Βιωματική εκπαίδευση για παιδιά του δημοτικού, από την Αττική Οδό

Πόσοι ελέφαντες χωράνε μέσα σε ένα αυτοκίνητο; -Τι συμβαίνει όταν ο Αττικούλης συναντιέται με μια ολόκληρη σχολική τάξη και τραγουδούν μαζί το «ρόδα είναι και γυρίζει»;
-Είναι δυνατόν να διασκεδάζεις και να μαθαίνεις μαζί τόσο πολλά για την οδική ασφάλεια; 
-Γιατί ο Γκρι και ο Άσπρος έχουν αποτύχει σε κάθε επάγγελμα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και τι σχέση έχουν με τις άσπρες διαγραμμίσεις πάνω στην γκρι άσφαλτο; 
-Τι είναι η Aνώτατη Tροχονομιακή Σχολή και πώς μπορεί κανείς να πάρει πτυχίο από αυτή; 

Οι ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές απαντήσεις σε όλες αυτές αλλά και σε πολλές άλλες ερωτήσεις περιμένουν τα παιδιά στη βιωματική θεατρική εκπαίδευση «Ρόδα είναι και γυρίζει» που η Αττική Οδός προσφέρει δωρεάν στα σχολεία της Αττικής. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τα παιδιά θα τεστάρουν τις γνώσεις τους μαζί με τους πρωταγωνιστές για να δουν αν αξίζουν να κερδίσουν τον τίτλο του Αποφοίτου της «Ανωτάτης Τροχονομιακής Σχολής». Κάθε ρόδα αυτοκινήτου, μηχανής, ποδηλάτου, πατινιού και skateboard γίνεται ένα κεφάτο «κεφάλαιο» με στόχο να περάσουν όλοι τις εξετάσεις!

Η εκπαίδευση εντάσσεται σε ένα σύνολο δράσεων που υλοποιεί η εταιρεία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά του δημοτικού σε βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας. 

Η αρχή έγινε το 2006, όταν η βιωματική εκπαίδευση με τη μορφή θεατρικής παράστασης γράφτηκε αποκλειστικά για την Αττική Οδό από την Ειρήνη Φιλ. Κουτσαύτη και πρωτοανέβηκε σε σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση. 

Στόχος της παράστασης είναι να φέρει σε επαφή τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού με τις αρχές της οδικής ασφάλειας, με εναλλακτικό τρόπο: Αυτόν του θεατρικού παιχνιδιού και της διάδρασης, που βοηθάει το παιδικό κοινό να διδαχθεί μέσω μιας διασκεδαστικής βιωματικής διαδικασίας. 

Η μεγάλη απήχηση της προσπάθειας οδήγησε στη συνέχισή της, και τα επόμενα χρόνια γράφτηκαν και ανέβηκαν οι συνέχειες της αρχικής παράστασης, με την 4η να ανεβαίνει το 2014. 

Κεντρικός ήρωας πάντα ο νεαρός «Αττικούλης», ένα έξυπνο παιδί που του αρέσει να τριγυρνά στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, να μπλέκεται σε συναρπαστικές περιπέτειες και να ανακαλύπτει τρόπους που θα βοηθήσουν κάθε παιδί να μάθει πώς να κυκλοφορεί με ασφάλεια στο δρόμο, ως επιβάτης στο αυτοκίνητο, με το ποδήλατο τα νέα της Αττικής Οδού 5 ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ή με τα πόδια. 

Ο Αττικούλης καλεί τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά, να ανέβουν στη σκηνή και να ταξιδέψουν σε έναν κόσμο περιπέτειας, όπου η οδική ασφάλεια είναι η βασική προτεραιότητα και το κλειδί για τη διασκεδαστική πλοκή. Τραγούδι, χορός, μουσική, μυστήρια, όλα επιστρατεύονται ώστε τα παιδιά να πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να βιώσουν τα μηνύματα της οδικής ασφάλειας. 

Η παράσταση παρουσιάζεται εντελώς δωρεάν σε σχολεία και δήμους της Αττικής, με έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές του Νομού. Έως το τέλος του 2015 την είχαν παρακολουθήσει πάνω από 48.500 παιδιά!

Κάποια από αυτά γράφουν στο βιβλίο εντυπώσεων του θεάτρου: «Ήταν από τις ωραιότερες παραστάσεις που έχουμε δει!» «Σήμερα περάσαμε πολύ όμορφα και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που μας χαρίσατε αυτή την παράσταση» «Σας ευχαριστούμε που μας βοηθήσατε να μάθουμε για την κυκλοφοριακή αγωγή» «Αγαπητό θέατρο, πέρασα καταπληκτικά!» Mαζί με το πρόγραμμα «Μάτια ανοιχτά στο δρόμο!» το πρόγραμμα της βιωματικής εκπαίδευσης «Αττικούλης» έφερε στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Εκτός από τα σχολεία, η Αττική Οδός έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια 3.900 δωρεάν εισιτήρια της εκπαίδευσης σε χρήστες και συνδρομητές της, ώστε να παρακολουθήσουν και αυτοί με τα παιδιά τους την επιτυχημένη εκπαιδευτική θεατρική διάδραση. 

Οι παραστάσεις αυτές έγιναν στο χώρο του Θεάτρου Ελεύθερη Έκφραση και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία! H φετινή βιωματική εκπαίδευση «Ρόδα είναι και γυρίζει» αποτελεί εξέλιξη της σειράς των εκπαιδεύσεων και περιλαμβάνει πολλά στοιχεία stand up comedy. Η μέθοδος αυτή εμπλέκει ακόμη περισσότερο το ακροατήριο στη δράση, και τα παιδιά γίνονται ακόμη πιο ενεργοί συμμετέχοντες στην εξέλιξη της δράσης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε αινίγματα και σπαζοκεφαλιές που έχουν ως θέμα διάφορα ζητήματα οδικής ασφάλειας, πάντα με γέλιο, δράση, χιούμορ και παιχνίδια. Έτσι, οποιαδήποτε γνώση εμπεδώνεται υπό τη μορφή παιχνιδιού και μένει στη μνήμη. Οι γνώσεις που αποκομίζουν τους κάνουν απόφοιτους της «Ανώτατης Τροχονομια- κής Σχολής» και στο τέλος της εκπαίδευσης μοιράζονται και σχετικά διπλώματα. Με ειδικό έντυπο η εταιρεία καλεί τους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν το πρό- γραμμα και να κάνουν σχόλια και προτάσεις για την περαιτέρω εξέλιξή της. 

Οι συντελεστές της φετινής εκπαίδευσης «Ρόδα είναι και γυρίζει» είναι: Μαίρη Ιγγλέση, Ειρήνη Φ.Κουτσαύτη, Τάσο Πολιτόπουλο, Κοσμά Χειράκη, Θοδωρή Προκοπίου, Γιώργο Πασσάκο, Λευκοθέα Χαλατζούκα, Άννα Ρόζα Κυράνη, Βελισάριο Ivanov. Κείμενο Βιωματικής Εκπαίδευσης: Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη Σκηνοθεσία: Μαίρη Ιγγλέση Σκηνικά: Νίκος Ζιώγας Κοστούμια: Βίβιαν Κιπαπτσόγλου Κίνηση: Λευκοθέα Χαλατζούκα, Άννα Ρόζα Κυράνη, Βελισάριος Ivanov Ηχογραφήσεις: Warehouse Studio / Ο – Zone Studio

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ