την ανάπτυξη

Στην ανάγκη που υπάρχει σε επίπεδο εταιρειών αλλά και του κράτους όπως και των δημόσιων φορέων να χαράξουν στρατηγικές που κινούνται στον χώρο των public affairs, της διαχείρισης κρίσεων και της αειφόρου ανάπτυξης (sustainability) επικεντρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν χθες η Global Sustain, η οποία δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα, σε συνεργασία με την LNE Group και την Capitals Business Circle με χορηγό επικοινωνίας την «Ημερησία».

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στη σημασία που έχουν τα public affairs, τα οποία δεν περιλαμβάνουν μόνο τις δημόσιες σχέσεις, αλλά αφορούν στην ορθή εκπροσώπηση προς τα έξω των συμφερόντων του οργανισμού (είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού) προκειμένου να μπορέσει ο φορέας, το κράτος ή η επιχείρηση να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν καλύτερα μία κρίση και τον υποστηρικτικό ρόλο που μπορεί να έχει στα δύο προηγούμενα μία στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης, η οποία, σημειωτέον δεν περιλαμβάνει μόνο το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Την ημερίδα άνοιξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, ξεκινώντας από την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τις οποίες είναι φτωχά, σημειώνοντας όμως ότι σε αυτή την περίπτωση είναι συγκρατημένα αισιόδοξος λόγω των κινήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Γκορτζής, πρόεδρος της One Team, η οποία συνεργάζεται με την LNE Group, σημείωσε ότι η διαχείριση κρίσης είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για ένα πλάνο δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας από τους οργανισμούς.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γιάννης Σαλαβόπουλος, ειδικός σύμβουλος στρατηγικής και βιώσιμης ανάπτυξης της Global Sustain και της LNE Group με έδρα το Βερολίνο, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το κομμάτι των public affairs σε ολόκληρο τον κόσμο, με εκατομμύρια ευρώ να επενδύονται και ότι πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητο να έχεις λόγο στις αποφάσεις είτε είσαι κράτος είτε είσαι εταιρεία. Επίσης, επισήμανε τη σημασία που έχει η φήμη της εταιρείας ή ενός κράτους που είναι και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο.

Ο κ. Σαλαβόπουλος τόνισε ακόμη ότι τα public affairs είναι μία διαρκής διαδικασία στην οποία ένας οργανισμός πρέπει να επενδύει διαρκώς και αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για να προλάβει μία κρίση ή να την περάσει πιο εύκολα. Χωρίς public affairs, η διαχείριση μίας κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολη, κοστίζει περισσότερα και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά. Όσον αφορά το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, έρχεται να βοηθήσει στα public affairs αλλά και στη διαχείριση της κρίσης και ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας οικονομίας ή μίας επιχείρησης.

Συνεργασία
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain αναφέρθηκε στις στρατηγικές βιώσιμες ανάπτυξης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πλέον βλέπουμε να υπάρχουν επενδυτές που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το πώς μία εταιρεία αντιμετωπίζει κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα, αλλά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Η ημερίδα έκλεισε με ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, Σπύρος Μιχαήλ, ο διευθυντής Επικοινωνίας της Boehringer Ingelheim, Μανώλης Μιτάκης και ο κ. Σαβαλόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Η», Δημήτρης Μαλλάς.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε διάφορα παραδείγματα για τη σημασία των public affairs, της διαχείρισης κρίσεων και των στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης, καταλήγοντας ότι είναι σημαντικό για το ελληνικό κράτος και τις επιχειρήσεις να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα, όπως και να υπάρξει προσέγγιση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: “imerisia.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ