Content is king… από τον Marketing Week Editor

Η απόφαση του ΑΝΤ1 να επιτρέψει την πρόσβαση υπό όρους στο υλικό του προγράμματός του (έστειλε σχετική επιστολή προς Alpha, Σκάι, Mega, Μακεδονία TV, Star και ETV), με τιμή ανά λεπτό 2.000 ευρώ, αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαδιακή εξέλιξη για τα ραδιοτηλεοπτικά μας δρώμενα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επί πολλά χρόνια φύλαγαν ως κόρη οφθαλμού την αποκλειστικότητα του περιεχομένου τους έτσι ώστε να μεταδίδεται μόνο από την δική τους ραδιοτηλεοπτική συχνότητα. Ο Νίκος Παππάς που αγωνιωδώς επιχειρεί να προασπίσει το «δημόσιο αγαθό» των τηλεοπτικών συχνοτήτων και να εξασφαλίσει με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, μοιράζοντας σε όσους θέλει τις νέες άδειες, θα ανακαλύψει πολύ γρήγορα ότι πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι εξελίξεις της αγοράς διαμορφώνουν ένα τελείως άλλο τοπίο από αυτό που φανταζόταν η κυβέρνηση. 

Καταρχήν η εξέλιξη της τεχνολογίας (Netflix, chromecast, apple ΤV κ.λπ.), σε συνδυασμό με το όλο και πιο γρήγορο και φθηνό σταθερό internet, επιταχύνουν τη χρήση της τηλεόρασης ως μέσου προβολής του τηλεοπτικού υλικού που προέρχεται από το διαδίκτυο. Ως τώρα τα διαδικτυακά κανάλια δεν έχουν σημειώσει σχετική επιτυχία λόγω της ευκολίας και της συνήθειας που εμπεριέχει η χρήση της τηλεόρασης. Όμως όσο τα διαδικτυακά μέσα προσφέρουν όλο και πιο πλούσια επιλογή υλικού, αφάνταστα πιο πλούσια από αυτήν των φτωχοποιημένων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, τόσο η συνήθεια της χρήσης του συνδυασμού τηλεόρασης και διαδικτύου (με την τελευταία να λειτουργεί ουσιαστικά ως οθόνη υπολογιστή), θα αυξάνεται. Με δεδομένο ότι το διαδικτυακό περιεχόμενο θα τείνει στο άπειρο ενώ το τηλεοπτικό θα παραμένει φτωχό και πεπερασμένο, ο τελικός νικητής αυτής της αναμέτρησης είναι προφανής. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ο χρόνος που θα συμβεί αυτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κανάλια θα πάψουν να υπάρχουν. Απλώς θα εφεύρουν εκ νέου την ταυτότητά τους, αναγνωρίζοντας αυτό που πάντοτε ίσχυε. Ότι επί της ουσίας είναι πωλητές περιεχομένου και ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ το περιεχόμενο είναι βασιλιάς («Content is king»). Η απόφαση του ANT1 είναι μια κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Ο σταθμός δίνοντας πρόσβαση στο αρχείο του αναγνωρίζει εμμέσως ότι το περιεχόμενο μπορεί να διαχωριστεί από την συχνότητα. Το πρώτο βήμα προς την καινούρια εποχή. Σε τελική ανάλυση οι πραγματικές δεξιότητες ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν αφορούν στην παραγωγή τηλεοπτικού σήματος αλλά περιεχομένου.

Τι θα απογίνουν όσοι σπεύσουν να πληρώσουν τον Νίκο Παππά και να υπαχθούν χωρίς αντιστάσεις στην προκρούστειο κλίνη του; Η απάντηση είναι ότι θα αναλάβουν τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η ταύτισή τους με ένα μοντέλο πολυτελές (από πλευράς αριθμού εργαζομένων και κόστους συντήρησης του δικτύου, αδειών κ.λπ.), του οποίου το μέλλον είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Όταν γίνεται μια τεχνολογική επανάσταση θα πρέπει πάντα κανείς να θυμάται τον αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο η καλύτερη χρονιά αμαξών (με άλογα) ήταν η χρονιά πριν η Φορντ κυκλοφορήσει το πρώτο της μαζικό μοντέλο. Το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν και όσοι θα μπουν χωρίς αντιστάσεις στο παιχνίδι του κ. Παππά. Χωρίς καν να έχουν τη δικαιολογία ότι η χρονιά αυτή είναι καλύτερη στην ιστορία τους. Μάλλον ως μια από τις χειρότερες θα αποδειχθεί!

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ