Hands-on Business Finance: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι κορυφαίοι Chief Economists για την ελληνική οικονομία

Ο CFO ενισχύει σταδιακά το ρόλο του στην καθημερινή διοικητική λειτουργία των επιχειρήσεων – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι κορυφαίοι Chief Economists για την ελληνική οικονομία

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασαν αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας οι κατά τεκμήριο κορυφαίοι Chief Economists της χώρας  στο πλαίσιο του συνεδρίουHands-On Business Finance 2016 
που διοργάνωσε το περιοδικό CFO Agenda και η Boussias Communications στις 26 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza. 

Οι Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς, Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Group Chief Economist-Deputy General Manager της Eurobank και Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σκιαγράφησαν την πραγματικότητα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναλύοντας το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα. Παράλληλα, παρακάθισαν μαζί σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον panel, όπου και δέχτηκαν ερωτήσεις από τα διευθυντικά στελέχη που παρακολουθούσαν τις εργασίες του συνεδρίου. 

Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη ύφεση όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί παρά το γεγονός ότι οι αποταμιεύσεις θα παραμείνουν σε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με την κατανάλωση. Παρά το γεγονός ότι η αρνητική αποταμίευση λειτούργησε ως “μαξιλάρι” για την οικονομία και την προστάτευσε από μεγαλύτερη ύφεση, η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί μακροχρόνια και η μόνη περίπτωση για να αντιστραφεί είναι ένα επενδυτικό σοκ. Σε αυτό, οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν εάν υπάρξει αύξηση της ζήτησης, μείωση του επιτοκίου δανεισμού, υλοποίηση ενός εκτενούς προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και δραστικός περιορισμός του δείκτη αβεβαιότητας. 

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist του ΣΕΒ (σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών) έθιξε το ζήτημα των αρνητικών επενδύσεων στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι ο αρνητικός λόγος νέων επενδύσεων προς τις αποσβέσεις αυτομάτως “μεταφράζεται” σε έλλειψη κεφαλαίων ακόμη και για τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων! Όπως επεσήμανε ο κ. Μασουράκης, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η χώρα μας φιλική στις επενδύσεις και να ξεφύγει από τη σκιά του παρελθόντος, λαμβάνοντας σημαντικές διαρθρωτικές πρωτοβουλίες, όπως λ.χ. η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί πως η ελληνική οικονομία οφείλει να απεγκλωβιστεί από εστίαση σε κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας, επενδύοντας ταυτόχρονα σε κλάδους με εξαγωγική προοπτική.

Ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Deputy General Manager, Group Chief Economist της Eurobank αναφέρθηκε εκτενώς στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, δίνοντας έμφαση τόσο σε παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο (π.χ. Brexit, δημοψήφισμα στην Ιταλία), όσο και σε παράγοντες με  θετική προοπτική (λ.χ. αύξηση των επιτοκίων της FED, παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ). Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις του Δρ. Μονοκρούσου ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες, καθώς θεωρεί ότι τα χειρότερα είναι πίσω, ενώ έχει περιοριστεί σημαντικά το ρίσκο του Grexit. Επιπροσθέτως, η επίπτωση των capital controls αποδείχτηκε τελικά μικρότερη απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ καταγράφηκε 0,2% ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους εν συγκρίσει με το προηγούμενο. Όπως επεσήμανε ο Δρ. Μονοκρούσος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να αποκτούν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, δανειζόμενες από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ενώ είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Στοιχεία, που αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών. 

Στην 5η διοργάνωσή του, το συνέδριο Hands-on Business Finance έδωσε και πάλι βήμα διαλόγου σε κορυφαίους Οικονομικούς Διευθυντές, προκειμένου να προβάλουν έργα και πρακτικές που έκαναν τη διαφορά για την επιχείρησή τους. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το νέο ρόλο του CFO ως strategic partner της επιχείρησης, ενώ αναφέρθηκαν σε μια σειρά από πτυχές του financial management (λ.χ. cost management, διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, βελτιστοποίηση operations, outsourcing κ.ο.κ.), προτείνοντας συγκεκριμένες όσο και ρεαλιστικές πρακτικές και μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων και προκλήσεων. 

Ομιλίες στο συνέδριο Hands-On Business Finance 2016 πραγματοποίησαν οι:
Håkan Ebersjö, VP Sales της DSPanel
Δημήτρης Αναστασίου, Senior Finance Director, GlaxoSmithKline 
Παντελής Δημόπουλος, Group CFO, Apivita SA 
Θεόδωρος Θάνος, Commercial Finance Supervisor, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε.
Φίλιππος Κατσαμπούρης, Account Manager, PREDICTA S.A.
Τηλέμαχος Κριτσωτάκης, Οικονομική Διεύθυνση, Οικονομικός Αναλυτής, MEDIA STROM
Κωνσταντίνος Μάγκουρας, CFO, Public (Retail World SA)
Ηλίας Μαλανδρής, CFO, Yalco 
Μαρία Μεταξογένη, CEO, Infobank Hellastat SA
Βαγγέλης Μόρφης, CFO, Cyprus, Greece, Malta, Microsoft
Θεόδωρος Νικολόπουλος, CFO, Vermantia 
Στέργιος Νικολόπουλος, Sales Controlling Manager Greece, Mondelez Greece 
Κώστας Πετρούτσος, Finance Director, LeasePlan Hellas A.E
Πέτρος Ρούμπης, CFO, International Gaming and Entertainment S.A.
Μιχάλης Σαμωνάς, CFO, ΣΙΔΜΑ Α.Ε.
Δέσποινα Σέρφα, Manager IS BI, CF & Planning, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ – Affiliate of Philip Morris International
Αλίν Τακβοριάν, Senior Consultant, NetU Hellas Α.Ε 
Μάκης Τσιντήλας, IT Supervisor, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε.
Σπύρος Φενερλής, Finance & Operations Manager Hellas & Turkey, Giochi Preziosi 
Κωνσταντίνος Χατζηανδρέου, Managing Director, CQS S.A.

~

Σχετικά με την Boussias Communications

Η Βοussias Communications είναι ο ηγετικός οργανισμός κλαδικής επικοινωνίας που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Επιχειρηματίες και στελέχη σε δεκάδες κλάδους και αγορές, στηρίζονται σε πρωτοποριακά περιοδικά, newsletters και επίκαιρες ειδικές εκδόσεις για τη σε βάθος επαγγελματική ενημέρωση, ειδησεογραφία, ανάλυση αγορών και σχηματισμό απόψεων. 

Από το 2001 η Βοussias Communications δημιουργεί και διοργανώνει επαγγελματικά συνέδρια με την συμμετοχή κορυφαίων διεθνών ομιλητών, ακαδημαϊκών και υψηλόβαθμων στελεχών από τις μεγαλύτερες εταιρείες, προσφέροντας γνώση υψηλής αξίας και δυνατότητες ουσιαστικής δικτύωσης. Από το 2010 η εταιρεία στηρίζοντας έμπρακτα την επιχειρηματική αριστεία, θεσπίζει βραβεία ανά επιχειρηματικό κλάδο με την συμμετοχή κλαδικών φορέων, πανεπιστημιακών και διεθνώς αναγνωρισμένων επαγγελματιών, με σκοπό να αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν τις καλύτερες πρακτικές στην χώρα μας.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ