Παιδικά Χωριά SOS: Συνέντευξη Τύπου για την Προσφυγική Κρίση

Δύο σημαντικά προγράμματα, που αφορούν το μεγάλο θέμα του προσφυγικού, ανακοίνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στο πλαίσιο των δράσεων τους, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Tο ένα πρόγραμμα αφορά τη στέγαση και υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και το άλλο τη στήριξη προς το Λιμενικό Σώμα, από εξειδικευμένο προσωπικό των Παιδικών Xωριών SOS. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται με δωρεά της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS, και γίνονται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, καθώς επίσης με άλλους φορείς.

Ειδικότερα, τα Παιδικά Χωριά SOS ξεκίνησαν πρόσφατα τη λειτουργία Ξενώνων Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε δομές του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ενώ προβλέπεται να ξεκινήσουν άλλους δύο Ξενώνες στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σκοπός των Ξενώνων Ασυνόδευτων Ανηλίκων είναι να προσφέρουν ένα ανθρώπινο περιβάλλον διαμονής, σίτιση, ψυχοκοινωνικές, παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες και την νομική κάλυψη για την επανασύνδεση των παιδιών με τις οικογένειές τους.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία και υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό τη στήριξη των επαγγελματιών Λιμενικών που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή ψυχοεκπαιδευτικών συνεδριών, στο πλαίσιο λειτουργίας ομάδας (σε λιμενικούς, τους συζύγους και τα παιδιά τους) προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση σε αυτούς ενδεχόμενων ψυχικών διαταραχών.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος των Παιδικών Χωριών SOS που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2015, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντα μέσω δωρεάς της Διεθνούς Ένωσής τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ψυχοκοινωνικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης για τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα, στο Σχιστό, στο Σκαραμαγκά, στη Μόρια και στο Απάνεμο στη Λέσβο, και στα Διαβατά, καθώς επίσης είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά ηλικίας 0-5. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σύνολο των παραπάνω δράσεων τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν δημιουργήσει 125 νέες θέσεις εργασίας διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων.

Στη Συνέντευξη Τύπου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, συμμετείχαν η αν. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης. Συμμετείχε επίσης ο κ. Πύρρος Δήμας, ο οποίος μέσω του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθλητισμού «Πύρρος Δήμας», συνεργάζεται με τα Παιδικά Χωριά SOS για τις αθλητικές δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ