Διαχείριση του άγχους στο χώρο εργασίας

Το στρες και το άγχος στο χώρο εργασίας συνεχώς αυξάνονται. Οι λόγοι, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής μας, αλλά και με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδώσουν περισσότερο με λιγότερα μέσα. Ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν άγχος στο εργασιακό περιβάλλον, φαίνεται ότι συχνά παραβλέπεται: πρόκειται για τον κατακλυσμό από πληροφορίες και την πνευματική κόπωση. 

To μυαλό μας είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και αυτό δεν είναι τυχαίο. Από τη μια, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να εστιάζουμε σε ό,τι ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές του εγκεφάλου μας που στόχο έχουν να ελαχιστοποιούν ό,τι μας απειλεί και να μεγιστοποιούν ό,τι οδηγεί σε επιβράβευση. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι νιώθουμε συνεχώς την ανάγκη να ελέγχουμε e-mails και social media. Από την άλλη, στο περιβάλλον μας, υπάρχουν όλο και περισσότερο πράγματα που αποσπούν την προσοχή μας. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, υπάρχει σαφώς ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του όγκου πληροφορίας και του πού εστιάζουμε την προσοχή μας. 

Είναι γεγονός ότι η διαχείριση του μεγάλου όγκου πληροφοριών και της γνωστικής υπερφόρτωσης (cognitive overwhelm) δεν είναι από τα θέματα στα οποία δίνεται έμφαση στο πλαίσιο προγραμμάτων που διαχειρίζονται το στρες στον εργασιακό χώρο, παρά το γεγονός ότι βομβαρδιζόμαστε από ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία.

Σύμφωνα με την κυρία Γεωργία Καρτσάνη, CEO της SARGIA Partners “Ο τρόπος που δουλεύουμε, δεν δουλεύει ούτε για μας ούτε για τις εταιρίες μας.

Η συνεχής  αίσθηση του κατεπείγοντος, που χαρακτηρίζει τις  περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα, υποτιμά τη συνειδητή νοητική εστίαση, τη δημιουργικότητα, τη δέσμευση για  μακρόπνοη αποτελεσματικότητα. Η προσοχή μας  σε αυτό το περιβάλλον  είναι υπό κατοχή, καθώς υπάρχει μία  αντίστροφη σχέση μεταξύ της διαθέσιμης πληροφορίας που έχουμε και της  τη δυνατότητάς μας να την προτεραιοποιήσουμε και να την κατανοήσουμε. Έχουμε χάσει τον έλεγχο της προσοχής μας! Όταν υποκύπτουμε στο εξωτερικό ή εσωτερικό μας «θόρυβο» , είναι βέβαιο ότι μειώνεται η αντιληπτική μας ικανότητα αλλά και το βάθος της εμπειρίας μας και, τελικά, η αποτελεσματικότητά μας”.
Ο ρόλος των σεμιναρίων coaching στην αντιμετώπιση του εργασιακού στρες:

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, για κάθε δολάριο που δαπανάται σε προγράμματα wellbeing, η απόδοση της επένδυσης υπολογίζεται σε 2,3 δολάρια (Σύμφωνα με το Beyond Blue Workplace Stress Report 2014). Αντίστοιχη απόδοση θα μπορούσαμε να έχουμε και από τα σεμινάρια διαχείρισης του στρες στο εργασιακό περιβάλλον, τα οποία μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο διευρυμένα.

Τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο προγραμμάτων coaching, ασχολούμαι ιδιαίτερα με τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που μας αποσπούν σε καθημερινή βάση, τόσο ως προς την παραγωγικότητα, όσο και ως προς τα επίπεδα άγχους. 

Έρευνες για τη διαχείριση του λεγόμενου distraction, της απόσπασης της προσοχής, καταγράφουν τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την προσοχή μας στο εργασιακό περιβάλλον. Αν για παράδειγμα κάποιος μας διακόψει ενώ είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε κάτι, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 25 λεπτά για να επανέλθει το μυαλό μας. 

Φανταστείτε τώρα πόσες φορές μπορεί να συμβεί αυτό μέσα στην ημέρα, δεδομένου του επιβαρυμένου περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούμε. Όλο και περισσότερο, η εκπαίδευση που κάνω εστιάζεται στην υποστήριξη ατόμων που νιώθουν αγχωμένα ή υπερβολικά φορτωμένα. 

Υπάρχουν όμως τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν και σας δίνω ένα πρόσφατο παράδειγμα: Μια από τις γυναίκες που συμμετέχουν στις συνεδρίες coaching ανέφερε ότι βελτίωσε την παραγωγικότητά της κατά 50% ενσωματώνοντας ένα πλάνο διαχείρισης της αποδιοργάνωσης (distraction management) και εφαρμόζοντας πολύ μικρές αλλαγές καθημερινά. Το πλάνο περιελάμβανε π.χ. εκπαίδευση των συναδέλφων ως προς το χρόνο που θα διέθετε για εγκρίσεις – μια φορά το πρωί και μια ακόμα αργά το απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να μειώσει τις διακοπές από συναδέλφους μέσα στην ημέρα που μπορεί να έφθαναν ακόμα και τις 40. 

Επιπλέον, μετακίνησε το γραφείο της ώστε να μην είναι σε άμεση οπτική επαφή με συναδέλφους που ενδεχομένως αναζητούσαν κάποιον για μικρές διακοπές και συζητήσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι μικροαλλαγές συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των αφορμών που οδηγούν σε απόσπαση της προσοχής. Είχαν επίσης θετικά αποτελέσματα και σε προσωπικό επίπεδο, αφού ένιωθε πλέον λιγότερο αγχωμένη και φορτωμένη και κατάφερε να αναπτύξει δύο νέα projects που συνεχώς ανέβαλε τον τελευταίο χρόνο.

Το υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα μέσα στο οποίο λειτουργούμε συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία άγχους. Όταν φθάνουμε στο τέλος της ημέρας και η λίστα με τις εκκρεμότητές μας είναι το ίδιο μεγάλη ή ακόμα και μεγαλύτερη από εκείνη που είχαμε στην αρχή της ημέρας, ίσως νιώθουμε ότι δεν καταφέραμε να είμαστε αρκετά παραγωγικοί και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμα και στον ύπνο μας, καθώς έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα ενοχών και πανικού. 

Μοιάζει πλέον επιτακτική ανάγκη να διευρύνουμε τα προγράμματα διαχείρισης άγχους ώστε να περιλαμβάνουν και τη διαχείριση του άγχους  στο εργασιακό περιβάλλον με τεχνικές όπως αυτές που αναφέρονται πιο κάτω:

  • Ανάπτυξη της νοημοσύνης της προσοχής “attentional intelligence”: Είναι απαραίτητο να είμαστε εμείς το αφεντικό της προσοχής μας, αντί να αφήνουμε την προσοχή μας να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Όταν μπορούμε να διαχειριστούμε την προσοχή μας, μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους που προκαλούνται από τη συνεχή διάσπαση της προσοχής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να σταματήσουμε να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα ή να περνάμε συνεχώς από το ένα στο άλλο, και αντ’ αυτού να εστιάσουμε σε ένα μόνο πράγμα ή εργασία, δίνοντας όλη μας την προσοχή σε αυτό.

  • Έλεγχος και πλάνο διαχείρισης της αποδιοργάνωσης (distraction management) Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το στρες, θα πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες εκείνους που συμβάλουν στην υπερφόρτωση και τον αποπροσανατολισμό από το στόχο μας. Ένας απλός έλεγχος όλων όσων μας αποσπούν την προσοχή και μια προσπάθεια περιορισμού τους μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του άγχους και τη σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας. 
  • Μικρά διαλείμματα του μυαλού μας (Brain breaks). Χρειάζεται να προγραμματίζουμε χρόνο για μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι όταν νιώθουμε ότι έχουμε φθάσει στα όρια μας, αντί να πιεζόμαστε ακόμα περισσότερο, καλό είναι να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα.  Ο έλεγχος των μηνυμάτων στο e-mail μας δεν αποτελεί διάλειμμα για τον εγκέφαλό μας, ας βεβαιωθούμε ότι σταματάμε έστω και για λίγες στιγμές ώστε να ωφεληθεί το μυαλό μας. Έρευνες δείχνουν ότι όταν το μυαλό μας κάνει ένα μικρό διάλειμμα, τα επίπεδα της παραγωγικότητας εκτοξεύονται.  
H Linda Rey, διεθνούς κύρους coach, συγγραφέας και Director του Neuresource Group θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 12 Απριλίου, στο πλαίσιο του 5ου Leadership Seminar που διοργανώνει η εταιρεία ανάπτυξης ηγετικών στελεχών SARGIA Partners.

Στο σεμινάριο με τίτλο “Transform Leaders & Businesses to build INTELLIGENT ENTERPRISES,” η Linda Rey θα παρουσιάσει στρατηγικές μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας εν ώρα εργασίας, αλλά και συγκεκριμένες τακτικές για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, τη διατήρηση της ψυχραιμίας μας σε συνθήκες πίεσης, αλλά και την προσαρμογή σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει. 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, οι οποίοι καλούνται καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες τους να διαχειριστούν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και να προσαρμοστούν σε  ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Πηγή: “tovima.gr”

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ