Μειώθηκαν οι δημόσιες εγγραφές κατά το πρώτο τρίμηνο

  • Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 39% και η αξία τους κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015
  •   Οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν πολυεπίπεδες στρατηγικές στις διαδικασίες τους, καθώς διερευνούν εναλλακτικές επιλογές ή αναμένουν την επάνοδο της εμπιστοσύνης
  • Μειώνεται η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών εν μέσω αστάθειας των αγορών
Επιβραδύνθηκε σημαντικά η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ Global IPO Trends: 2016 1Q, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 2009. Συνολικά, 167 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν μόλις 12,1 δις δολάρια, σημειώνοντας μείωση 39% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 70% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι φόβοι για μία παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η αυξημένη αστάθεια, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η τρέχουσα αναταραχή στις χρηματαγορές, συνέβαλαν στην αργή εκκίνηση της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτονική δραστηριότητα ήταν εμφανής στην Αμερικανική ήπειρο, τη Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), σε αντίθεση με τα τελευταία τρίμηνα, κατά τα οποία η ύφεση σε ορισμένες αγορές αντισταθμίσθηκε από καλύτερες επιδόσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Η αστάθεια οδηγεί σε πολυεπίπεδες στρατηγικές και σε στάση αναμονής
Καθώς οι δημόσιες εγγραφές επηρεάσθηκαν από τη γενικότερη αστάθεια και το αρνητικό οικονομικό κλίμα, κυριάρχησε μια στάση αναμονής. Οι επιχειρήσεις, είτε αναμένουν τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς, είτε αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως οι Σ&Ε, οι οποίες, ενώ υστερούν σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις του 2015, παρουσιάζουν μικρότερη κάμψη από τις δημόσιες εγγραφές.

Αυτή η στάση αναμονής επιβεβαιώνεται από τη διεθνή πτώση του ποσοστού των δημόσιων εγγραφών προερχόμενες από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων (μείωση κατά 80% ως προς τον αριθμό των εγγραφών το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015). Κατά 24% μειώθηκε και ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ στις ΗΠΑ δεν υπήρξαν δημόσιες εγγραφές στον τομέα αυτόν κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας και οι παλαιοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, προσδοκώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία. Επιπλέον, η μείωση κατά 70% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, δείχνει ότι έχει μειωθεί αισθητά η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών (η μέση αξία στις κύριες αγορές μειώθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση), καθώς οι επιχειρήσεις επιλέγουν να προχωρήσουν σε μία μικρότερη δημόσια εγγραφή με την προοπτική μιας επαναληπτικής προσφοράς όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Σχολιάζοντας τη διεθνή εικόνα, ο Dr. Martin Steinbach, επικεφαλής δημόσιων εγγραφών της ΕΥ για την ΕΜΕΙΑ, παρατηρεί: «Ενώ οι δημόσιες εγγραφές διεθνώς σημείωσαν μία εξαιρετικά αδύναμη εκκίνηση φέτος, οι Σ&Ε παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ προβλέπεται μία καλή χρονιά για τα ιδιωτικά κεφάλαια γενικότερα, καθώς οι επιχειρήσεις συνεκτιμούν τις επιλογές τους στα πλαίσια πολυεπίπεδων στρατηγικών. Ίσως να μην έχει υπάρξει ξανά τόσο ενδιαφέρουσα χρονιά για όσους θέλουν να δημιουργήσουν αξία».

«Στο σημερινό κλίμα, τόσο οι επιχειρήσεις που προετοιμάζουν δημόσιες εγγραφές, όσο και οι  δυνητικοί επενδυτές, ουσιαστικά επιδιώκουν να προστατευθούν από τις ασταθείς, δυσοίωνες συνθήκες, προσβλέποντας σε μία βελτίωση των προοπτικών. Αυτό εξηγεί γιατί, φέτος, υπήρξαν περισσότερες αναβολές δημόσιων εγγραφών σε σχέση με πέρυσι, γιατί τα μεγέθη έχουν μειωθεί και γιατί οι χρηματοδότες αναμένουν έως ότου διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες εξόδου. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν». 
 
Ο τομέας της υγείας αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση στις ΗΠΑ
Τα αντληθέντα κεφάλαια μέσω δημόσιων εγγραφών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 88% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, φθάνοντας τα 753 εκατ. δολάρια. Μόνο δέκα δημόσιες εγγραφές πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο, όλες στον τομέα της υγείας.

Παρά τη μείωση της δραστηριότητας, η Νοτιοανατολική Ασία εξακολουθεί να κυριαρχεί
Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών στη Νοτιοανατολική Ασία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 31% (102 προσφορές) και τα αντληθέντα κεφαλαία κατά 55% (6,6 δις δολάρια). Ωστόσο, η περιοχή παραμένει η πιο δραστήρια παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνολικού αριθμού των δημόσιων εγγραφών.

Οι χρηματοδότες παραμένουν βασική κινητήρια δύναμη των δημόσιων εγγραφών στην ΕΜΕΙΑ
Σημαντική μείωση (76%) σημείωσαν τα αντληθέντα κεφάλαια και στην EMEIA, φθάνοντας τα 4,7 δις δολάρια, ενώ ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών μειώθηκε κατά 43%, φθάνοντας τις 51. Αντίθετα με άλλες γεωγραφικές περιοχές, οι δημόσιες εγγραφές προερχόμενες από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων, αν και μειωμένες σε σχέση με το 2015, εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της δραστηριότητας, αντιπροσωπεύοντας το 33% των αντληθέντων κεφαλαίων και το 10% του αριθμού των εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η αγορά εξακολουθεί να επωφελείται από την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η κύρια και η εναλλακτική (ΑΙΜ) αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου παραμένουν οι πιο δραστήριες χρηματαγορές της περιοχής κατά το πρώτο τρίμηνο, συγκεντρώνοντας το 47% των ευρωπαϊκών δημόσιων εγγραφών. Δύο από τις πέντε μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως το 2016 πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, καθώς επιχειρήσεις με σωστές αποτιμήσεις, συχνά με την υποστήριξη εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να εξασφαλίζουν ισχυρές επιδόσεις.
Ο Dr. Martin Steinbach σχολιάζει: «Παρά τη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, η μετάδοση της παγκόσμιας αστάθειας οδήγησε σε μια υποτονική εκκίνηση το 2016 για την EMEIA. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο είναι πάντα ένα υποτονικό τρίμηνο, και συνεπώς περιμένουμε το τέλος του οικονομικού έτους για να δούμε τη δραστηριότητα σε ολόκληρη την περιοχή να ενισχύεται. Κοιτώντας μπροστά, η αβεβαιότητα ως προς το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την παραμονή στην ΕΕ, θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα των δημόσιων εγγραφών τα επόμενα τρίμηνα».

Η παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών θα ενισχυθεί στη διάρκεια του χρόνου
Για μία σειρά από λόγους αναμένουμε ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει τόνωση της δραστηριότητας. Από οικονομική σκοπιά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να περιορίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ενώ η ΕΚΤ αύξησε περαιτέρω τη ρευστότητα στις αρχές Μαρτίου. Η Κίνα, επίσης, έχει χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική και ενδέχεται να αντιδράσει στην επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών με περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα. Οι κινεζικές αρχές διαμορφώνουν επίσης ειδικά μέτρα για τη στήριξη της αγοράς των δημόσιων εγγραφών, συμπεριλαμβανομένου ενός καθεστώτος αποζημιώσεων, για την πρόληψη περιστατικών απάτης. Η μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ωστόσο οι πρόσφατες ενδείξεις σταθεροποίησης, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Παράρτημα: Δημόσιες εγγραφές ανά τομέα παγκοσμίως, Ιανουάριος – Μάρτιος 2016
 

Τομέας

Αριθμός Δ.Ε.

% αριθμού Δ.Ε. παγκοσμίως

Αντληθέντα κεφάλαια (US$)

% αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως

Καταναλωτικά προϊόντα & υπηρεσίες

19

11,4%

$793,0

6,6%

Βασικά καταναλωτικά αγαθά

10

6,0%

$1.092,9

9,0%

Ενέργεια

8

4,8%

$223,7

1,8%

Χρηματοοικονομικά

13

7,8%

$3.265,4

27,0%

Υγεία

29

17,4%

$1.410,8

11,7%

Τεχνολογία

29

17,4%

$903,2

7,5%

Βιομηχανικά

24

14,4%

$1.502,2

12,4%

Πρώτες ύλες

15

9,0%

$408,6

3,4%

Μ.Μ.Ε. & ψυχαγωγία

5

3,0%

$621,9

5,1%

Κτηματομεσιτικά

7

4,2%

$1.707,1

14,1%

Λιανικό εμπόριο

5

3,0%

$19,3

0,2%

Τηλεπικοινωνίες

3

1,8%

$156,1

1,3%

Σύνολο

167

100,0%

$12.104,1

100,0%

 
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ